Összefogás Csepelen: “Szarrá vertük a DK-t”

Így nyírják egymást a “demokraták”

Csepel.info

mszp_dk_egyutt_2014_csepel

Mindenki mindenki ellen

Szarrá vertük a DK-t – mondta Szenteczky János pártelnök 2014 októberében, az önkormányzati választás estéjén. Akkor derült ki, hogy a Fidesz-KDNP kényelmes többséget szerzett az önkormányzat testületében. Az abszolút esélyesként számon tartott DK-s polgármester-jelölt még durvább vereséget szenvedett. Szenteczky János kijelentése így csak azért kelthet feltűnést, mert ő nem a Fidesz helyi elnökeként, hanem az MSZP elnökeként szólalt meg.

Csepel az első olyan választókerület, ahol ismertté vált a 2018-as választások közös balliberális jelöltjének neve. Egy nappal az után, hogy lapunk nyilvánosságra hozta Szabó Szabolcs jelölését valamint azt, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon a csepeli MSZP ki fog majd hátrálni a megállapodás mögül, kiborult a bili. A vita Dobák István MSZP-s politikus Facebook oldalán kezdődött, és biztosan nem ér véget még egy darabig.

A beszélgetés cenzúra előtt (Dobák István cikkünk megjelenése után törölte majd a képernyőmentés megjelentetése után ismét elérhetővé tette az idézett hozzászólásokat)

A heves szócsata MSZP-s és DK-s párttagok, aktivisták és választási delegáltak között zajlik. Arról szól, hogy a csepeli MSZP besegített a Fidesznek azért, hogy Horváth Gyula közös balliberális polgármester-jelölt – aki a Demokratikus Koalíció politikusa – ne nyerhesse meg a választást.

“Az “ünnepi” esten hallottam Szenteczkitől: szarrá vertük a dk-t. Én azt hittem összefogtunk és a fideszt küdjük el a francba. Győztetek! háromszoros hurrá”

mondja az egyik hozzászóló, mire a másik hozzáteszi:

“ezt én is hallottam a saját fülemmel – de az önkormányzati választáson hangzott el ! – de elhangzott. Éppen akkor, amikor Dobák Pistinek mentem oda gratulálni !!!”

A kijelentéseket eddig erősen árnyalná, hogy információink szerint mindkét hozzászóló a DK aktivistája. Csakhogy ekkor hozzászól Dobák István MSZP-s politikus is, aki az elhangzottak alapján szintén szem- és fültanúja az esetnek.

“Sajnos többen is mondták, hogy elhangzott!”

írja a politikus.

Ezek után további érdekes konkrétumok is szóba kerülnek, többek között az, hogy a DK-sok listázták az MSZP szavazóit:

A területemen szinte minden mszp-s szavazót ismertem. Ott voltam a választási bizottságban mind a három alkalommal egyedüli ellenzékiként….meg Csepel “kis falu”, mindenki ismer mindenkit….Szóval: mikor az önkormányzati választás volt, az ismert mszp-s arcok nem jöttek szavazni a dk-s jelöltre…..Rossz érzés volt, valami nem stimmel, mondtam. Ezt az érzésem megosztottam a másik szavazókörben lévő VB taggal, aki ugyanezt érezte….Nem jöttek a várt arcok, pedig nem sok kellett volna, hogy bejusson az Önkormányzatba a jelöltünk……szóval:…ezért “győztek”…..meg az “alkunak”….

írja a már említett egyik DK-s aktivista, mire a másik tromfol:

“nálunk az Együtt “küldte” a jelöltet, el is jöttek a szavazók szépen…és nyert ! Szomorú történet, amit vázoltál… :(“

A második DK-s aktivista tehát arra utal, hogy olyan helyen, ahol nem DK-s jelölt volt, az MSZP-sek is elmentek szavazni. Ebben csak az hibádzik, hogy Csepelen sehol nem nyert az önkormányzati választáson egyéniben az Együtt-PM jelöltje.

A valóságban mind fúrták egymást

Még mielőtt bárki kiborulna a csepeli MSZP elnökének elszólásán, muszáj felidéznünk azokat az időket, amikor a csepeli baloldali ellenzék egy táborban egyesült a Fidesz-KDNP legyőzése érdekében. Legalábbis szavakban.

A valóságban ugyanis Szabó Szabolcsot, az Együtt politikusát a helyi pártvezetők kezdettől fogva alkalmatlannak tartották. Aktivistáit, akik között mozgássérült is volt, a szocialisták egyszerűen “nyomiknak” hívták. Természetesen a nyomorékok rövidítése a nyomi (a DK-sok se voltak jobbak, ők sokáig egyáltalán nem segítettek Szabóéknak).

“Odaállt mellénk az MSZP-ből néhány aktivista. Adtam nekik szórólapot, de ők nem osztották. Csak annyi volt a hozzáfűzni valójuk, hogy ők most nem hoztak saját szórólapot. Szóval, úgy álltak a munkához, hogy más is hozzáférjen. Szóval, ez ilyen összefogás!”

