Szűrőbusz, oltás

Csepel.hu

A csepeli szűrőbusz november óta teljesít szolgálatot a piac parkolójában. A tesztelés tovább folytatódik, amíg igény van rá. Ugyanakkor a koronavírus elleni védőoltás is hamarosan elérhető lesz itthon, már zajlik a regisztráció.

Az oltás jelentőségéről és a szűrőbusz munkájáról is kérdeztük dr. Dobák Andrást, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (TIESZ) főigazgatóját.

„A kerületi szűrőbusz ‒ a másik busz a III. kerületben van ‒ több mint egy hónapja várja a tesztelésre érkezőket. A csepeli szűrőállomás az egyetlen, amely vasárnap és hétfőn is folyamatosan fogad pácienseket. Mivel szombaton és vasárnap a háziorvosok nem rendelnek, a hét legvégén és legelején kevesebb vizsgálat történik. A szűrésre érkezők száma változó, de általában meghaladja a napi száz főt. Hogy ne alakuljon ki fennakadás, tumultus, a mentőirányítók már időpontra hívják a betegeket, de továbbra is fogadják azokat is, akiknek nincs időpontjuk, de háziorvosuk kérte a vizsgálatot, benne vannak az informatikai rendszerben” – hangsúlyozta dr. Dobák András. Egyúttal kiemelte, a szűréssel kapcsolatban többen kifogásolták a helyszínt, de a mentők kifejezett kérése volt, hogy a szűrőpont a mentőállomás mellett működjön. „A piac parkolója ideális helyszín, mert a szakrendelőhöz is közel van. Bármilyen technikai probléma adódik, segíteni tudunk, és az ott képződő veszélyes hulladék is a szakrendelő tárolójába kerül” – tette hozzá.

A szűrőbusz ünnepek alatti működésével kapcsolatban elmondta: egyelőre nem tervezik, hogy a szűrőpont a karácsonyi ünnepek alatt üzemelni fog. Így várhatóan december 24-e és 27-e között négy napra leáll a tesztelés, de ha a járványügyi helyzet mégis úgy kívánja, akkor a mentőszolgálat működtetni fogja továbbra is a szűrőállomást. A szervezett kerületi szűrésekről szót ejtve Dobák András elmondta, a TIESZ-nél a múlt héten fejeződött be a dolgozók tesztelése, melyen a háziorvosok, házi gyermekorvosok is önkéntes módon részt vehettek. Itt a dolgozók 1-2 százaléka volt pozitív. Ugyanakkor a szakrendelő segítette a HSZI dolgozóinak tesztelését is, itt minden munkatárs negatív eredményt kapott.

Nagy-Britanniában, Oroszországban és Kínában is oltanak már koronavírus ellen, és itthon is lehet már regisztrálni a vakcinára. „Még nem tudni, mely oltás, oltások lesznek elérhetőek nálunk, de várhatóan a tömeges oltási program a jövő év első negyedévében kezdődhet. A védőoltások tekintetében mindenképpen mérlegelni kell a kockázat és a haszon elvét. A védőoltás a betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja, ugyanakkor a legköltségkímélőbb is, hisz nincs annyi kieső munkanap, szövődmény, de nincs szükség drága kórházi kezelésekre és gyógyszerekre sem” – magyarázza Dobák András. Majd kiemelte, a védőoltás sokkal kisebb kockázattal jár, mint a megbetegedés. „Az átlagéletkor is a védőoltásoknak köszönhetően emelkedett ilyen magasra, hisz a XIX. században egy átlagos magyar családban hat-nyolc gyermekből ketten élték meg a felnőttkort. Szinte teljesen elfogadott volt, hogy a gyerekek valamilyen fertőző betegségben meghaltak. Ha az emberek hatvan százaléka beoltatja magát koronavírus ellen, akkor gyakorlatilag megakadályozható egy nagyobb járvány. Oltási reakcióként előfordulhat hőemelkedés, lokális duzzanat, bőrpír, ritka esetben allergia, de mindez eltörpül a Covid okozta súlyos tünetekkel szemben. A legtöbb modern vakcina már nem tartalmaz életképes kórokozót, csak valamelyik komponensét, amitől az immunitás kialakulhat. Nem kell attól tartani, hogy a vakcina beadása vírusfertőzést okoz. Mivel több országban megkezdődtek már a tömeges oltások, a gyógyszergyárak, orvosok, kutatók hamarosan már biztos tapasztalatokkal rendelkeznek majd a vakcinák hatását, tulajdonságait és a védettség idejét illetően” ‒ tette hozzá.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Szűrőbusz, oltás” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Csepeli lakcímkártyával lehetne egy ingyenes kampányt csinálni! Na ehhez mit szóltok?

Itt lehet hozzászólni !