Jön az árhullám, drónokkal figyelik az árteret

Csepel.hu

Kedd délelőtt nem sokkal tizenegy óra előtt. A Rózsa utca végében, ahol az aszfaltos út véget ér, vassorompó zárja el a kavicsos útszakaszt a Duna felé. Rajta egy árvízveszélyre figyelmeztető felirat olvasható. A Duna vize már jócskán kilépett a medréből, de még nem érte el a sorompó vonalát. Máskor, szárazabb időkben innen legalább száz métert lehetett elgyalogolni a folyó partvonaláig, de ez most lehetetlen. Szinte szemmel láthatóan emelkedik a vízszint, ahogyan mossa a Duna felé vezető földutat.

Nem sokkal innen, a Rév és a Nefelejcs utca irányában folyamatosan járőröznek a rendőrök, a közterület-felügyelet munkatársai és mezőőrök szolgálati járműveikkel. Körbejárják a terepet, hogy ellenőrizzék: akadnak-e olyanok a területen, akiket veszélyeztet a közelgő árvíz. Mindenkit figyelmeztetnek, mi a teendő, és kitől kérhetnek segítséget, ha erre rászorulnak.

Ugyanebben az időben önkéntesek tucatjai több száz homokzsákot hordanak a Csepel és Szigetszentmiklós határában húzódó partszakaszra a töltések megerősítésére. Még a reggeli órákban kezdték el megpakolni a zsákokat a Városgazda telephelyén. A kerületi sportegyesületek és helyi civilekkel fogtak össze az árvíz elleni küzdelemben. Ott voltak a Csepel FC Utánpótlás Sportegyesület, a Csepeli Birkózó Club, a Csepel Öttusa és Vízi Sport Egyesület és a Közösen Csepelért Polgári Egyesület tagjai, az önkormányzat számos munkatársa, akik a lakókkal közösen láttak munkához. Az önkormányzat és a csepeli védelmi bizottság részéről folyamatos a készenlét. Az ártéren lakókat elköltöztetik; s ha nincs hová menniük, átmeneti szállást biztosítanak részükre. Úgy számolnak, hogy a hétvégén várható a legnagyobb árhullám, s utána lassú apadás következik. A Duna legmagasabb vízszintje némileg elmarad a 2013-as rekordtól.

Kora délután a közterület-felügyelet munkatársai két drónnal pásztázzák a régi kenyérgyár mögötti területet, a Tinódi és a Klapka utca környékét. A kamerákkal jó minőségű képek készíthetők, de bevetik a hőkamerákat is, amelyekkel a mozdulatlan embereket is észreveszik a testhőmérsékletük alapján. Mindenkit fellelnek, aki ott tartózkodik. Az érintettek együttműködőek, és a többségük hozzátartozóknál vagy barátoknál húzzák meg magukat a nehéz időszakban. Aki meg nem talál hajlékot, azokról az önkormányzat gondoskodik ideiglenesen. Szerda dél az utolsó határidő, amíg mindenkinek el kell hagynia a veszélyeztetett területet. A közterület-felügyelet munkatársai szerda délelőtt még egyszer átvizsgálják a térséget drónokkal.

Kedd délután, vissza a Rózsa utca végébe. A víztömeg elérte a vassorompót, már megközelíteni sem lehet azt. Szerdán már teljesen ellepi az áradat, ami azt jelenti, hogy egy nap alatt mintegy egy méterrel emelkedett a Duna vízszintje.

Csarnai Attila

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !