Gyanúsított lett Juhász Ferenc MSZP-s vállalkozó

Csepel.info

Ebben a házban egy 38 m2-es lakást 2,5 millió forintért sikerült szociális lakásbérlésre alkalmassá tennie az MSZP-s vállalkozónak: a kedvezményezett rászoruló pedig Császár Mihály rendőrkapitány volt

Jelentős kárt okozó csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsított lett Juhász Ferenc, az Inveszt Alfa Kft. ügyvezetője – értesült a Csepel.info. Juhász Ferencet információink szerint a “csepeli lakásmutyi” üggyel kezdődő botránysorozatban az önkormányzati lakások felújításánál feltárt jelentős túlszámlázásért és fiktív számlákért jelentették fel. A feltételezett kár ebben az esetben több mint húszmillió forint, ami a megbízás összegének a fele. A Csepel.info úgy tudja, hogy a Juhász Ferenchez kacsolódó cégek 600 millió forint értékben kaptak különböző megbízásokat a csepeli adófizetők pénzéből az MSZP-s önkormányzati vezetés idején, és ezek közül más esetekben is feljelentést tett az új önkormányzati vezetés.

Juhász Ferenc 2002-2006 között a soroksári önkormányzat pénzügyi bizottságának és a Soroksár Városfejlesztéséért Közalapítvány felügyelő bizottságának volt az MSZP által delegált tagja, a Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Vagyonkezelő Zrt-nél pedig 2011. május 31-ig volt vezető tisztségviselő, igazgatósági tag. Míg az egyik oldalon, Csepelen sok száz millió forint értékben kaptak megbízásokat a hozzá kapcsolódó cégek, a XVII. kerületben éppen az egyik ilyen cégétől került át egy ingatlan az MSZP tulajdonába. A mostani meggyanúsítás sorrendben az ötödik, amit a csepeli számonkéréshez kapcsolódóan a rendőrség politikusok ellen tett. Szenteczky János, a csepeli MSZP elnöke eddig három, Takács Krisztián frakciótársa pedig egy ügyben lett gyanúsított. 

Szenteczky, a stróman

Szenteczky János, a csepeli MSZP jelenlegi elnöke, a párt 2010-es polgármester-jelöltje 2005. október 12-én  vásárolt egy soroksári önkormányzati ingatlant a Vizisport utcában. A telek ekkor még nem rendelkezett vízparttal, de a politikus a Fővárosi Vízművek Rt-től két hónap múlva, december 22-én megvásárolhatott hozzá egy 310 m2-nyi partszakaszt is. Ezzel a lépéssel az addig vízpart nélküli telek egy pillanat alatt sokkal értékesebbé vált. A Fővárosi Vízművek 2006. január 2-án adta birtokba a politikusnak a telket, sőt a telekátalakításához is hozzájárult, amit a Földhivatal már három nap múlva, január 5-én be is jegyzett a tulajdoni lapon.

Ha szükség volt rá, Soroksárra is átruccant segíteni, majd hozta Csepelre az elvtársakat

Szenteczky, aki akkor már a Csepeli Vagyonkezelő (Csevak Zrt.) első embere volt, nem sokkal az ingatlan értékét jelentősen megnövelő manőverek után, 2006. június 30-án eladta a telket Juhász Ferenc fiának. Hogy mindez aligha történhetett a puszta megérzés és a hivatali működés szokatlan felgyorsulása véletlenszerű összjátékának eredményeképpen, talán az is jól mutatja, hogy Juhász Ferenc a betéti társaságán keresztül a soroksári önkormányzati ingatlanok értékbecslőjének szerepét is ellátta. (Szenteczky soroksári ingatlanügyeivel a dokumentumokat is bemutatva itt foglalkoztunk.)

Juhász, a megkerülhetetlen

Juhász Ferenc cégei a soroksári telekbuli után Csepelen valóságos “aduászok” lettek. Akár épületbontásokról, akár a szociális lakások felújításáról volt szó, egymás után nyerték a megbízásokat. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, még arra is volt példa, hogy Juhász egyik cége úgy nyert megbízást egy pályázaton, hogy el sem indult azon (ebben az ügyben is feljelentés történt).

