Brutálisan büntetik majd a szilveszteri petárdázást és a tűzijátékot

Egy antivirális szer mintha azonnal megállítaná a fertőzés továbbadását

MTI, Infostart

Mindenfajta pirotechnikai eszköz használata tilos lesz. Az indoklás szerint ezzel a csoportosulást akadályozzák meg. Szlovákiában közben – amely a tömeges teszteléstől várta a megoldást a koronavírus elleni harcban – olyan rossz a helyzet, hogy egész napos kijárási tilalmat vezettek be.

Eközben itthon kicsivel csökkent az aktív fertőzöttek száma, de közel kétszázezren vannak. 2982 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 291 549 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 157 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 538 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 86 954 fő. Jelenleg 197 057 aktív fertőzöttet tartanak nyilván.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként, a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerüléséért a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

A közleményben emlékeztettek arra, hogy petárdát máskor sem lehet árusítani, de – mint írták – ezúttal az év végi időszakban amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni és felhasználni.

Az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben – tették hozzá.

Figyelmeztettek, hogy akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, birtoklására, felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi.

Kemény döntés: egész napos kijárási tilalom köszönt Szlovákiára

Szlovákiában szombattól egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után.

A tilalom december 19-én reggel öt órakor lép hatályba, és egyelőre nem pontosították, hogy meddig tart. A kijárás tiltása nem vonatkozik a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. A szerdán elfogadott kormányintézkedést az egészségügyi miniszter a “rendkívül komoly” járványhelyzettel indokolta.

A tervezettnél két nappal korábban, szintén szombattól lép érvénybe az üzletek zárva tartása is, ami az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletre vonatkozik. Ez az intézkedés az előzetes bejelentés szerint legalább 3 hétig marad érvényben. Részletek itt.

Egy antivirális szer mintha azonnal megállítaná a fertőzés továbbadását

A korábban más vírusfertőzések kezelésére kifejlesztett készítmények sorát használhatjuk a jövőben a koronavírus gyógyítására: a remdesivir és a favipiravir után most a molnupiravir is klinikai kísérletek alanya, hogy kiderüljön, valóban olyan hatékony-e.

Eredetileg az influenza kezelésére fejlesztették ki, most azonban abban reménykednek az orvosok, hogy fertőzési láncolatokat vághatnak el vele: a molnupiravir nevét is érdemes lehet megjegyezni.

A Scientific American cikke szerint a szer is egyike azoknak az “újrahasznosított” gyógyszereknek, amelyek eredetileg másféle betegség kezelésére voltak használatban, ám most a SARS-Cov-2 elleni küzdelemben is érdemes bevetni őket. A molnupiravir szájon át használatható gyógyszer, amely hatását azáltal fejti ki, hogy

másolási hibákat iktat be a vírus RNS-ének replikációja során

– írja a Medscape. Jelenleg a harmadik fázisú klinikai tesztek során vizsgálják, hogy ezt a hatást emberben is képes-e kifejteni. Az influenza terjedését ennek a működési elvnek mentén képes leállítani, s most azt remélik, a koronavírussal sem lesz ez másképp.

A gyógyszerrel kapcsolatosan egérkísérletek már bebizonyították, hogy két másik koronavírus, a SARS-CoV és a MERS-CoV esetén képes megóvni a kísérleti állatokat a súlyos tüdőbetegség kialakulásától. A Észak-Karolinai Egyetem kutatóinak áprilisban publikált eredményeire felfigyeltek mások is, majd a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a gyógyszer koronavírussal kapcsolatos klinikai tesztjeit, melyekhez később a Merck gyógyszergyár is csatlakozott. A kísérletek eredménye a jövő év elejére várható, a tesztekbe kórházban kezelt és otthonukban lábadozó koronavírusos betegeket egyaránt bevontak.

Egerek mellett görényeken is tesztelték már korábban a molnupiravir hatékonyságát: ezekkel az állatokkal gyakran végeznek kísérleteket emberi koronavírus-gyógyszerekkel kapcsolatosan. Richard Plemper, az állatkísérleteket végző molekuláris virológus és biokémikus úgy találta, a molnupiravir képes megállítani a koronavírus továbbterjedését.

“Ha a görényekben mutatott eredmény hűen tükrözi azt, amire a gyógyszer emberek esetében képes, akkor feltételezhetjük, hogy képesek leszünk fertőzési láncokat megállítani. Ez mindent megváltoztathat”

– vélekedik Plemper. Abban bíznak, hogy egyetlen nap alatt sikerül teljesen megállítaniuk a szerrel a koronavírus replikációját és túlélését, így várakozásokon felüli gyorsasággal tudnak fellépni egy fertőzési lánc megszüntetésének érdekében.

Forrás: Infostart

5 hozzászólás “Brutálisan büntetik majd a szilveszteri petárdázást és a tűzijátékot” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Az kimaradt, hogy hazánk, az 1M főre (lakosságarányosan) megelőzte a svédeket, az elhunytak számát tekintve. Továbbá, ha a sorból a 2 törpeállamot kivesszük, akkor a világranglista 19. helyén állunk. Ez is egy “eredmény”.

  2. kormánypárti szerint:

    Nálunk sok az öreg és a népesség általános egészségi állapota is rossz.

  3. Gary Ridgway szerint:

    Na mi van, megint ki vagyok tiltva?

  4. Gary Ridgway szerint:

    Akkor egy ártatlan link nélkül:
    kormánypárti! A makacs tényeket nehéz kidumálni. Máshol másképp van?

  5. Nagyapó szerint:

    Hát igen. A koronavírusban elhunytak száma (12. 21.-én) Svédország 7 993 fő, Magyarország
    8 099 fő. A különbség 106 fő, miközben Svédországban nő, Magyarországon azonos ill. enyhén csökken a halálozási görbe (Mi van a névtelen migránsokkal?). Ezért veri a seggét örömében földhöz a zellenzék!😀
    Jobb lenne, ha segítenék a kormány munkáját úgy, mint Svédországban!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !