Harminchárom éve a csepeli gyermekek orvosa: dr. Póta György

Csepel.hu

Bókay János-emlékéremben részesült dr. Póta György csepeli házi gyermekorvos a gyermekgyógyászat, valamint általában a gyermekegészségügy és a társasági élet területén végzett munkája elismeréseként. Örül annak, hogy harminchárom évvel ezelőtt Csepelre került, és azóta látja el a körzetéhez tartozó királymajori és kisebb részben a királyerdei gyerekeket. „Jól érzem itt magam: szeretem a betegeimet, és ők is engem” – mondja. Korábban nyolc éven át a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke volt.

Az orvostudományi egyetemet 1983-ban végezte el, majd 1988-ban szerezte meg a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgáját. Még abban az esztendőben, november elsején került a csepeli szakorvosi rendelőbe. Betegei 18 éves korukig tartoznak hozzá úgy, hogy a 14 éven felüliek eldönthetik, házi felnőtt vagy gyermekorvoshoz kívánnak-e járni. Jellemzően maradnak a házi gyermekorvosuknál.

„Azért lettünk gyermekorvosok, mert jobban szeretünk gyermekekkel foglalkozni, mint felnőttekkel – mondja dr. Póta György. – A házi gyermekorvoslásnak megvan az a különleges szépsége, hogy közvetlen kapcsolatunk van a szülőkkel, szinte a család része vagyunk. Bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzánk. Feladatunk közé tartozik a csecsemő gondozása, figyelése, a zavarok kezelése, tanácsadás. A jó gyermekorvos a gyerekek egészségügyi menedzsere, amibe beletartozik a szülők oktatása: ők azok, akik folyamatosan a gyerekükkel vannak, így tehát ápolónőként szerepelnek. A szülőkkel kell kialakítani személyes, bizalmi munkakapcsolatot. Nagy hibának tartom, hogy annak idején eltörölték az egészségtan oktatását az iskolában, mert onnan szerezhettek alapvető ismereteket az emberi szervezet működéséről. Ha a szülők tisztában lennének gyermekeik szervezetéről, jobban tudnák, mi a teendő baj esetén. Igyekszem nekik elmagyarázni, hogy a kiváltó okot kell kezelni. Hasfájásnál például nem elég a fájdalmat csillapítani, hanem meg kell keresni a betegség okát. Ugyanez érvényes más bajok esetén.”

Szóba került a koronavírus elleni oltások aktuális témája is, mivel a Pfizer vakcinával már olthatóak a 12 éven felüli gyerekek is. Erről ezt mondja dr. Póta György: „Azt tapasztalom, hogy az oltási akarat megvan a szülőkben, de nagy bennük a bizonytalanság és a bizalmatlanság ahhoz képest, ahogyan a többi oltáshoz viszonyulnak. A gyerekek 14 éves korukig tizenkilenc oltást kaphatnak, ebből tizenegy a kötelező, a többi választható. A rotavírus elleni választható oltást ingyen kaphatják meg az önkormányzat jóvoltából. Ezekkel az oltásokkal szemben nincs meg az a bizalmatlanság a szülőkben, mint a covid elleni vakcina esetében. A koronavírus elleni oltási arány tehát jóval alacsonyabb a gyerekek körében, mint a felnőtteknél. A gyerekeknél kevésbé félnek attól, hogy elkaphatják a fertőzést, pedig hasznos volna számukra a vakcina. Azt javaslom a szülőknek, hogy bátran oltassák be a gyerekeiket. Jelenleg 12 év az alsó korhatár, de a vakcinák hatékonysági és megbízhatósági vizsgálatainak függvényében valószínűsíthető, hogy 12 évesnél kisebbeknek is javasolható lesz majd az oltás.”

Cs. A.

 

Csepel.hu

 

3 hozzászólás “Harminchárom éve a csepeli gyermekek orvosa: dr. Póta György” bejegyzésre

  1. Anickav szerint:

    Vakcinaügynök…

  2. Karcsi szerint:

    …sőt kisérleti génvakcinaügynök.

  3. Pityu szerint:

    Volt szerencsénk átkéretni Póta Doktor úrhoz a gyermekünket. Ugyan az elsőnél kevesebb, mint fél évet töltöttünk, de már így is érezhető volt a két gyerekorvos közti különbség.

    Tényleg jó kapcsolatot ápol a szülőkkel, ellát minket is tanácsokkal, eddig soha nem volt elérhetetlen és soha nem küldött melegebb éghajlatra, ha apróságért zaklattuk. Ja, és beszél angolul.
    Jó volna több ilyen kaliberű orvos.

    Kívánok neki sok egészséget és a többi páciens nevében is köszönöm az alapos, áldozatos munkáját!

Itt lehet hozzászólni !