Két hónap után újra nyitva a Zsongás és az Aprók Kertje – a gázszolgáltató lassúsága lehetett a gond

Csepel.hu

November másodikától helyreállt a gázszolgáltatás a Zsongás tagóvodában és az Aprók Kertje bölcsődében, így a csepeli gyerekek újra birtokba vehették az épületeket. A több hetes gázszolgáltatás-kimaradás során az önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy a gyerekek minél előbb visszatérhessenek megszokott helyeikre. 

Hétfőtől visszaállt a rend a Kőrösi Sándor utcában működő Zsongás tagóvodában és a Mázoló utcai Aprók Kertje bölcsődében, miután helyreállt a gázszolgáltatás a két intézményben. Mint ismeretes: augusztusban kaptak tájékoztatást a szülők, hogy a két közintézmény egy, az NKM Földgázhálózati Kft. által végzett utcai gáz fővezeték-csere következményeként rövid időre bezár.

A rövid időből végül két hónap lett. De nézzük az elejétől!

Üzemelésre alkalmatlan

Miután a gyerekek átmeneti elhelyezéséről az önkormányzat hamar gondoskodott – a bölcsődések a Tipegőbe, az óvodások pedig az Erdősor utcai és a Béke téri Aprajafalva oviba kerültek – a szolgáltató, ahogy ilyenkor lenni szokott, a munkálatok előkészítése során a közintézményekhez csatlakozó gázvezetékeket lezárta és lekötötte. Fontos tudni, hogy munkálatok elvégzése után ezeket vezetékeket biztonságos üzemelésre alkalmasnak kell ítélni ahhoz, hogy a gázszolgáltatást visszaállítsák. A baj ekkor kezdődött.

  1. augusztus 5-én a nyomáspróba elvégzését követően ugyanis arról tájékoztatták a bölcsőde és az óvoda karbantartását végző Városgazda Zrt.-t, hogy az intézményekhez leágazó mellékvezeték üzemelésre alkalmatlan, így új mellékvezeték leágazás telepítése vált szükségessé, ezúttal azonban új nyomvonalon, melyet terveztetni volt szükséges.

Közben a csepeli Városgazda augusztus 7-én megrendelte az NKM Földgázhálózati Kft.-től a gázfogadóban lévő gázóra leszerelését, ez az előírt munkák elvégzéséhez elengedhetetlenül szükséges volt. A gázóra leszerelése szeptember 8-án történt meg. A Városgazda aznap meg is kapta a hozzájárulásokat a munkálatok elvégzéséhez, amelyet ugyancsak aznap megrendeltek egy partnercégtől.

Miután végeztek az új nyomvonal megépítésével, a Városgazda haladéktalanul és nyomatékosan kérte az NKM Földgázhálózati Kft. munkatársait, hogy mielőbb végezzék el a szükséges ellenőrzéseket, valamint a gázszolgáltatás visszaállítását.

Ezután jött a feketeleves: október 5-én az elkészült munkát az NKM Földgázhálózati Kft. szakembere felmérte, ellenőrizte és át is vette, de a szolgáltatást nem állította vissza, mert a legújabb jogszabályok értelmében a konyha és a kazánház szellőzése szerintük nem volt megfelelő.

A Városgazda megint csak gyorsan intézkedett, így október 16-ra a két intézmény konyhai és kazánházi szellőzését az előírt módokon a partnercég elkészítette. Azonban érthetetlen módon újabb 10 napnak kellett eltelnie, hogy október 26-án az NKM Földgázhálózati Kft. az elkészült kiegészítő munkát átvegye, a gázórát visszaszerelje és a szolgáltatást helyreállítsa. A két intézmény végül november másodikától újra fogadhatja a gyerekeket.

Minden a szabályok szerint zajlott

Többen azóta is az önkormányzatra mutogatnak, noha cége, a Városgazda Zrt., mint ahogy fentiekből kiderül, időben elvégezte a rá háruló feladatokat. Tájékoztatásuk szerint a társaság és a szerződött partnerek soron kívül, kiemelt figyelemmel és kapacitással dolgozott a feladat megoldásán. Megint mások a gázművek „átvételi szokásait” nevezik meg fő problémának. A történet pikantériája, hogy olyan hírek kezdték ellepni a csepeli közösségi oldalakat, hogy a bezárt bölcsőde miatt zsúfoltság alakult ki a Tipegő bölcsiben, a gyerekek „nyomorognak”, és nem tudják beszoktatni az újakat sem, mert nincs elegendő hely.

A Humán Szolgáltatások Igazgatósága szerint azonban ez félrevezető. Az érintett bölcsődébe járó kisgyermekek szüleivel rendszeresen tartották a kapcsolatot. Ezen kívül azon gyermekeknek, akiknek a szülője az Aprók Kertje Bölcsődébe kérte felvételt és elfogadta a Tipegő Bölcsődében történő átmeneti elhelyezést, gond nélkül lezajlott a beszoktatása. A szakma szabályainak megfelelően pedig minden kisgyermek a saját gondozónőjéhez került.

Cáfolják a zsúfoltságot is. Egy bölcsődei csoportban maximum 12 fő kétéves kor alatti, valamint 14 fő kétéves kor feletti kisgyermek vehető fel. Elhelyezésük az előírásoknak megfelelő volt.

 

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !