Nem luxus a fürdőzés a Balatonnál

Magyar Nemzet

Igaz-e, hogy kevés a szabadstrand a Balatonnál és hogy égbe szöktek-e a csillagtetős fürdők jegyárai? Ennek jártak utána a Magyar Nemzet újságírói. Budapesti példáit is hoznak a megfizethető strandokra: például a csepelit.

Csúcsszezon van a Balatonnál, alig lehet találni hotel- vagy panziószobát, és már az apartmanházak is tele vannak. Eközben viszont néhány baloldali politikus és hírportál drasztikus étel-, ital- és strandjegyárakkal riogatja az üdülésre készülődőket, a híroldalak időről időre teret adnak az ingyenes balatoni strandolást követelő hangos nyilatkozatoknak.

Nézzünk meg egy Balatonról készült légi felvételt, és próbáljuk megsaccolni, hány strand várja 2021 nyarán pihenni vágyó honfitársainkat. Fentről nem érzékelhető a fizetős és a szabadstrandok aránya, de ha utánanézünk az önkormányzatok által fürdésre kijelölt partszakaszoknak, könnyen kiderül:

idén nyáron 49 ingyenes és 58 belépőjegyes strand közül lehet válogatni a Balatonnál.

A strandfenntartó önkormányzatok szerint

egyre kedveltebbek az utóbbi időben komoly forrásokból – egyes esetekben több száz millió forintért – korszerűsített szabadstrandok.

Ezeken tágas a tér, jó a levegő, sőt szépen karbantartott gyepen térköves járda vezet át, emellett sportpálya, illemhely, büfé, fagylaltozó, vízibicikli-kölcsönző áll a vendégek rendelkezésére. Mi kell még? – teszik fel sokan a kérdést, akik ezeket a szabadstrandokat választják kikapcsolódásként. Ráadásul van balatoni üdülőhely, ahol nem is találni fizetős strandot, más településeken pedig a fizetős strand mellett több szabadstrand fogadja a nyaralókat. Balatonbogláron például hat szabadstrand közül lehet választani, az egyik legnagyobb vendégforgalmú Balatonlellén a fizetősön kívül három ingyenes strand található, Zamárdiban a három kilométer hosszú nagystrandon kívül további három ingyenes fürdőhely közül választhatunk, és Siófoknak is van szabadstrandja.

De ha megnézzük a szintúgy megújult fizetős helyeket, jellemzően akkor sem horribilis árakról van szó. A viszonylag drágább strandok közé tartozik a prémium minőségű, 1700 forintos jegyárú balatonfüredi Esterházy Strand- és Élményfürdő vagy az 1600 forintos csopaki strand (a 2019. és a 2021. évi balatoni strandminősítő verseny győztese). Utóbbin egy nagycsalád (két felnőtt akár négy gyerekkel) reggeltől estig ötezer forintért fürödhet, napozhat. A rendkívül kedvelt alsóörsi strand pénztáránál a felnőttjegy ugyanakkor csak 900 forint, a balatonberényi naturista strand szolgáltatásait 1300 forintért élvezhetjük. Balatonföldvár nyugati strandja pénztáránál 500 forintért kapjuk a jegyet, a keszthelyi Helikonnál 600, Balatonszárszón reggeltől estig 800 forintért fürödhetünk.

Persze akinek van pénze, luxusstrandra is mehet Tihanyba: ha az itteni Plage-on egy VIP-ágyban szeretnénk eltölteni néhány órát, akkor ez hétvégenként 8000 forintba kerül személyenként.

Ma már

négy olyan strand is van a Balatonnál, ahol a házi kedvenccel együtt lehet vízbe menni.

Ezek közül kettő szintén ingyenes: az egyik Balatonföldváron található, és a tihanyi Belső-tónál is van egy ingyenes, kutyáknak kijelölt fürdetőhely. A tavaly megnyílt keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert 300 forintért fogadja a gazdikat, 200-ért az ebeket, az elsőként megnyitó fonyódi kutyás fürdetőhely pénztáránál az ebtartó maga és kedvence után 500-500 forintot fizet.

Budapest más árfekvés

A balatoni fizetős strandok árfekvése a fővárosi fürdőkkel összehasonlítva még kedvezőbbnek tűnik. A Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő pénztáránál hétköznap 3200, hétvégén 3600 forintot kell fizetnünk személyenként egy belépőjegyért, a kétórás jegy 2400 forintba kerül. A Paskálban hétköznap 2900, hétvégén 3200 forintért lubickolhatunk, a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodában hétköznap 5900, hétvégén 6200 forintért kényeztetik a vendéget. A csepeli strandon 2500-3000 forintért tölthetünk el egy napot, a csillaghegyiben 2600-2900 forintért. A budapesti strandokon egy kétórás belépő is 2100-2900 forintba kerül.

 Forrás: Magyar Nemzet

3 hozzászólás “Nem luxus a fürdőzés a Balatonnál” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    Nem mi? Sőt(!) szinte ingyen, szinte minden…

  2. Hozzászóló szerint:

    A csepeli strand nyáron évek óta tele van helyi brazillal. Mégpedig nem kis létszámban. Oda inkább télen érdemes a fedett uszodába járni, szaunázni.

  3. Csapnivaló szerint:

    Tényleg sok a brazil a strandon, ezért is járok máshová, mert egyszerűen minősithetetlen módon viselkednek.

Itt lehet hozzászólni !