Borbély: Megőrizzük a csepeli Kis-Duna-partot

Csepel.hu

Megosztónak érzi a jelenlegi terveket, ezért más helyszínt javasol a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia kollégiumának Borbély Lénárd polgármester. Csepel polgármestere az után döntött így, hogy heves vita alakult ki a birkózók sportkollégium-építésével kapcsolatban. Bár építkezéséhez szükséges telekmegosztást az ellenzék támogatta, érezhető volt, hogy a tervek hosszú és elmérgesedő vitát gerjesztenek.

Az indulatokat az is felkorbácsolta, hogy egy prospektusból kiderült: már nem is egy kollégiumot terveznek a birkózó csarnok mellé, hanem kettőt. Borbély Lénárd polgármester bejegyzése az alábbiakban olvasható.

“Megőrizzük a csepeli Kis-Duna partot

A mai napon rendbe tettük és kifestettük azt a kőtáblát, amely arra emlékeztet, hogy a csepeli Kis-Duna parkot 1977-ben társadalmi munkával hozta létre Csepel lakossága. A park az elmúlt tíz évben éledt újjá. A csőhídtól a Nádfedeles csárdáig tartó sétány mára Dél-Budapest leghosszabb és legszebb egybefüggő Duna parti pihenő- és sportterülete lett.

Konzultálva köztiszteletben álló csepeliekkel és a Kis-Duna part rendbetételéért évtizedek óta küzdő civilekkel, úgy döntöttem, hogy nem járulok hozzá a Kis-Duna parti Kolonics György sétány egyetlen telkének eladásához és az oda tervezett sportkollégium megépítéséhez sem. Ennek újbóli napirendre kerülése érezhetően megosztotta a csepelieket, polgármesterként pedig nem állhatok ilyen megosztó döntés mellé. Azt hiszem, abban mindenki egyetérthet, hogy kívánatos Csepel számára olyan beruházás, amely 100%-os állami támogatással épül, és hiánypótló a kerületben. A vita érzésem szerint kizárólag a helyszínnel kapcsolatban merül fel.

Meggyőződésem, hogy politikai nézettől függetlenül a képviselőink fontosnak tartják a sportot. A sport egészséget és tartást ad az embernek. Csepelen sportcélú kollégium nincs. Most lehetőség van arra, hogy felépüljön nálunk egy ilyen épület. Ezzel gyarapodhat a kerületünk. Én ezért támogatom. Ha megfelelő helyszínen épülhet fel a létesítmény, akkor mindannyian nyerünk vele. Vesztes nincs, csak győztes. Mi, csepeliek.

Október 2-án tájékoztattam döntésemről a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia vezetését. Arra kértem őket, hogy jelöljünk ki közösen olyan csepeli helyszínt, ahol a sportkollégium mindenki megelégedésére valósulhat meg. Ilyen Csepel északi része, ahol egyébként is sport és rekreációs célú beruházást tervez a Magyar Állam. Illetve vannak olyan alkalmas és 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő területeink, ahol álláspontom szerint konszenzusos megoldás jöhetne létre.

Őrizzük meg közösen a legnagyobb természeti kincsünket, a csepeli Kis-Duna partot!”

Csepel.hu

14 hozzászólás “Borbély: Megőrizzük a csepeli Kis-Duna-partot” bejegyzésre

  1. telepi szerint:

    Köszönjük! Már kínos volt, hogy online petíció is indult az ügyben, sőt, a lakosság tiltakozó aláírásgyűjtést is tervezett már, halkan jegyezném meg. Pontosan ez a helyes irány: PIACI áron vegye meg az akadémia Csepeltől a megfelelő, NEM a Duna-parton fekvő telket, az akadémia pedig nyissa meg KÖZcélokra az akadémia meglévő épületét! Nonszensz, hogy le van kordonozva a CSEPEL tulajdonában álló telek egy része!!

  2. csak úgy szerint:

    Ejha!

  3. Betke szerint:

    Gratulálunk Borbély úr, de a csarnok megépítésének engedélyezése is nagy hiba volt! Nagyon nem illik bele a Hollandi út környezetébe! Nem is értem, hogy nem tiltakoztak az ott lakók!

  4. concept szerint:

    Azért le lehetett volna írni hogy melyik telekről szólt a döntés ahová a 2 kollégiumot építenék,közvetlenül a csarnok mellé az elvadult fás,bokros telekre vagy részben a mostani park helyére?

  5. ta-dam szerint:

    Helyes! De folytatni is kell. Sok erőt és józanságot hozzá!

  6. Feketelistas szerint:

    Bár utolag de jo döntes.
    A dunapart megovása lett volna ha nem épül focipálya és birkozocsarnok.
    A polgarmester ur meggyöződése a képviselőknek fontos a sport.
    Németh Szilárd sporttanacsnok idején szünt meg az nb1-es röplabda szakosztály.
    Ahogy teljesen feleslegesen létrehoztak egy önkormányzati foci csapatot ugy politika mentesen közösen létre hozhatnák ( feltámaszthatnák) a sokszoros bajnok csepeli röplabdát.
    ( a klaviaturán gond van a hosszu u es o betűvel)

  7. Horváth János szerint:

    Sajnos ez már a “halottnak a csók” kategória, a Duna-part ezen részét ez a monstrum már
    hazavágta. Még az építés előtt többen jelezték, hogy ez nem lesz ott jó, és valószínűsíthető
    volt, hogy Németh nem fog ott megállni, szerintem ezzel Borbély is tisztában volt.
    A leírtakból nem derül ki, hogy pontosan milyen funkciót szolgálna a kollégium, bentlakásos
    iskola, sima szálláshely, milyen korosztály stb.
    Sportszakmai szempontból tényleg az lenne a jó, hogyha a csarnok és a kollégium egymás
    mellett lenne. Szerintem a szigetcsúcs nagyon kiesik ilyen szempontból.
    Így utólag azt gondolom, hogy a Görgey iskola helye lett volna alkalmas.

  8. Csizi szerint:

    Borbély Lénárd jól döntött, hogy figyelemmel volt az itt élők véleményére. Ez is magyarázza, hogy miért eltérő a két politikusunk támogatottsága a kerületben élők között. A kordon (kerítésen belül!) a hatalom szimbolikája. Ha körülállja néhány nagy értékű autó, akkor még inkább az lesz. Hogyan fog ez a csarnok a csepeliek számára közösségi térként funkcionálni? Lehet-e egy csepeli polgárnak a szabadtéri eszközöket használni? Erre szükség lenne, mert a birkózás egy nagyon szűk kör érdeklődését váltja csak ki, tisztelve annak korábbi eredményeit.

  9. horváth miklós szerint:

    Jó döntést és jó napot kívánok .

    A Csepel északi felén való építkezés nem zavarná a kerület zsúfoltságát így ez jónak tűnik.
    Valószinü ,hogy más dolgok is ezt a tervet támogatnák.

    Miklós.

  10. Lennox szerint:

    Hasznosabb lett volna egy uszoda, ráadásul sokkal régebb óta tervben van/volt mint a birkózócsarnok. De nem csodálkozom, hogy megint akadt valami ami felülírta…

  11. Ábel Attila szerint:

    Van uszoda, és sokkal olcsóbb a jelenlegi megoldással, mint mondjuk még egy betonépülettel.

  12. Feketelistas szerint:

    Volt kézilabdacsarnok és olcsóbb volt mint most betonépülettel.

  13. Nagyapó szerint:

    Feketelistas! Hol volt kézilabdacsarnok?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Gary Ridgeway szerint:

    A nyári szarszaggal kezdjetek már valamit.

Itt lehet hozzászólni !