Nyitás után

Csepel.hu

Április utolsó hétvégéjén kinyitottak a vendéglátóhelyek teraszai, ezzel megkezdődött a fokozatos lazítás. Két kedvelt csepeli helyszín tulajdonosát kérdeztük, hogyan készültek a nyitásra, s hogyan alakult – hosszú idő után – a vendégek fogadása.

Rizmajer József, a Rizmajer Sörfőzde tulajdonosa elmondta, a nagy kerthelyiségük november óta nem fogadott vendégeket, ezért a nyitás előtt egy héten át takarítottak és fertőtlenítettek.

 

A 150 fős teraszt a járványügyi szabályoknak megfelelően alakították át, az asztalokat másfél méteres vagy annál nagyobb távolságra helyezve egymástól. „A szombati napon telt házzal üzemeltünk, mintegy ötszáz vendéget szolgáltunk ki, egy perc pihenésünk nem volt. Több foglalást is vissza kellett utasítani, illetve az is előfordult, hogy hely hiányában több vendéget el kellett küldeni. Vasárnap már enyhébb volt a forgalom, de aznap is folyamatosan érkeztek az emberek.” Nemcsak a vendégek, hanem ők is nagy várakozással tekintettek a hétvége elé. Ahogy fogalmazott, a terasznyitás bejelentésekor nagy kő esett le a szívéről. „Amikor a teljesen megtelt teraszon körbenéztem, hihetetlen jó érzés fogott el, hogy újra dolgozhatunk, és együtt lehetünk a vendégeinkkel” – mondta. A sörfőzdét az elvitelre kapható palackozott italok tartották életben, amely a járvány előtt a vállalkozás értékesítésének közel egyharmadát tette ki, így az elmúlt hónapok a túlélésről szóltak. Rizmajer József büszke arra, hogy sikerült a járványhelyzetet úgy átvészelniük, hogy a harminc munkavállalóból senkit nem kellett elbocsátania. Szerinte azok a vendéglátósok, akik kénytelenek voltak elküldeni a munkavállalóikat, most jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek, de úgy látja, mindenki bizakodó, hogy hosszabb távon megoldódik ez a probléma.

Óvatosan nyitnak a Lord Mignon cukrászdában

„Jelenleg a teraszon, illetve elméletileg a belső helyiségben négyzetméter-arányosan fogadhatjuk a vendégeket, ami azt jelenti, hogy legfeljebb két asztalnál ültethetjük le a betérőket” – mondta Bali Sándor, a Lord Mignon cukrászda tulajdonosa. „A nyitást azonban nem akarom elsietni, mert nem lenne jó veszélyeztetni sem a vendégeket, sem a munkatársakat. Ezért a cukrászdába egyelőre nem engedek be senkit, hanem megvárom, amíg a járványhelyzet tovább javul. A munkatársaim és én beoltattuk magunkat, de tartok tőle, hogy ha hirtelen mindent kinyitnak, esetleg megint megugrik a fertőzöttek száma. Ha nagyobb mértékű lesz az átoltottság, bent is fogadjuk a vendégeket. A teraszra már kiülnek az emberek. Az első vevőknek apró ajándékokkal kedveskedtünk. Nem panaszkodhatok az elmúlt időszak forgalmára, mert elvitelre megvásárolták a cukrászati termékeinket. Vannak ismerőseim, akiket jobban megviselt a forgalom visszaesése. A védettségi igazolványnál az lesz a kérdés, hogy a betérő kuncsaftok kérésünkre felmutatják-e, s jelenleg még az sem világos, hogy elkérhetjük-e a személyi igazolványt, hiszen a védettségi igazolvány csak ezzel együtt érvényes.”

 

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !