NATO: Orosz katonák vannak Ukrajnában

Index

Orosz katonák vannak Ukrajnában

A NATO olyan műholdképeket tett közzé, amelyeken Orosz fegyveres erőket lehet látni Ukrajna területén, írja a BBC. A NATO egyik magas rangú tisztje, Niko Tak szerint több mint 1000 orosz katona van Ukrajna területén, a szeparatistákat segítik, illetve harcolnak az oldalukon.

Tak azt mondta a BBC-nek, hogy jelentősen nőtt az orosz hadsereg részvételének mértéke. A NATO kifinomult fegyvereket észlelt, többek között légvédelmi rendszereket, tüzérséget, tankokat és páncélozott csapatszállító járműveket.

“Az Egyesült Államok mérlegeli az ukrajnai orosz részvételre adandó válaszlehetőségeket”

– közölte a Reuters szerint az USA külügyminisztériuma csütörtök este. A külügy szóvivője, Jen Psaki szerint Washington több rendelkezésére álló lehetőséget mérlegel, amelyek közül a gazdasági büntetőintézkedések jelentik a leghatásosabb eszközt. “A katonai megoldás szerintünk nem a megfelelő megközelítés” – hangoztatta a szóvivő. Szerinte az USA kormánya diplomáciai megoldást szeretne elérni.

“Nyilvánvaló, hogy Oroszország nemcsak megerősítette kelet-ukrajnai jelenlétét, de harci alakulatokkal, páncélozott járművekkel, föld-levegő rendszerekkel közvetlenül be is avatkozott, aktívan harcol az ukrán erőkkel és közvetlen támogatás nyújt a szakadár megbízottjainak és a zsoldosoknak”

mondta Jen Psaki. Barack Obama amerikai elnök magyar idő szerint csütörtök este tízkor nyilatkozatot tesz a Fehér Ház sajtószobájában, írja az NBC egyik Twitter csatornája.

Az amerikai politikusok korábban látványosan ódzkodtak attól, hogy kimondják az “invázió” szót, valószínűleg azért, mert az már annak a beismerését jelentené, hogy Ukrajnát megtámadták, amiháborút jelent. A BuzzFeed készített összeállítást arról, hogy egyetlen amerikai politikus sem mondta ki az “I” betűs szót, pedig egyértelmű, hogy orosz katonák vannak Ukrajnában. Ez azonban a NATO által közzétett képek nyomán megváltozhat, erre utal a külügyi szóvivő nyilatkozatának hangvétele is.

Románia kimondta, csak máshogy

“Románia elítéli az egységes Ukrajnától elszakadni próbáló szeparatistáknak nyújtott orosz segítséget, ám úgy ítéli meg, hogy a kialakult helyzet nem meríti ki egy “katonai invázió” fogalmát”

– mondta Traian Basescu román államfő. A politikus azt mondta, hogy “Putyin elnöknek az a célja, hogy egy jóval nagyobb “Transznisztriát” (a Moldovai Köztársaság oroszbarát, Dnyeszer-menti szakadár területe) hozzon létre, és így megakadályozza az Ukrajna és az Európai Unió között kötött társulási szerződés ratifikálását, illetve Ukrajna továbbhaladását egy esetleges későbbi NATO-tagság felé.” Hozzátette: “Megerősíthetem, hogy Románia kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Románia mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében, amit törvényesen megtehet” – írja az MTI.

A magyar külügy egy gyengébben megfogalmazott közleményt adott csak ki: “figyelemmel kísérjük és értékeljük a helyzetet, valamint kapcsolatban állunk európai uniós és NATO szövetségeseinkkel. Amennyiben beigazolódnak azok a hírek, hogy orosz reguláris csapatok behatoltak Ukrajna területére, azt a válság súlyos eszkalációjának tekintjük” – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Két egység dezertált az ukrán hadseregben

Porosenko ukrán elnök csütörtökön azt mondta, hogy két egység dezertálása miatt kerültek súlyos helyzetbe a terrorelhárító katonák Kelet-Ukrajnában. Az államfő nem fejtette ki, hogy pontosan milyen egységekről van szó.

Ilovajszknál már csaknem egy hete vannak heves tűz alatt a város felszabadításáért küzdő önkéntesek és hivatásos katonák, akik folyamatosan erősítést, fegyvereket és lőszereket követelnek az ukrán államfőtől és a védelmi minisztériumtól. Előző nap az Ilovajszknál harcoló Dnyipro-1 önkéntes alakulat parancsnoka a Facebook-on azt írta, hogy tüzérségi támogatást kaptak, és elkezdték visszaszorítani a szakadárokat. Paraszjuk közölte, hogy kedden súlyos veszteségeket szenvedtek, az alakulat négy tagja vesztette életét és 14-en sebesültek meg. A héten Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka is sürgős erősítést kért Ilovajszkhoz, írja az MTI.

 “A terrorista banda megmentésére hadoszlopok hatoltak be Oroszországból nehézfegyverzettel, nagy mennyiségű egyéb fegyverekkel és az orosz reguláris hadsereg katonáival azon a határszakaszon, amelyet nem mi tartunk ellenőrzésünk alatt”

– mondta Porosenko elnök. Szerinte az orosz hadoszlopok a szakadárok megsegítésére érkeztek, mert az utóbbi időben az ukrán alakulatok komoly sikereket értek el. Az elnök meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna képes megvédeni önmagát. Az államfő tájékoztatása szerint csütörtökön első alkalommal lesz vezérkari szintű konzultáció Ukrajna és Oroszország között, amelyen a katonai foglyok cseréjéről és a határvédelem erősítéséről tárgyalnak. Porosenko közölte, hogy várhatóan szombaton konzultációkat kezdenek egymással az ukrán és az orosz határőrszolgálat képviselői is.

Összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun aggasztónak nevezte a kelet-ukrajnai harcok terjedéséről szóló híreket. ” A nemzetközi közösség nem engedheti meg, hogy tovább romoljon a helyzet és azt sem lehet engedni, hogy folytatódjon az erőszak és a rombolás, amit a konfliktus Kelet-Ukrajnában jelent”  – mondta Stephane Dujarric szóvivő New Yorkban, az ENSZ székhelyén.

Diplomáciai források szerint Litvánia és Ukrajna kezdeményezésére csütörtökön közép-európai idő szerint 20 órakor összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A BBC azt írja, hogy rendkívüli ülésen tárgyalják meg az ukrajnai eseményeket.

A tőzsdék is estek az ukrán-orosz konfliktus miatt: New Yorkban a DJIA-mutató 0,17 százalékot, a Standard & Poor mutatója 0,10 százalékot. A budapesti értéktőzsde részvényindexe 2,08 százalékkal került lejjebb az ukrán hírek miatt.

Forrás: Index

15 hozzászólás “NATO: Orosz katonák vannak Ukrajnában” bejegyzésre

  1. Vélemény szerint:

    Nógrádi György szerint csak piár hazudozás folyik.
    Szerinte nem valósak a felvételek. De ha igaz is lenne, hogy 1000 katona van benn, (3000 katona egy dandár) az Ukrán hadseregnek 1 nap alatt körbe kéne tudni zárni, és akár megsemmisíteni 1000 katonát.
    Milyen az ország ereje, ha 1000 katona azt veszélyeztetni tudja.
    Eddig 3-4000 katonáról beszéltekm amit a Nató már csak 1000-ben határozott meg. De hol vannak elszállásolva, mit esznek, stb.
    Szerinte mindkét fél hazudik, mindkét fél a világ rokonszenvéért harcol.
    És érte3lmetlenül a civilek szívják meg, mint annyi modern konfliktusban.
    Ha Ukrajna csatlakozna az EU-hoz, senki nem győzni pénzelni őket. Az Ukrajnának adott segélyek 60-70%-a a korrupt vezetők zsebeiben landol.Ezért éri meg az Ukrán vezetésnek a konfliktus. A zűrzavarban a saját zsebeiket tömik.
    Azért lehet, ez az ember ért hozzá egy kicsit.

  2. grün szerint:

    A második járműben helyet foglalók rohambilijén tökéletesen kivehető az orosz felségjelzés,
    azonban az azonosító számok nem egyeznek a hírügynökségi jelentésekben megadottakkal!
    .
    Tuggyátok kit hülyítsetek, csak úgy kampányból kifojólag?! 😛 😀

  3. szigetország szerint:

    Az ukrán vezetés öt hónappal ezelőtt azt mondta, hogy heteken belül felmorzsolják a “terrorista” ellenállást. A hetek elteltek, mi van a morzsolódással?

  4. szigetország szerint:

    Amúgy mit keresnek amerikai katonák (tanácsadók) Ukrajnában több mint fél éve?

    A NATO műholdvevői ezt miért nem vették még észre?

  5. felix szerint:

    A hetek nem olyan hatékony mint a “két hét”. 🙂

  6. grün szerint:

    szigetország!
    “Az ukrán vezetés öt hónappal ezelőtt azt mondta, hogy heteken belül felmorzsolják a “terrorista” ellenállást”
    .
    Ezt igyekszik most megakadályozni Putyin, mikor látta, hogy sikerül a zukránok terve, szabadságolt néhány orosz katonát harckocsival és levegőváltozásra küldte őket! 😛 😀

  7. szigetország szerint:

    No de mit keresnek amerikai katonák (“tanácsadók”) ukrán földön?

    Védik az amerikaiak által sűrűn lakott ukrán városokat? Vagy nemzetbiztonsági okokból védik a közeli amerikai határokat?

  8. grün szerint:

    szigetország!
    Mi kerestek a Várban a zamerikai tengerészgyalogosok?! 😛 😀
    .
    “Visszakerült a magyar állam tulajdonába a Táncsics-börtön”
    http://www.hirado.hu/2014/06/20/visszakerult-a-magyar-allam-tulajdonaba-a-tancsics-borton/

  9. Gordon szerint:

    Erről az elvtársaidat kérdezd grün! 😀

  10. grün szerint:

    Kucuka!
    A Te elvtársaidnak is tudni kell valamit, ha “cserébe Magyarország átadja a budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, amelyeket saját költségén felújított.”
    😛 😛 😛

  11. elhallgattatni szerint:

    Hol is vannak, azok a nemrég csehekhez küldött 50 darab tank, amiről még a “magyar” kormány is azt nyilatkozta, nem ukrajnában… tessék ám utána olvasni.

  12. bonifác szerint:

    Itt mindenki hazudik. Voltak már olyan műhold felvételek is, amelyiken tisztán látszottak a
    vegyi fegyvergyárak Irakban. Mikor az amcsik bevonultak, már nem…Amerre az USA jár,
    pusztulás, vér, káosz van.(Közel- Kelet) Most jön Európa. Remélem nem. Ezen az ügyön csak Amerika nyerhet. És mi csak veszíthetünk. Az oroszok kényszerhelyzetben vannak,
    csak a balfék Eu szerencsétlenkedése segíti.És ha Kína, és az egész Kelet is mellé áll?!

  13. ebihal szerint:

    Milyen kényszerhelyzetben vannak az oroszok? Van egy maroknyi szarházi, akik
    behívják őket, mint nálunk 56-ban?

  14. felix szerint:

    Függetlenül attól, hogy kinek van igaza, az oroszok lőhetnek majd a besorozott ukrajnai magyarokra.
    Lehet drukkolni!/ ?/

  15. grün szerint:

    felix!
    És ez fordítva is igaz!
    A besorozott ukrán állampolgárságú katonák nemzetiségüktől függetlenül lőhetnek a besorozott bármilyen nemzetiségű orosz állampolgárságú katonákra!
    A háború már csak ilyen egyszerű!
    Aki előbb húzza meg a billentyűt és jól célzott azt majd otthon várják a “kemény csöcsű szűzlányok!”
    Feltételezem voltál katona és énekelted?! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !