Ünnepi megemlékezés a százéves csepeli rendőrségre

Csepel.hu

Kerek száz évvel ezelőtt, 1917 júniusában hozták létre Csepel községben a rendőrséget. Ebből az alkalomból látványos ünnepi megemlékezést tartottak a Csepel Galériában, majd a Szent Imre térnél található Csepeli Szurkolói Arénában június 30-án.

Az eseményen Borbély Lénárd polgármester azt emelte ki, hogy az utóbbi években jelentősen javult a kerület közbiztonsága. Bucsek Gábor rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya szerint példaértékű munka folyik a csepeli rendőrségen. Az ünnepségen megjelent Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Kuczik János Zoltán rendőr ezredes és Terdik Tamás rendőr ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti és bűnügyi főkapitány-helyettesei, Szilágyi Sándor rendőr alezredes, a csepeli rendőrkapitányság megbízott vezetője, valamint a csepeli rendőrkapitányság korábbi vezetői és a főváros más kerületei rendőrségének kapitányai.

Az ünnepi eseménysorozat a Csepel Galériában kezdődött, ahol a Budapesti Rendőrmúzeum kiállítási anyagából nyílt tárlat, amelyet augusztus 20-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlaton fényképeken mutatják be a budapesti rendőrség történetét, valamint közszemlére tettek különféle rendőrségi karszalagokat, jelvényeket, kitüntetéseket, sisakokat, egykori egyenruhákat és a húszas években készült bűnügyi feljegyzéseket.

Szilágyi Sándor a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy száz évvel ezelőtt a csepeli rendőrség 23 fővel kezdte el működését, mára ez a létszám 144-re emelkedett. Jelenlegi épületébe 1953-ban költözött, amely műemlék jelleggel bír. A rendőrség elnevezése többször változott az idők folyamán, de a feladata ugyanaz maradt: a közrend és a közbiztonság fenntartása. Az állampolgárok biztonságos életének megteremtését, a rend őrzését szolgálják.

Nem sokkal ezután a rendőrkapitányság épülete előtt gyülekezett a rendőri állomány, amely rendőrmotoros felvezetéssel, lovas rendőrökkel, zenés kísérettel díszmenetben felvonult a Csepeli Szurkolói Arénába. Az ünnepség nyilvános volt, azon bárki részt vehetett. Az aréna melletti füves területen egész napos bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági napot tartottak, ahol különböző programokkal várták a gyermekeket. Veterán rendőrautókat állítottak ki, a szép számú közönség pedig kíváncsian mustrálgatta őket kívül-belül. Az aréna bejáratainál korabeli díszegyenruhába öltözött rendőrök strázsáltak. Ekkor érkeztek meg a meghívott vendégek, többek között az egykori csepeli rendőrkapitányok. Elsőként Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya köszöntötte Csepel elöljáróit és a csepeli rendőrség állományát. „Száz év hosszú idő, és Csepel történetében jelentős fejlődés történt az elmúlt sok-sok évtizedben. Először 1892-ben, a csepeli gyár megalapításakor merült fel a gondolat, hogy Csepelen nagyobb figyelmet szenteljenek a közrendvédelemre. Weiss Manfréd gyára gyorsan fejlődött, egyre többen dolgoztak nála és gyarapodott a község lakóinak a száma. A rendőrség életeket, vagyon ment meg. A csepeli rendőrség példaértékű munkát végez, hiszen a kerületben 50 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma az utóbbi időben. Ez vonatkozik a közterületeken és a gazdasági életben tapasztalt bűnelkövetésekre is. Önök hősök lettek Csepel életében” – fejezte be a rendőröknek címzett mondandóját Bucsek Gábor.