írta erről a nehéz kezdetről Szabó Szabolcs egyik aktivistája. Hozzá kell tenni, hogy Szabó egészen a képviselő-jelöltségéig semmit sem csinált Csepelen. Protekció, politikai hátszél röpítette az egyik legerősebb baloldali kerület élére, így nem csoda, hogy a sok éve ott dolgozó MSZP-sek rossz szemmel néztek rá.

De az MSZP és a DK között sokkal nagyobb ellentét feszült. Horváth Gyulát, a csepeli DK elnökét az MSZP-sek ugyanis árulónak tartották. Az egymást kurvázós, mutyizós és tolvajozós MSZP-DK-s viszony kialakulásában a 2009-es kettős gyilkosság után az MSZP-ben kialakult hatalmi harc, más források szerint emellett egy párton belül eltusolt botrány, a helyi pártkassza ellopása is állt.

Ez a viszony rendeződhetett volna 2014 őszén, amikor az MSZP-s Szenteczky visszalépett Horváth javára a polgármester-jelöltségtől. Csakhogy Horváth a visszalépésben nem a békülés, hanem a bosszú lehetőségét látta. Polgármesterré választását a tavaszi győzelem után kikerülhetetlennek tartotta, és úgy ítélte meg, hogy a Fidesz elleni kampány árnyékában – grátiszként – kicsinálhatja régi ellenfelét is. Szenteczky a büntetőügyei és a rossz megítélése miatt csak listán indult a választáson.

Horváth ezért azt kezdte terjeszteni, hogy ha mindenhol nyernek, nem jut be listáról senki. Vagyis Szenteczkytől megszabadulnak. A szocialisták sem a fáról estek le. Ők abban voltak érdekeltek, hogy Horváth ne nyerje túl magát. Ezért sokan nem szavaztak rá. 

írtuk korábban a történtekről. Hozzá kell tenni, hogy Szenteczkynek először élet-halál kérdés volt a választás. Győzelem esetén kirúgathatta volna a csepeli önkormányzat ügyvédeit, akik a hűtlen kezelés miatt ellene indult büntetőügyekben számára óriási veszélyt jelentenek. Csakhogy Horváth ebben is ellenérdekelt volt, és ezt Szenteczky felismerte.

A választásokon végül a 14 csepeli önkormányzati körzetből 4 körzetben nyert a balliberális összefogás, de egyetlen körzetben sem nyert polgármesterként Horváth Gyula. Sőt, a DK-s politikus nagyon durván bukott. Háromezer szavazattal kapott kevesebbet, mint fiatal, fideszes ellenfele.

Vagyis a Csepelen ezer szavazatos tavaszi balliberális előny négyezer szavazattal csökkent.

Ez hatalmas szám, túl nagy a véletlenhez. Ebből ugyanis az következik, hogy sok balliberális szavazó hiányzott a választáson, de még több döntött úgy, hogy a polgármesteri voksot nem Horváth Gyulára, hanem a fideszes ellenfelére adják.

Azt, hogy e mögött a rengeteg egyéni döntés mögött Szenteczky János útmutatása vagy az állt, hogy a fideszes jelöltet tartották jobbnak, nem tudhatjuk. Az viszont nagyon valószínű, hogy az MSZP elnöke az előzmények miatt az esti “bulin” már egy percet sem búsult Horváth bukásán.

Az 1%-os pártot képviselő Szabó Szabolcsnak is aranyat ért, hogy kioltotta egymást a két nagy baloldali párt. Így ő most a Csepel.info forrása szerint ismét közös baloldali jelölt lett Csepelen. A választási megállapodás általunk megismert tervezete megint Horváth Gyulának adna esélyt a polgármester-jelöltségre. De forrásunk arról számolt be, hogy a csepeli MSZP most már eleve úgy áll az önkormányzati választáshoz, hogy ki fog hátrálni Horváth mögül. Helyette “civil jelöltként” Takács Mónikát szeretnék indítani, aki természetesen nem civil, hanem a csepeli MSZP önkormányzati politikusa.

Csepel.info

3 hozzászólás “Összefogás Csepelen: “Szarrá vertük a DK-t”” bejegyzésre

  1. Balos szerint:

    Ebben most annyi az újdonság, hogy a DK-sok megint a sebeiket nyalogatják, de szokás szerint az MSZP-t fúrják. Dobákot jól megszivatták 🙂

  2. mandaf szerint:

    Azt hiszem fogalom zavarban van a cikk író, ez a bakoldali csürhe “demokratikus” mint az NDK.
    Semmi közük a demokratákhoz.

  3. […] De az MSZP-n belül sem nagy az öröm. Az erősen balliberális többségű Csepelen például a helyi pártszervezet megalázásaként élik meg, hogy sem az országgyűlési, sem az önkormányzati választásokon nem ők adják a közös jelöltet (2014-ben egyszer már megalázták őket ezzel). Ezért informátoraink már azt is jelezték, hogy hiába ajánlották fel a DK-nak a polgármester-jelölés jogát, a csepeli MSZP 2019-ben vissza fog lépni a megállapodás mögül. A csepeli szocialistáknak saját tervük van a helyhatósági választásokra. Nem csoda, hogy Szenteczky János pártelnök már 2014 őszén is a DK bukását ünnepelte a választások éjszakáján. […]

Itt lehet hozzászólni !