Ferencvárosi kitelepítések: az évszázad üzlete volt – dokumentumok, fotók, videók!

Védősáv is volt, hogy ne lássák a romákat

Csepel.info

Védőzóna Lenhossék

A Google Earth jól mutatja: ilyen letarolt telkek vannak a szociális bérházak és az új építésű társasházak között – Csepelre is a “védősávból” telepítették át a romákat

Precízen tervezték és kivitelezték a ferencvárosi szociális bérlők, többségükben cigány származású emberek ezreinek – legkevesebb 570 családnak – az áttelepítését. A “tömbrehabilitáció” fedőnéven futó hatalmas ingatlanüzletben a cél az önkormányzati telkek privatizációja volt. Üresen ugyanis a telkeknek a többszörösére nőtt a piaci értékük. Most bemutatjuk, hogy a balliberális politikusok még arra is vigyáztak, hogy a szociális bérházak helyére épülő modern társasházak vásárlói és a ferencvárosi romák között védősávok, már letisztított telkek legyenek. Könnyebb volt úgy eladni az új lakásokat, hogy a vevők nem látták “a szociális bérlőket”.

A ferencvárosi szociális bérlők áttelepítése leginkább a VII., VIII., X., XIII., XX. és XXIII. kerületeket érintette, de több száz romát költöztettek át Csepelre is. A helyi MSZP-s vezetők tudtak az áttelepítésekről, és a főszereplők most ismét polgármesterek szeretnének lenni. Gegesy Ferenc újra a IX. kerületben indul, az áttelepítések csepeli végpontján az akkori alpolgármester, Horváth Gyula a polgármester-jelölt, a balliberális lista második helyezettje pedig az a Szenteczky János, aki 2010 előtt a helyi vagyonkezelő vezérigazgatója volt, és szintén tudott az átköltöztetésekről.

Százmilliárdos üzlet

A ferencvárosi kitelepítéseket az ingatlanpiaci árak hajtották. A szociális bérházak kiváló adottságú telkeken álltak, ahol a közösségi közlekedés, boltok, iskolák, óvodák, szórakozóhelyek és irodaházak karnyújtásnyira vannak. A bombaüzlethez két problémát kellett eltüntetni: a házakat és a lakókat. Ezt oldották meg a balliberális politikusok. “Tömbrehabilitáció” vagy “városrehabilitáció” fedőnéven folyt a bérházak kiürítése, lebontása, kiárusítása. A helyükön többnyire modern lakóparkok, társasházak épültek. A régi lakók egy része a IX. kerületen belül kapott másik szociális lakást. A többieknek, főként a problémásabb vagy eleve jogcím nélküli szociális bérlőknek a ferencvárosi önkormányzat a szomszédos kerületekben vett lakásokat, és oda költöztette át őket. Gegesy Ferenc, a IX. kerület Együtt-PM-es polgármester-jelöltje, az áttelepítéseket irányító egykori polgármester egy korabeli nyilatkozata szerint mindez legkevesebb 570 családot érintett. Mivel itt javarészt kiemelkedően nagy létszámú családokról van szó, ez azt jelenti, hogy több ezer embert költöztettek át a VII., VIII., X., XIII., XX. és XXIII. kerületekbe. Csepelre 34 családot költöztettek. Az átköltözés költségeit természetesen átvállalta a “balliberális” önkormányzat.

A kitelepítésekkel sok gond adódhatott volna. Ezek eltüntetéséhez szükség volt az akkori balliberális fővárosi vezetésre és a kormányra is. Mivel az ingatlanügylet hatalmas, akár százmilliárdos hasznot is hozott, és sokat költöttek hirdetésekre, a sajtó baloldali részével nem is volt probléma. Nem fasisztáztak, nem náciztak a máskor oly szolidáris és érzékeny újságírók. Sőt a nyomortelepek felszámolása címén még ünnepelték is a IX. kerületi balliberális vezetést – elhallgatva a kitelepítések valódi okát.

Az áttelepítések célpontjain azonban, ahová sokszor beilleszkedni nem tudó, nem akaró vagy bűnöző életmódot folytató családok is érkeztek, már sokan érezték kárvallottnak magukat. Ezért a hatalmon lévő balliberális kerületi vezetőkre is nagy szükség volt. Az ugyanis kiderült, hogy a lakók és a közös képviselőik megkeresték a csepeli balliberális városvezetést az átköltöztetések hírével. Csepel akkori vezetői azonban egy botrány kirobbanásáig semmit sem tettek az érdekükben. A Tóth Mihály polgármester, Horváth Gyula alpolgármester és fővárosi képviselő, Orosz Ferenc alpolgármester valamint Szenteczky János, a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója által fémjelzett vezetés tehát egyértelműen tudott az átköltöztetésekről, de amíg Németh Szilárd – akkor még ellenzéki képviselő – fel nem szólította őket a sajtóban az azonnali cselekvésre, hallgattak és nem csináltak semmit. Nem véletlen, hogy a Hír TV meg is kérdezte Horváth Gyula polgármester-jelölttől, hogy kaptak-e valami ellentételezést a romák átköltöztetéséért.

Védősáv a Lenhossék utcában

A Csepel.info hírblog 2008. augusztus 6-án robbantotta a hírt, hogy ferencvárosi romákat telepítenek át titokban a XXI. kerületbe. A csepeli Szent László utca egyik házába akkor egy papíron egy 17 fős, valójában azonban 25 fős roma családot költöztettek be a ferencvárosi Lenhossék utca 15. szám alól. Ez a család rendezett életet élt: a felnőttek dolgoztak, a gyerekek iskolába jártak. Az átköltöztetéssel elszakították őket barátaiktól, iskolatársaiktól, a felnőtteknek pedig alaposan megnehezítették a munkába járást. Bár a hivatalos propaganda szerint mindez a városrehabilitáció szárnyai alatt történt, valójában sem felújított szociális bérház, sem új társasház nem épült a Lenhossék utca 11-13-15. számok alatti bérházak telkein. Ezeken a házszámokon ma sem állnak házak.

Csak a szociális bérházakat bontották le, az üres telkekkel szemben pedig szintén egy üres telket alakítottak ki. A főként romák által lakott régi szociális bérházak és az új építésű házak között tehát szó szerint egy védősávot hoztak létre, ahol már nem lehetett látni az egykori környezetet. A modern házakba úgy érkeztek a vásárlók megtekinteni az eladó lakásokat, hogy a “zavaró tényezők” ki voltak iktatva: már Csepelen laktak.

A botrány kitörése és az ingatlanpiaci válság után leálltak a szervezett átköltöztetések. A 2010 októberében megválasztott új ferencvárosi vezetés teljesen más városfejlesztési irányt vett. A lepusztult szociális bérházakat most szociális céllal újítják fel.  A válságnak azonban lassan vége, miközben a IX. valamint a XXI. kerületben pont azokat indítják a balliberális pártok az önkormányzati választásokon, akik a sok ezer fős áttelepítést irányították vagy megengedték…

Horváth: csak egy nagy család volt

A csepeli önkormányzat által a közelmúltban közzé tett dokumentumok azt bizonyítják, hogy 34 lakást vásárolt meg a ferencvárosi önkormányzat Csepelen. Ezekbe is az eladni kívánt telkekről költöztették át a szociális bérlőket. Az átköltöztetettek között voltak azok is, akik azokban a Lenhossék utcai bérházakban laktak, amelyekből pusztán “védősáv” lett. Ilyen volt az a 25 fős család is, amelyiknek a IX. kerületi önkormányzat a Szent László utcában vett lakást.

Csepelen a Cirmos és a Csikó sétányon, a Szabadság utcában, a József Attila úti lakótelepen, a Szent László úti lakótelepen, az Árpád és Ady Endre úti tízemeletesekben vett lakásokat a ferencvárosi önkormányzat, de a legtöbb áttelepítettet a Csillagtelep kapta. Miután a botrányt is okozó lakásba 25 fő költözött, gyanítható, hogy több száz átköltöztetettről lehetett szó. A Hír TV kérdésére ugyanakkor Horváth Gyula balliberális polgármester-jelölt azt állította, hogy csak abba az egyetlen Szent László úti lakásba költözött nagy létszámú család, és az átköltöztetésekért cserében nem kaptak “ellentételezést” a százmilliárdos ferencvárosi ingatlanüzletből.

Ábel Attila csepeli alpolgármester, a Fidesz kerületi elnöke ugyanakkor közleményben tiltakozott az ellen, hogy a balliberális pártok több kerületben, így Csepelen és Ferencvárosban is ugyanazokat a politikusokat indítják az önkormányzati választásokon, akik részt vettek a ferencvárosi romák átköltöztetésében. A Fidesz szerint az érintett balliberális politikusok megválasztása esetén ismét előfordulhat, hogy rászoruló, szegény családokat pusztán azért deportálnak más kerületekbe, hogy megszerezzék a talpuk alól a telkeket.

A cikkhez kapcsolódó fényképek, videók, dokumentumok

Lenhossék utcai “védősáv”, a telkek, ahonnan Csepelre költöztették a romákat

Bérbeadói nyilatkozat

Bérbeadói nyilatkozat 1. oldal

Bérbeadói nyilatkozat

Bérbeadói nyilatkozat 2. oldal

Lenhossek_falak

Ennyi maradt a Csepelre költöztetett romák otthonából: ez három egykori szociális bérház helye

Lenhossék utca 11 13 15 hrsz

A megmaradt két faldarabból az egyiken volt ez a tájékoztató: a telkeket gyaníthatóan már eladták

Az új házak

A “védősáv” egyik oldalán láthatók az új építésű házak: ezekben nem a régi lakók élnek

Igazi városrehab

A “védősáv” másik oldalán maradtak a régi szociális bérházak: ezeket most már felújítják

Roma válasz01Roma válasz02

A 34 csepeli lakás címe, ahová a ferencvárosi családokat költöztették át

A Hír TV beszámolója a kitelepítésekben részt vevő politikusok újraindulásáról

Horváth Gyula csepeli “balliberális” polgármester-jelölt arról, hogy szerinte csak egy nagy családot költöztettek Csepelre

Csepel.info

A témához kapcsolódó további cikkek:

Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése?

A Csepel.info áttörte a hallgatás falát: megszólalt és tájékoztat az önkormányzat

Nyílt levél Tóth Mihálynak a ferencvárosi romák kitelepítése ügyében

Exportált szociális feszültség

Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ?

Ferencváros folytatja a romák kitelepítését?

Közlemény: Horváth Gyulát és Gegesy Ferencet léptessék vissza!

Romák százait költöztették át Csepelre

Megszólaltak a ferencvárosi romákat Csepelre áttelepítő politikusok

Horváth Gyula szerint csak egy nagy roma családot telepítettek át – videóval!

47 hozzászólás “Ferencvárosi kitelepítések: az évszázad üzlete volt – dokumentumok, fotók, videók!” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Akkor meséld már el, hogy jogilag mit tehetett volna az akkori önkormányzat!

  2. Balos szerint:

    Tiltakozhattak volna a Misiék. Szerintem pont azért kezdtek már Csepelre telepíteni, mert más kerületekben tiltakoztak ellene a párton belül.

    A nyilvánosság láthatóan elég volt: miután a Németh Szilárd tiltakozott, érdekes módon le lehetett állítani az egészet. Pedig Németh akkor egy törpepárt elnöke volt Csepelen. Csak a gyilkosság után erősödött meg a Fidesz.

  3. xy szerint:

    Kövesse Csepel is a IX. kerület példáját. Lenne itt is mit rehabilitálni, de nem történik semmi. Magyar utca, II. Rákóczi Ferenc, Csillagtelep, Háros.
    Itt sem tudják máshogy megoldani a helyzetet, amíg az emberanyag marad – ha kivásárolnák őket, az egy komoly befektetés lenne a jövőbe, anélkül pedig Csepel megy a süllyesztőbe.
    Nyilván ahol jelen vannak, ott civilizált élet kizárva, az ingatlanok meg szart érnek.

  4. kisapám szerint:

    Ez a “védősáv”-elmélet nem igazán stimmel, ugyanis ha továbbmész az utcában, látod, hogy az új ház másik oldalán, közvetlenül mellette megint régi, lepusztult ház van, védősáv nélkül. És azzal szemben is régi ház van. Egyébként a bal oldali üres telken jelenleg önkormányzati bölcsöde épül.

  5. Bugi szerint:

    Három városrehabilitációs projekt megy le az érintett lakótelepen xy. Kb. négy milliárd forintot költött az önkormányzat ezekre meg az ottani közterületekre. Ez a nagy semmi te ostoba.

  6. kisapám szerint:

    Egy kis adalék a történeti hűség kedvéért:

    2008. szeptember 18-án a csepeli önkormányzat képviselő-testülete Tóth Mihály polgármester javaslatára egyhangúlag a következő nyilatkozatot fogadta el:

    “NYILATKOZAT

    Csepel történelme bizonyítja, hogy lakossága minden időben befogadó módon viszonyult a máshonnan érkezőkhöz, az újonnan betelepülőkhöz, mindazokhoz, akik önszántukból jöttek közénk, hogy munkájukkal itt keressék boldogulásukat. A csepeli lakosság többségétől idegen akár a szociális, akár a származási alapon történő megkülönböztetés, a kirekesztés.

    A helyi társadalom kohéziós ereje nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években a csepeli lakosság mindvégig megőrizte békességét azokban az időszakokban is, amikor kiemelkedő mérteket öltött a munkanélküliség, amikor a helyi infrastruktúra fejlesztése terén az elvárható támogatások elmaradtak.

    Tisztességesen küzdöttünk és küzdünk azokkal a súlyos társadalmi gondokkal, amelyek sajátos helyzetünkből ránk hárulnak. Éppen ezért mind a csepeli lakosság, mind a kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete számára megdöbbentő volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy a Budapest IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a saját illetékességi körébe tartozó nehéz szociális helyzetű lakosok gondjainak valódi megoldásától oly módon igyekszik szabadulni, hogy Csepelen vásárol fel lakásokat, és ide költözteti át a támogatásra szoruló családokat.

    Nem a demokratikus jogállam azon rendelkezései ellen szólunk, amelyek lehetővé teszik az állampolgárok szabad költözését. Szívesen látunk minden embert, aki önként itt akar letelepedni, származására és szociális helyzetére való tekintet nélkül, feltéve, hogy tiszteletben tartja a törvényeket és a társadalmi együttélés szabályait. Ám határozottan felemeljük a szavunkat az ellen, hogy más önkormányzatok a szociális kötelezettségeiktől oly módon szabaduljanak, hogy szervezetten és csoportosan önkormányzatunk területére költöztessék a rászorultakat, visszaélve az általuk kényszerhelyzetbe hozott emberek kiszolgáltatottságával. Álláspontunk szerint ez a lakóhely szabad megválasztása jogának megcsúfolása és visszaélés a törvények szellemével akkor is, ha jelenleg tételes jogszabályt nem sért.

    Felszólítjuk a Budapest IX. Kerület Ferencváros Képviselő-testületét, hogy önkormányzatuk a szociális okokból lakásra szorulók szervezett csepeli áttelepítését azonnal szüntesse be, és a korábban Csepelre költöztetett családok szociális helyzetének rendezése érdekében az elvárható intézkedéseket tegye meg.
    Fentiekre való tekintettel, tisztelettel felkérjük az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosát, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztert, az Önkormányzati Minisztert, a Szociális és Munkaügyi Minisztert, Budapest Főváros Főpolgármesterét, a fővárosi kerületek polgármestereit, hogy saját hatáskörükben szíveskedjenek megvizsgálni, hogy milyen eszközökkel lehet megelőzni az önkormányzatok közötti együttműködést sértő hasonló esetek megismétlődését.

    Kérjük ezt nemcsak a csepeli lakosság érdekében, hanem a szociális helyzetük miatt kiszolgáltatottak jogainak védelmében is. Kérjük továbbá a különböző szociális élethelyzetű és származású emberek közötti társadalmi béke megőrzése érdekében. Végezetül kérjük demokratikus jogállamunk érdekében is, hogy a demokratikusan működő állami és önkormányzati szervezetek mindegyike tartsa tiszteletben törvényeink szellemét.

    Budapest, 2008. szeptember 18.

    Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának Képviselőtestülete”

    Megtalálható itt:
    http://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2008/0918/221-08Javaslatnyilatkozat.pdf

  7. admin szerint:

    Kisapám: 2008. szeptember 18. ugye már 2008. augusztus 8. után volt?

    Mert augusztusban hívta fel a figyelmet Németh Szilárd erre a problémára és arra, hogy a csepeli MSZP-s városvezetés elhallgatja azt. Eső után köpönyeg.

  8. kisapám szerint:

    Szintén a történeti hűség kedvéért, Horváth Gyula a 2008. szeptember 18-i képviselő-testületi ülésen felszólalt a témában, a jegyzőkönyv szerint többek között ezt mondta:

    “tény az, hogy a ferencvárosi önkormányzat nem jár el jogtalanul ebben a témakörben, és ezért jogorvoslattal élni vele szemben nem lehet. Más fellépést kell találni, ami hatékony. A leghatékonyabb fellépés pedig a nyilvánosság. Be kell bizonyítaniuk ország és világ előtt, hogy nem teheti meg egy kerület sem, hogy a saját területéről a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű embereket „kitakarítja” és egy másik kerületbe helyezi el. A Fővárosnak és az illető kerületeknek sem érdeke, hogy Budapesten harlemszerű települések alakuljanak ki. Hogyha, a természetes népösszetételt erőszakkal változtatják meg, akkor ebből olyan bajok származnak, amiből senki nem húzhatja ki magát. Még az sem, aki ebben a kérdésben kezdeményező, és jelen pillanatban kedvezően érintett. Ezt meg kell értetniük a ferencvárosi vezetőkkel, és a ferencvárosi emberekkel. Úgy látja, hogy ezek a nyilatkozatok, amit a csepeli politikusok e kérdésben tesznek, hatékonyak. Érezhető már a ferencvárosi vezetők meghátrálása ebben a kérdésben.”

    A teljes jegyzőkönyv itt:
    http://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2008/2008.09.18.Kt.pdf

  9. admin szerint:

    Kisapám: 2008. szeptember 18. ugye már 2008. augusztus 8. után volt?

    Mert augusztusban hívta fel a figyelmet Németh Szilárd erre a problémára és arra, hogy a csepeli MSZP-s városvezetés elhallgatja azt. Eső után köpönyeg.

  10. kisapám szerint:

    admin: A csepeli önkormányzat már 2008 júliusában lépett az ügyben, Orosz Ferenc alpolgármester tiltakozó levelet küldött a ferencvárosi polgármesternek, a főpolgármesternek, és a fővárosi frakcióvezetőknek.

    Egy cikk a Csepel Újság 2008. augusztus 15-i számából:

    “A csepeliek rovására fejleszt Ferencváros?

    A csepeli önkormányzat vezetõit a XXI. kerületi Szent László út 111. szám alatti négyemeletes épület közös képviselõi értesítették a példátlan esetrõl. Elmondták: a Ferencvárosi Önkormányzat (egy Lenhossék utcai épületének bontása miatt) megvásárolt egy 52 négyzetméteres lakást a csepeli épületben, s oda – elõzetes tájékoztatás nélkül – beköltöztetett egy tizenegy tagú ferencvárosi családot: ezzel megszûnt a 33 évnyi nyugalom a csepeli házban.

    A lakók július 7-ei tiltakozása alapján – még ugyanazon a napon – Demszky Gábor fõpolgármesterrel és Gegesy Ferenccel, a IX. kerület polgármesterével egyidejûleg a Fõvárosi Közgyûlés frakcióvezetõi (Tarlós István – FIDESZ MPSZ, Bagdy Gábor József – KDNP, Hock Zoltán – MDF, Steiner Pál – MSZP, és John Emese Orsolya – SZDSZ) a következõ levelet kapták (a szabadságát töltõ Tóth Mihály polgármester nevében eljáró) Orosz Ferenc alpolgármestertõl:

    „Kerületünk vezetése örömmel fogadja azokat a híreket, melyek a fõváros bármely részében fejlesztésrõl szólnak. Ez így van a IX. kerületi Lenhossék utca 15. szám alatti szanálással is. Eddig a jó hír. Azt viszont nem tudjuk elfogadni, ha a IX. kerület gyakorlata szerint folytatja bármelyik kerület ez irányú munkáját.(…). Nem értünk egyet azzal, hogy bármely kerület „mások rovására” rendezi szanálási gondjait. (…) Kérjük a fenti gyakorlat megszüntetését, a konkrét döntés felülvizsgálatát. Csepel vezetése felkéri az érintett vezetõket, segítsék a feltárt gond megoldását. Közremûködését elõre is megköszönjük.”

    A fõpolgármestertõl, a Fõvárosi Közgyûlés frakcióvezetõitõl válasz egy hónap múltán sem érkezett a Csepeli Önkormányzathoz. Az ügy részletei és a legfrissebb reagálások – köztük Németh Szilárd fõvárosi képviselõé is – olvashatók az önkormányzat http://www.csepel.hu honlapján.”

    Megtalálható itt:
    http://www.csepptv.hu/ujsag/2008/28.2008.08.15.pdf

  11. kuku szerint:

    kik voltak2008-ban a kerületi vezetök éljen az mszpkekaegyütt

  12. admin szerint:

    Kisapám: ugye 2008. augusztus 15. is 2008. augusztus 8. után volt?

    Mert augusztus 8-án hívta fel a figyelmet Németh Szilárd erre a problémára és arra, hogy a csepeli MSZP-s városvezetés elhallgatja azt. Eső után köpönyeg.

    Utólag lehet a dátumokat variálni, augusztus 8. előttről mégsincs semmi. A Csepel.info írt erről augusztus 8-án, Németh Szilárd tiltakozott, és ezek valahogy a mai napig elérhetők. Semmilyen más hír nem elérhető, csak augusztus 8. utánról, amikor nyilvánosságra került, hogy mi történt.

  13. kisapám szerint:

    És még egy idevágó cikk a Csepel Újság 2008. november 7-i számából, melyből kiderül, hogy Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester – többek között éppen a csepeli önkormányzati vezetők fellépése nyomán – belátta, hogy vitatható a Ferencváros által folytatott gyakorlat, és leállíttatta a kitelepítéseket:

    “Közösen kell megszüntetni a szociálisfeszültség-exportot

    A dél-pesti kerületek közül hét városrész vezetõje október
    29-én a pesterzsébeti polgármesteri hivatalban megbeszélést
    tartott, melyen részt vett Tóth Mihály csepeli polgármester
    is. A találkozón a IX. kerületi városrehabilitációs program
    kapcsán kialakult, más kerületeket is hátrányosan érintõ, a
    szociálisfeszültség-export néven elhíresült helyzetet tárgyalták
    meg a kerületek vezetõi. A találkozóról Tóth Mihály tájékoztatta
    lapunkat.

    Mint ismeretes, a csepeliek körében kiverte a biztosítékot,
    hogy Ferencváros halmozottan hátrányos helyzetû családokat
    telepített Csepelre. „Azonnal szüntesse be a ferencvárosi
    önkormányzat a szociális okokból lakásra szorulók
    szervezett átköltöztetését Csepelre” – szeptember 18-án elfogadott
    nyilatkozatában erre szólította fel a IX. kerületi
    képviselõ-testületet Csepel önkormányzata. Tóth Mihály a
    tanácskozáson ismételten hangsúlyozta: a csepeli önkormányzat
    nem tudja elfogadni a szociális feszültség exportját.
    Konkrétan arról volt szó, hogy olyan nehéz szociális
    helyzetben lévõ családokat telepítenek át Csepelre, amelyek
    aztán nálunk okoznak jelentõs problémákat, illetve az
    itt élõk között keltenek feszültséget. A pesterzsébeti találkozón
    Kõbányától Pestlõrincig és Kispesttõl Soroksárig –
    eltérõ számokat, adatokat használva ugyan, de – hasonló
    problémákat tettek szóvá, mint Csepel polgármestere.

    A tanácskozáson résztvevõ IX. kerületi polgármester,
    Gegesy Ferenc arról beszélt, hogy a problémát megértve leállította
    az élesen bírált folyamatot. A következõ hónapokban
    már jóval kevesebb lakást szanálnak a IX. kerületben,
    mint eddig. Arra törekszenek majd, hogy a szanálásra kijelölt
    házak lakói lakás helyett inkább készpénzt kapjanak.
    A beszélgetés során elhangzott, hogy a találkozóra hamarabb
    is sor kerülhetett volna, és elvárható, hogy hasonló estekben
    a IX. kerületi polgármester idõben tájékoztassa az
    érintett kerületek vezetõit, és közösen keressék a megoldásokat,
    így kevesebb teher hárulna az érintett lakosokra. D. A.”

    Megtalálható itt:
    http://www.csepptv.hu/ujsag/2008/39.2008.11.07.pdf

  14. kisapám szerint:

    admin: olvashatod a cikkben: július 7-én érkezett a lakók tiltakozó levele, és még aznap küldte el a levelét Orosz Ferenc. Július 7-én, tehát több mint egy hónappal Németh Szilárd fellépése előtt.

  15. ebihal szerint:

    Akkor fussunk neki még egyszer! Jogilag támadható volt a történet? A “ha” és “volna”
    nem jogi kategória, a gyengébbek kedvéért.

  16. xy szerint:

    @bugi: jogos, helyesbítek. Panelrehabilitáció volt, ez is nagyon sokat jelent.
    De vannak olyan elavult és lecsúszó kerületrészek, ahol nem panelházak vannak és komoly szociális problémák alakulnak ki. Ferencvárosban egy ilyet számoltak fel.

    példák:
    -Magyar utca, II. Rákóczi, Ady endre jobb oldala Csepel felé: gyalu segít. (fst-es széthulló, vizes, menthetetlen épületek, nyomor)
    -Csillagtelep: rohamos elcigányosodás/gettósodás
    -városközponti panelek közti területek: sok cigány, egyre több csöves, kutyaszarató proli. erre a részre vonatkozan vannak tervek és folytatni kell gőzerővel a rehabilitációt.

  17. grün szerint:

    “Ferencvárosi kitelepítések: az évszázad üzlete volt”
    Nyugi kedves fijjug!
    A zévszázadból még 85 év hátra van! 😛 😀

  18. felix szerint:

    Bugi!
    A hazug kampányotok összeomlott.
    Azért van egy kis érdekesség.
    A szocik nem cigányoztak.
    Remélem ezt a honfitársaink is észrevették.

  19. orphaned szerint:

    Én 46 éve élek itt Csillagtelepen! Évtizedeken keresztül olyan nyugodt csendes környék volt! Amióta megjelentek a cigányok, és egyre többen vannak, szinte elviselhetetlenné kezd válni az élet! Amit ezek a lények művelnek, az felháborító! Lassan csillagtelep, már a VIII. kerülettel vetekszik! Nem lehetne valamit tenni, hogy eltűnjenek innen?

  20. kisapám szerint:

    Népszabadság 2008. augusztus 8., “Exportált szociális feszültség” c. cikk, részlet:

    “A történteket a csepeli önkormányzat is megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja. Felháborító Ferencváros eljárása, mellyel egy másik kerületbe exportálja saját városrészének szociális feszültségeit – kommentálta lapunknak Tóth Mihály (MSZP) polgármester. Hozzátette, ez a tendencia az elmúlt két évben erősödött fel, ez idő alatt nyolc-tíz hasonló esettel kellett szembesülnie a XXI. kerületnek. A legfelháborítóbb azonban, hogy az átköltöztetésekről a IX. kerület egyetlenegyszer sem tájékoztatta a csepelieket, így természetesen a véleményüket sem kérte ki. Tóth Mihály levélben szólította fel ferencvárosi kollégáját, Gegesy Ferencet (SZDSZ) e gyakorlat megszüntetésére, a konkrét döntés felülvizsgálatára. Csepel egyúttal a Fővárosi Közgyűlés kerületi koordinációs bizottságának szeptemberi ülésén is felveti a témát, s kezdeményezi a fővárosi szociális charta felülvizsgálatát. ”

    http://nol.hu/archivum/archiv-502749-299930

  21. admin szerint:

    De ne felejtsük el, hogy ez is az után volt, hogy a Csepel.info cikket közölt róla, és Németh Szilárd tiltakozott. Utána már könnyű volt, de az utána volt.

    A Csepel.info cikke itt van, ez volt az előzmény. Kár velünk vitatkozni, hiszen mi hoztuk nyilvánosságra a történteket:

    http://csepel.info/?p=2053

    “Ez a bejegyzés 2008. augusztus 6. szerda 15:23-kor készült és a következő kategóriákban található: Önkormányzat. “

  22. felix szerint:

    Gondolom, hogy akkor még nem volt fideszes tagja a csepeli önkormányzatnak.

  23. kisapám szerint:

    admin: már ebben az augusztus 6-i cikkben is azt írtátok, hogy Orosz Ferenc levelet küldött Demszkynek (ugyanez a levél ment el Gegesynek és a fővárosi frakcióvezetőknek is), tehát akárhogy is nézem, a csepeli önkormányzat lépett először az ügyben, már július 7-én. Németh Szilárd pedig nincs is említve az aug. 6-i cikketekben. Amúgy augusztus 6-án a csepel.hu is közölt egy írást ugyanerről, tehát még ebben sem volt első a csepel.info.

    Amúgy Ábel Attila és Németh Szilárd is jelen volt a szeptember 18-i köztestületi ülésen, ahol ők is megszavazták a Tóth Mihály által előterjesztett nyilatkozatot.

    Összességében véve ezt az ügyet a csepeli önkormányzati vezetők hathatós fellépése nyomán még 2008-ban pár hónap alatt megnyugtatóan rendezték.

  24. admin szerint:

    Az a bekezdés később lett beszúrva, éppen a Népszabadságban megjelentek miatt.

  25. kisapám szerint:

    admin, nem lehetett sokkal később beszúrva, lévén meg aznap, augusztus 6-án egy másik cikket is közöltetek, amiben a csepel.hu cikkét idéztétek és még Orosz Ferenc levelének a pdf változatát, valamint Gegesy válaszát is belinkeltétek:
    http://csepel.info/?p=2060

    Bár sajnos a pdf-eket már közben leszedték a csepel.hu-ról.
    De az világos, hogy Orosz július 7-én írta a levelet és augusztus 6-áig Gegesy válasza is megérkezett rá.

  26. krapulaxxx szerint:

    nincs ezzel baj, ki kell telepíteni a cigányokat. de nem csak csepelről, hanem úgy az országban mindenhonnan, örökre.

  27. admin szerint:

    Márpedig később lett beszúrva a szöveg.

    A cikkünk megjelenéséig az égegyadta világon semmi nem jelent meg sehol máshol erről az ügyről. A Csepel.info közölte elsőként, és ez után írtak róla máshol is, így a Népszabadságban. A Csepel.ino cikkének megjelenése UTÁN hozták nyilvánosságra azt az ÁLLÍTÓLAG júliusban írt levelet, amit korábban, azaz a cikk megjelenése előtt sehol nem tettek közzé.

    Kár vitatkozni: mivel nincs a cikk megjelenése előtti időpontból semmi, a vita teljesen értelmetlen.

  28. kisapám szerint:

    admin, tehát szerinted úgy történt, hogy a csepel.info augusztus 6-án délután fél 4-kor közölt egy cikket, mire Orosz Ferenc gyorsan írt egy levelet Gegesynek, amire Gegesy rögtön válaszolt, és mindezt kirakták a csepel.hu-ra még aznap, hogy ti még szintén augusztus 6-án ezt leközölhessétek.

    Érdekes elmélet 🙂
    Különben ha ti nem töröltétek volna a csepel.hu-ról a levelek pdf-jeit, akkor meglenne a bizonyíték.

    Egyébként nem az az érdekes, hogy ki közölt először valamit, hanem hogy ki cselekedett először. Az pedig Orosz Ferenc volt.

  29. orphaned szerint:

    Majd azért kíváncsi leszek, hogy akkor is azon fogtok e vitatkozni ki írta ezt vagy azt előbb, ha gyermeketeket, vagy feleségeteket inzultálják a cigányok!

  30. elhallgattatni szerint:

    ne mutogassanak a kampány alatt!
    Védőfalat húzni a cigány telepek köré!

  31. felix szerint:

    Szerintem amiben mag lehet állapodni az nem más mint, hogy a védősáv emlegetése ökörség. Ez ugyanannak az agynak a szüleménye amely szerint H.GY. azt állította, hogy csak egy családot költöztettek Csepelre.
    Gyenge és szánalmas próbálkozás.

  32. nagyapó szerint:

    Eetásak! 1/2eszű1/2x , csecsemő béka, kisapám, igazuk van. Sikerült elintézniük a lumpen elemek Csepelre költöztetését.
    Jogos, igazságos, KÖSZÖNJÜK! (Így jó?)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  33. felix szerint:

    Szemétláda.
    Tudod lett volna egy lakópark a Hollandi úton. Nem a Duna partján, hanem attól beljebb.
    Én így tudom. Lett helyette egy életveszélyes romos iskola.
    Szerinted melyik lett volna, illetve melyik van rosszabb hatással a környező ingatlanok árára.
    Ilyen hozzáállással az említett kerületekben még mindig nyomornegyedek lennének.
    A problémák exportjával messze nem értek egyet, de ennek megoldása társadalmi feladat és ezt Csepel nem fogja tudni megoldani.
    Ahova nem engedik be a gazdagabbakat oda a szegényebbek fognak menni előbb vagy utóbb.
    Hollandi út nyert, Csepel vesztett./ez csak egy példa/

  34. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Ennyit a jogi ismereteiről!

  35. grün szerint:

    ebihal!
    Kár egy kocsmajogászon számon kérni bármit is! 😛 😀

  36. Kalap szerint:

    Mit jelent a jegyző levelében az “Eladott” megjegyzés? Megvették, de azóta már eladták? Vagy megvetették a kitelepített lakosokkal?

  37. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    De jó mindenki adminnal cseveg,

    én csak a kitelepített családokat sajnálom az egész sztoriban. Ők ugyanúgy nem tehetnek róla, mint a csepeli új szomszédok, akik maguk mellé kapták őket…
    ez lerágott csont…megváltoztatni nem lehet.

    Gyurcsány papa megmondta, nem kell félni, nem fog fájni…lári fári, akinek meg nem tetszik el lehet menni az országból 😉 Orbán Viktor szavaival élve meg hozzáteszem, ha már elmegy az országból akkor vigyen magával még két embert!!!

  38. kisapám szerint:

    Kalap: a bérlő megvette a lakást.

  39. csaba péter szerint:

    Kedves Attila tudom hogy ezt megrendelésre csinálod . Miért nem hagyod abba , nem látod , hogy fizetett bérseggnyalóidon kivül ez sekit sem érdekel?

  40. GONDOLKODÓ! szerint:

    “A maffiavezér nem ajánlja a tőzsdét
    A New York-i Colombo család egykori főnöke, Michael Franzese szerint “a tőzsdén buborékok alakulnak ki, és amikor kipukkadnak, az nem lesz jó”, mondta nemrég a CNBC-nek.
    Franzese egyben örül, hogy nem kell már folyton a háta mögé nézegetnie, viszont azt is tudja, hogy soha többé nem fog annyi pénzt keresni, mint bűnözőként. A férfi egyébként a felesége miatt szállt ki.
    Emellett azt is elmondta, hogy rengeteg kétes ügyben vett részt “gyanús Wall Street-i fickókkal” együtt, és nem bízik bennük. Nem szereti ugyanis olyan emberekre bízni a pénzét, akiket nem ismer jól.
    Ő a pénzét fizikai aranyban tartja, mert “azzal valami mindig lesz”, ellentétben a részvényekkel, amiknél előfordulhat, hogy egyik reggel felkel és már egyik se ér semmit.”

  41. krapulaxxx szerint:

    Nyilván én azt gondolom, hogy célunk kell legyen, hogy ezeket a cigány maffiákat kiszorítsuk mindenhonnan. Tehát az éjszakai életből is, mert hogy ha nem lesz pénz, akkor ezek ugyanúgy vissza mennek a bodzaszedő kategóriába, ahova valók, vagy kőbányába kényszerülnek, vagy nem tudom, hova, lényeg, hogy menjenek a francba.

    1000%-ig igaz!!!

  42. felix szerint:

    Nehogy konkurenciája legyen a fehér maffiáknak. 🙂

  43. csaba péter szerint:

    A sok rasszista cigány fóbiástól azért megkérdezném , hogy ki dolgozott valaha velűk ? Mert én 40 éve folyamatosan dolgozom cigányokkal . Ha rendes munkát kapnak , tisztességes bért, emberi bánást nincs velűk soha baj . Inkább a lumpen fehérekkel .

  44. lucifer szerint:

    Az admin – alias Ábel Attila – meg a Szilárd papagája. Nem tud mást, mint a betanult szöveget ismételgetni.

  45. csaba péter szerint:

    Te Attila , ha már ennyire büfé vagy cigány ügyileg , mit tudsz az 1991 ben a Cservenkára költöztetett 640 cigány család történetéről?

  46. lucifer szerint:

    Az a helyzet, hogy az Attila – finoman szólva – hazugságait olvasva felmen a vérnyomásom.

    Az egész városrehabilitációs cirkusz kezdete valahova a messze ködbe vész, régen beszélnek róla, hogy ezekkel a budapesti fekélygócokkal tenni kéne valamit. Az első konkrét esemény valamikor 2003 – 2005 között lehetett, amikor Demszki Gábor főpolgármester összehívott minden kerületből a témával kapcsolatban álló szakértőket, és képviselőket. Ott Demszki adott tájékoztatást Budapest városrehabilitációs elképzeléséről, amiben nem csak a Ferencváros, hanem a más kerületekben lévő veszélygócainak felszámolásáról, magyarán felbomlasztásáról volt szó, amit nem egy keróletnek, hanem egész Budapestnek együtt kell megoldania. Ez hosszú, több cikluson átnyúló folyamat. A lagfertőzöttebb kerületek a Ferencváros és Józsefváros, de más kerületek is dicsekedhetnek kisebb-nagyobb veszélyes gócokkal. Eddig is voltak próbálkozások a megoldásra, de csak az a néhány járt sikerrel, ahol a lakók elköltöztetése után azonnal eldózerolták az ottmaradt lepusztult épületeket, nehogy azokba új “lakók” költözhessenek be. A feladatban az is szerepelt, hpga a kiköltöztetéseket humánusan kell végrehajtani, a kilakoltatottaknak lakást kell biztosítani.
    A ferencvárosi Önkormányzat a végrehajtás során abban hibázott, hogy a kilakoltatottaknak más kerülrtekben vásárolt lakásokról nem tájékoztatta. Amikor az akkori csepeli Önkormányzatnak tudomására jutott több család átköltöztetése. Akárhogy csűri-csavarja is a történetet Ábel Attila, az akkori illetékesek, nevezetesen Tóth Mihály, Orosz Ferenc majd Horváth Gyula is,azonnal léptek az ügyben.
    Amit Ábel Attila állít, hogy a ferencvárosi Önkormányzat nagyot kaszált a dologból, az a rágalmazás kategóriájába tartozik. Az úgynevezett védőövezet teóriája meg egyszerűen marhaság.

  47. XX.Ker. szerint:

    Szó mi szó,sokall több cigányt látni az utcán a kerületemben mint pár éve 🙁

Itt lehet hozzászólni !