Szenteczky János vezérigazgatósága idején ömlöttek a közpénz-százmilliók az MSZP-SZDSZ-es vállalkozókhoz: úgy tudjuk, hogy az MSZP-s Juhász és a Csepelen SZDSZ-es politikusként tevékenykedő Kál Károly cégei nyolcszáz millió forintnál is többet kaszálhattak a vagyonkezelőnél. A 2010. októberi választások után azonban lehetővé vált a Juhász Ferenchez kapcsolódó cégek által kiszámlázott munkák ellenőrzésére – legalábbis azokban az esetekben, ahol a felújított lakásokat még nem értékesítették.

Ebben lett most gyanúsított

Az egyik ilyen megvizsgált kivitelezés keretében a Csevak Zrt. az Invest-Alfa Kft-vel kötött szerződést 18 önkormányzati lakás felújítására. A cég bruttó 52 938 767 forintért vállalta a lakások felújítását. A számlák, teljesítésigazolások, a lakásonként felvett költségösszesítők és részletes elszámolások alapján a felújításokat a vállalkozó elvégezte. A bizonylatok szerint a benyújtott díjak alapján a vállalkozói díj kifizetése is megtörtént. Azon kívül, hogy Juhász cége  elképesztően drágán dolgozott, papíron minden a legnagyobb rendben volt.

A Csevak új vezetése 13 lakást, valamint két külön szerződés alapján felújított lakást helyszíni bejárás alapján mért fel, miután panasz érkezett, hogy olyan munkákat is kiszámlázott az MSZP-s vállalkozó, amiket nem végeztek el. Ekkor vált egyértelművé, hogy a teljesítettként leigazolt munkálatok csak részben kerültek elvégzésre, illetve több esetben a ténylegesnél több munka, anyag és költség került elszámolásra. Kicsit sarkítva: egy garzonlakás kifestéséhez annyi festéket használtak fel papíron, amiből egy iskolai tornatermet is ki lehetne festeni.

A korábbi csepeli rendőrkapitány szociális lakásának felújítási szerződése: ezt nem tudták már leellenőrizni

A szakmai ellenőrzések, majd a megtett feljelentések szerint a vizsgált lakásoknál összesen bruttó 24 662 017 forint összegű munka nem került ténylegesen elvégzésre, noha azok a számlamellékleteket képező, lakásokra lebontott költségvetésekben szerepeltek, illetve ellenértékük kifizetésre került. Ezen túlmenően az ellenőrzés során megállapítható volt az is, hogy még 2011-es árakon is összesen bruttó 24 103 935 forinttal kisebb összegből megoldható lett volna a lakások felújítása. Ez azt jelenti, hogy 50%-kal magasabb összegért rendelte meg az MSZP-s vezetés a lakásfelújításokat, mint ahogy az indokolt lett volna. A rendőrség most ebben az ügyben jelezte, hogy bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg Juhász Ferencet.

Furcsa ingatlanügyek

A Csepel.info nem egyszer foglalkozott már az MSZP ingatlanügyeivel. Mint azt a tulajdoni lapokat is bemutatva megírtuk, a párt budapesti szervezete ingatlan-felvásárlásba kezdett, majd több mint félmilliárd forintos hitelt vett fel abban a 2005-2009 közötti időszakban, amikor katasztrofális helyzetbe hozták az országot, majd Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesi felügyelete mellett csődpályára juttatták a BKV-t.

A XVII. kerületi ingatlan tulajdoni lapjának 1. oldala (a többi dokumentum itt látható)

A Csepel.info által megismert tulajdoni lapok szerint a XVII. kerületi Kaszáló utcában egy 1085 m2-es ingatlant és irodát, valamint a IX. kerületi Lónyai utcában egy 88 m2-es irodát vásárolt az MSZP Hagyó Miklós „fénykorának” időszakában. A XVII. kerületi ingatlant 2005 nyarán szerezte meg, és 2007-ben adta tovább az MSZP-nek ugyanaz az Inveszt-Alfa Kft., melyről a feljelentéssel kapcsolatban írtunk.

De nem csak egy ilyen, nyilvánvalóan MSZP-közeli tulajdonossal találkozhatunk. Az MSZP IX. kerületi, Lónyai utcai, 88 m2-es irodáját az MSZP-SZDSZ-es vezetésű Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonolta 2007 nyaráig, amikor azt – szintén Hagyó fénykorában – a párt tulajdonába sikerült kiprivatizálni. Az MSZP XIII. kerületi, Teve utcai, 121 m2-es irodája 2000-től 2002-ig az Angyalföldi Lakásépítő Rt tulajdonában volt, mielőtt az MSZP-hez került. Nem nehéz kitalálni, hogy volt-e kapcsolat a cég és a helyi önkormányzati vezetés között…

Csepel.info

19 hozzászólás “Gyanúsított lett Juhász Ferenc MSZP-s vállalkozó” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Mikor lesznek már rabláncon? Naná, hogy Szenteczkynek van a legnagyobb szája a komcsiknál.

  2. Dr. grün szerint:

    “Sok rosszat elmondhattunk eddig is a fideszesekről, de azt nem, hogy különösebben sértődősek lennének. Inkább az jellemző rájuk, amit Szilvási Lajos írt egyik könyvében (nyilván nem róluk): lepereg róla a kritika, mint olajos dzsekiről a köpés.”

    http://www.stop.hu/velemeny/sirig-tartsd-a-pofad-vagy-jon-papcsak/1098178/

  3. Manitu szerint:

    Ez az ötödik rendőrségi gyanúsítás. Ha még két év eltelik, lehet belőlük vádemelés is? Nem bánnám, ha nem telne el annyi idő.

  4. Tóth Mária szerint:

    Dr.grün: a megállapításod a komcsi haverjaidra is vonatkozik, immáron 60 éve!

  5. Dr. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Semmit nem állapítottam meg, pusztán közreadtam egy megállapítást!
    Reklamáció ott! 😛

  6. "?!" szerint:

    Kedves programozott agyú fideszes szócsövek!

    A fenti bejegyzéssel kapcsolatban két alapvető probléma van!

    Az egyik problémátok a szakmai hozzáértés hiánya, amely alatt azt értem, hogy illene tudnotok, hogy építőipari teljesítések felméréseit nem a kivitelező cég vezetője, hanem valamelyik arra feljogosított felelős ügyintézője készíti, a felmérésben feltüntetett munkák teljesítését pedig nem a megrendelő cég vezetője, hanem a műszaki ellenőrök országos névjegyzékében szereplő megbízott műszaki ellenőr igazolhatja!
    Tehát ha túlszámlázást tapasztaltatok, akkor nem a cégvezetők szintjén, hanem alacsonyabb szinten kell keresni a felelősöket?

    A másik problémátok a hitelesség hiánya, amely alatt azt értem, hogy az MSZP-vel kapcsolatos alábbihoz hasonló hazudozásaitok miatt már teljesen elvesztettétek a szavahihetőségeteket!

    A Csepeli Hírmondóban, „Csak az MSZP próbál meggátolni mindent” címmel megjelent egész oldalas cikkben például a bértollnokaitok azt állítják, hogy “Nehéz megérteni, mire jó, hogy az MSZP két év alatt szinte semmit, még olyan ügyeket sem támogatott, mint a méhnyakrák-elleni védőoltás…” .

    Ezzel szemben a testületi ülések jegyzőkönyvei azt bizonyítják, hogy a méhnyakrák-elleni védőoltással kapcsolatban 2010. október 4-én, 2011. december 15-én, valamint legutóbb 2012. szeptember 27-én benyújtott fideszes előterjesztéseket a csepeli MSZP minden képviselője IGEN szavazattal támogatta.

    Az pedig még sokkal ordítóbb hazugság, hogy “az MSZP két év alatt szinte semmit sem támogatott!
    A testületi ülések jegyzőkönyvei azt bizonyítják, hogy 2010 októbere óta a csepeli képviselő-testület 1731 döntést hozott.
    Ebből 5,2 %-ot kitevő 88 előterjesztés meghozatalában nem vettek részt az mszp-s képviselők.
    Nemmel, vagy tartózkodással szavaztak az mszp-s képviselők összesen 571 döntésnél, vagyis az összes határozat 32,98%-nál!
    Ez azt is jelenti, hogy 1072-szer, vagyis a Csepelen hozott határozatok 61,92%-ánál, az mszp-s képviselők támogatták a fideszes vezetés előterjesztéseit!

    Milyen narancshéj vastagságú arcbőr kell ahhoz, hogy a fenti majdnem 2/3-os arányú együttműködés ellenére a fideszes bértollnokok azt állíthassák, hogy „az MSZP jobbára kimerült a merev elutasításban, amivel nem lehet mit kezdeni”?!

  7. felix szerint:

    Ahogy az ország úgy Csepel is megérdemelne egy tisztességes pátot.
    Nem kéne sok hozzá csak okos szavazók, mert most az van amit választáson résztvevők többsége “akart”.

  8. felix szerint:

    pátot= pártot.

  9. nagyapó szerint:

    Csak töröm a fejem, ki a fene lehet az a Szilvási? Talán a kormányzati jósda embere? Esetleg valami komunyista lektűr?
    Eddig nem is hallottam róla, gondolom nem is baj.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. attila szerint:

    “”?!”

    miért lepődsz meg?
    Az ilyen csepelinfósok/hírmondósok azt hívják tisztességnek, hogy mostantól ők hazudhatnak.
    Nem mintha az mszp jó lett volna, de ami helyettük jött, az már tényleg a legalja.

  11. Manitu szerint:

    Hol látsz hazugságot attila? Csak egyet mondj.

  12. Manitu szerint:

    Kíváncsi vagyok, hogy egyszer az életben tud-e valamelyik szoci fórumozó tényeket is leírni.

  13. felix szerint:

    Eddig azt hittem, hogy a Közgép fideszes találmány , most azt látom, hogy talán mégsem.
    Minden valódi bűnös nyerje el jutalmát.

  14. attila szerint:

    manitu:
    például:
    “”?!” kommentjében konkrétumok voltak a helyi szavazásokról, ami pont az ellenkezője annak, ami a Csepeli Hirmondóban megjelent. Ha a csepel.info nem fidesz.info lenne, ennek pl utána nézhetnének.
    Egyébként csak innen a csepelinforól összeszedhetnék egy nagy halom hazugságot, csúsztatást, egyoldalú tájékoztatást, de mi a fenének. Aki azt hiszi, az a tisztesség, hogy mostantól ő hazudhat, az úgyse érti vagy simán letagadja.

  15. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Valamilyen oknál fogva” sajnos erősödni látszik az ellenzék, ilyenkor kell előhúzni a soha nem beteljesülő elszámoltatások “stratégiáját.” Eredményességét tekintve kétségeim vannak, hiszen annak ideje már “lejárt.” Tudva lévő,tengernyi bűn keletkezett, azonban csodák csodájára bűnös(ök), nem találtatnak.
    Eeeeeez lenne az igazi megtisztulása a társadalomnak?
    Valójában eltelt az a bizonyos 22év, itt az ideje a törvények folyamatos megszigorításának, nehogy a kiskutyus előmerjen bújni házából (ha még van) és vaúúúúzni merjen egyet is!

  16. robi szerint:

    GONDOLKODÓ! szerint:
    2012. november 13., kedd – 03:35 “Valamilyen oknál fogva” sajnos erősödni látszik az ellenzék,

    Amikor a széles tömegek életszínvonala a folyamatos megszorítások miatt jelentősen csökken és nem látszik az út vége, akkor törvényszerű az ellenzék erősödése.

    Ez történt 2010 előtt is: a kétharmad nem egy acélos gazdasági programnak szólt, hanem a kiábrándultságból következett. És nincs kizárva, hogy 2014 is arról szól, feltéve ha demokratikus választások lesznek.

  17. Sebestyén László szerint:

    A vezetőket úgy sem tudják megfogni, mert a beosztottakkal intéztették az ügyeiket.
    Persze megfelelő irányítás mellett…
    Vallomást a vezetők ellen a beosztottak úgysem fognak tenni, csak magukat kevernék bajba vallomással, mert a saját terhükre is elmondottak alapján börtönbe kerülhetnének, a vezetők pedig a szóbeli utasításaikat simán letagadhatnák, egy állítás állna egy tagadással szemben.
    A Fityeszes jelenlegi vezetők is nyilvánvalóan ugyanezt csinálják, kicsit másképpen…

    Az egész önkormányzati rendszer úgy rossz, ahogy van. A rákfenéje az egésznek, hogy a polgármester a jegyző munkáltatója, ettől kezdve a jegyző fogja az íróasztalát és más nem érdekli, csak hogy maradhasson a helyén, a polgármester pedig akár közvetlenül is irányíthatja a hivatal osztályvezetőit tetszése szerint, fontos ügyekben…

    kekec

Itt lehet hozzászólni !