Hajtóvadászat a terroristák után, lezárták Bécset

NÉGY HALÁLOS ÁLDOZATA VAN A HÉTFŐ ESTI MERÉNYLETNEK

Magyar Nemzet

Legalább négy ártatlan áldozata és tucatnyi sebesültje van az Ausztria fővárosában, Bécsben hétfő este történt iszlamista terrormerényletnek. Egy támadót lelőtték a hatóságok, egyet elfogtak, s jelenleg is aktívan keresik a lehetséges társaikat. Bécsben a legmagasabb szintű készültség van érvényben, a belvárost lezárták.

A rendőrség hétfő este még arról számolt be, hogy több fegyveres kezdett el lövöldözni Bécs belvárosában este nyolc óra körül, hat különböző helyen. A rendőrség jelenleg több mint húszezer videófelvétel segítségével próbálja megállapítani, hogy pontosan hány merénylő lehetett. A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken az volt látható, hogy fegyveresek járják az utcákat, és véletlenszerűen adnak le lövéseket a belvárosban sétáló és az éttermek teraszain ücsörgő emberekre.

Az egyik felvételen egy gépkarabéllyal felfegyverzett, világos ruhába öltözött, csuklyás férfi látható. A halálos áldozatok között két nő és két férfi van. Tizenöt embert szállítottak kórházba, köztük egy rendőrt. Heten válságos állapotban vannak – közölte kedden a Bécsi Egészségügyi Szövetség szóvivője.

Ausztria szombaton újabb korlátozásokat jelentett be a koronavírus-járvány miatt, amelyek éppen mától lépnek életbe. Az új intézkedések miatt bezárnak az éttermek, bárok, kávézók, és kijárási tilalom lép életbe este 20 óra után reggel 6 óráig. A támadás még pont a karantén és a lezárások előtti utolsó este érte az osztrák fővárost, ami miatt sok ember volt az utcákon.

A támadás este 20 óra körül kezdődött a belvárosi Seitenstettengasse utcában. Ott található egy zsinagóga is, és az első híradások a zsinagógát ért támadásról szóltak, de az intézmény a merénylet pillanatában zárva volt, így továbbra sem tudni, hogy kapcsolatban van-e a terrortámadással.

A hatóságok tájékoztatása szerint a lelőtt merénylő az Iszlám Állam terroristacsoport szimpatizánsa volt, otthonát átkutatták. Gerhard Pürstl, Bécs rendőrfőnöke tájékoztatása szerint a merénylőt a hatóságok néhány perccel a támadás után ártalmatlanították. Egy robbanóöv volt rajta, ezért a holttest átvizsgálására a tűzszerészek megérkezéséig kellett várni, de a robbanószer végül csak utánzatnak bizonyult. Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost. Karl Nehammer belügyminiszter szerint legalább egy gyanúsított szökésben van.

– Egy aljas terrortámadás áldozatai vagyunk a fővárosunkban, amely még mindig tart – írta ki hétfő este a Twitter közösségi oldalára az osztrák kancellár, Sebastian Kurz.

– A támadók nagyon jól vannak felszerelve automata fegyverekkel. Nagyon jól fel voltak rá készülve – tette hozzá a kancellár.

– Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt – közölte Szijjártó Péter a Facebook-oldalán, amelyben szolidaritásáról biztosította Ausztriát. – Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz – hangsúlyozta a jelenleg Kambodzsában tartózkodó külügyminiszter.

 Forrás: Magyar Nemzet

 

Itt lehet hozzászólni !