Borbély Lénárd polgármester beszédében emlékeztetett rá, hogy vannak jeles napok az életben. Ezek közé tartozik, hogy Csepel 2012-ben ünnepelte újratelepítésének 300 évfordulóját. Most a csepeli rendőrség születésének 100. jubileumára emlékeznek, jövőre pedig a csepeli tűzoltóság lesz száz esztendős. Majd így folytatta: „2010-ben a közbiztonság elsőszámú probléma volt, mára szerencsére már nem az. Ezért köszönet jár a csepeli rendőröknek, a Budapesti és az Országos Rendőr-főkapitányságnak. Csepelen példás az együttműködés az önkormányzat és a rendőrség között, ennek is köszönhetően javult a közbiztonság. A rendőrség továbbra is számíthat az önkormányzat és a kerület lakóinak támogatására. Tudjuk, hogy a bűnözés nem szűnik meg, de hosszú utat tettünk meg azért, hogy komoly eredményeket érjünk el a visszaszorításában” – mondta Borbély Lénárd.

Ezt követően Borbély Lénárd díszoklevelet adott át Szilágyi Sándor megbízott kapitányságvezetőnek, majd emlékszalagot kötött a rendőrség csapatzászlajára. A csapatzászlón a csepeli egyházak képviselői szintén szalagot helyeztek el, majd megszentelték azt.

Szilágyi Sándor beszédében arról szólt, hogy 1917 óta több nehéz időszakot élt át a csepeli rendőrség. Sok eredményt elértek, de bőven van még tennivaló. A rendőrök életében kulcsszavak a bátorság, tisztesség, lojalitás.  A rendőr szó egyet jelent a szolgálattal és tisztességgel. Köszönet illeti a lakosokat is, akik támogatják a munkájukat. „Védd a rendet, és a rend megvéd téged” – idézte Szilágyi Sándor Szent Ágoston szavait.

A centenárium alkalmából gyermek rajzpályázatot hirdettek meg 19 általános iskola számára két korcsoportban azzal a címmel, hogy „100 éves a csepeli rendőrség”. A díjnyertes rajzokat egy háromtagú zsűri értékelte. A nyerteseknek a díjat és jutalmat Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya adta át.

A rendőri állomány motoros felvezetéssel, díszmenetben vonult vissza a Csepeli Szurkolói Arénától a kapitányság épületéig.

Az esti órákban ünnepi állománygyűlést rendeztek a csepeli rendőrkapitányság állománya számára a Királyerdei Művelődési Központban.

Cs. A.

Csepel.hu

 

 

2 hozzászólás “Ünnepi megemlékezés a százéves csepeli rendőrségre” bejegyzésre

  1. Csepeli Diák szerint:

    Nagyosn sok sikert kívánok még a Csepeli Rendőrkapitányságnak és jelenlegi vezetőjének Szilágyi Sándor Úrnak. Azonban van pár észrevételem a fényképeket elnézve:
    1. Hiányoltam Gergényi Péter urat, aki szintén volt csepeli kapitányságvezető. Netán nem kívánatos vol a rendezvényen.
    2. dr. Bolla Dezső mit kers az első sorban. Ha csepeli kitüntetett, akkor hol van a többi klönböző elismeréssel jualmazott személy. Tudomásom szerint még meghívást sem kaptak, de ezen neincs mit csodálkozni, hiszen évek óta nem kapnak meghívást a 2010 előtt kitüntetettek. Pedig nagyon sokan a jelenlegi vezetés javaslatára kaptak elismerést. Szerintem minden csepeli önkormányzati kitüntetettet meg kellen hívni az ilyen rendezvényekre. A protokoll is ezt kívánja.
    3. Borbély Lénárdnak nem kellen megfognia a kiállítás ruhadarabot.

    A fenti megjegyzéseim ellenére is nagyon sok szeretttel gratulálok még egyszer a csepeli rendőrségnek, az önkormányzat vezetésének a szervezésért. Nagyon színvonalas és méltó megemlékezésnek tűnik az interneten keresztül.

  2. Csepeli Diák szerint:

    Az előző megszólalásomat építő jellegű kritikának szántam. H a valakit megsértettem , elnézést kérek, nem volt szándékom.

Itt lehet hozzászólni !