Tanévnyitó a felújított Arany János Általános Iskolában

Csepel.hu

Tanévnyitó ünnepséget rendeztek a teljesen felújított Arany János Általános Iskolában vasárnap, amelyen köszöntőt mondott Borbély Lénárd polgármester. Megemlítette, hogy az önkormányzat 2019-ben határozta el a kerületi iskolák rendbetételét a Csepeli Gyermeksziget Program keretében.

Az Arany János iskola az ötödik ilyen tanintézmény, amelynek a felújítását teljes mértékben önkormányzati forrásból valósították meg. Az eseményen megjelent Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Török László, Nagyszalonta polgármestere, valamint Morovikné Fülöp Csilla, az Arany János Általános Iskola távozó igazgatója.Borbély Lénárd emlékeztetett rá, hogy az iskola negyvenöt évvel ezelőtt kezdte el működését, és 2017-ben vette fel Arany János nevét. Az önkormányzat az utóbbi években sorra újította fel az óvodákat és az iskolákat saját forrásból, s amennyiben rajta múlik, remélhetőleg egy hatodik iskolát is felújítanak a kerületben a közeljövőben. Az Arany János iskolát tíz hét alatt, határidőre varázsolták újjá. A munkálatok pontos és minőségi elvégzése nagyban köszönhető a Csepeli Városfejlesztési Kft.-nek, amely a kivitelezést felügyelte. Az iskola részéről nem akadt egyetlen olyan kérés sem, amelyet ne teljesítették volna. Borbély Lénárd háláját fejezte ki Morovikné Fülöp Csillának, aki éveken át példamutatóan igazgatta az iskolát, s akinek szintén köszönet jár az iskola épületének megújulásáért. Felolvasta a távozó igazgató asszony rövid levelét, amelyben Morovikné Fülöp Csilla szeretetteljes új tanévet kívánt a megszépített iskolában, ahol a gyerek a legfőbb érték.

Török László köszöntőjében utalt rá, hogy 2017-ben, az iskola keresztelőjekor Nagyszalontáról hozták azt az eperfát, amelyet az intézmény udvarán ültettek el. Az iskola védőszárnyat nyújt a gyerekeknek, ahogyan az anyaország is támaszt ad a külhoniaknak. Csepelen jó közösség jött létre, és jó úton halad törekvései megvalósításában. Török László ajándékként egy Nagyszalontáról származó egykori okiratot adott át Borbély Lénárdnak.

Ezt követően Kéri Tamás református lelkész és Kispál György plébános megáldották az újjáépített iskolát, majd a hagyományoknak megfelelően egy ostorfát ültettek el az udvaron. Csepel és Nagyszalonta elöljárói megkoszorúzták azt az eperfát, amelyet hét évvel ezelőtt helyezték el a földben. Az iskolai ünnepség keretében rövid műsort mutattak be az intézmény növendékei, majd az elsősök fogadalomtétele következett.

Az iskola épületében a munkálatok során egyebek közt teljesen felújították a homlokzatot, kicserélték a belső nyílászáró ajtólapokat, felújították a vizeshelyiségeket, a tantermekben új burkolatot helyeztek el, a falakat kifestették. Az épület elöregedett tetőszerkezetét rendbe tették, vízszigeteléssel látták el. Felújították a szennyvíz és csapadékvíz hálózatot. Az udvaron a meglévő játékvárat hozták rendbe, új játszóeszközöket helyeztek el, új műfüves röplabda sportpályát alakítottak ki, ivókutat szereltek fel, kicserélték a régi padokat, asztalokat, szemeteseket. Az épület mellett új térburkolatos járdát építettek, mellette pedig cserjéket ültettek.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !