Négy éve került alapítványi magántulajdonba a Csepel SC

Négy éve szerezte meg Németh Szilárd által gründolt Kozma István Magyar Birkózó Akadémia a Csepel SC-t, valamint annak ingatlanjait, köztük a Béke téri sporttelepet.

Az ingatlanokra sokáig az önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom volt életben, azonban a rezsibiztos gondoskodott róla, hogy kiemelt kormányzati beruházásra minősítsék át a teljes ingatlanállományt.

A Csepel SC-t teljesen maga alá gyűrte Németh Szilárd alapítványa, amely rejtélyes forrásból került a rezsibiztoshoz, és amely már közvetlenül a tulajdonszerzés után botrányt okozott. Ugyanis nem engedte meg a nagy múltú és sok csepeli gyermekeknek a focizási lehetőséget biztosító, a Csepel Utánpótlás Sportegyesülettel fúzióra lépő Csepel FC-nek, hogy a jövőben is a Béke téri stadionban játsszanak. Hiába próbált meg egyezségre jutni Borbély Lénárd polgármester, hogy ne tiltsák ki a gyerekeket, egy új klub, Németh Szilárdék Csepel TC-je kapott lehetőséget a pálya használatára, ami szintén az alapítványhoz tartozik.

Keresztbe tenni az önkormányzatnak

A Csepel SC kapcsán tavaly egy érdekes közjáték történt a költségvetés elfogadásakor. Németh Szilárd követelte, hogy az önkormányzat jelképesen 111 millióval támogassa az általa fémjelzett Csepel SC-t (tavaly volt 111 éves a neves klub), cserébe a fideszes képviselők megszavazzák a költségvetést. Az állami forrásokkal kitömött alapítványnak nem volt szüksége erre a pénzre, a cél az volt, hogy a baloldallal összefogva ellehetetlenítsék az önkormányzat működését, és veszélybe sodorják többek között a Rákóczi kert, a Napközis Tábor működését és mindazokat a programokat, amelyek a csepeli családok, gyermekek kikapcsolódását szolgálták.

A képviselő-testületben kisebbségbe került Borbély Lénárd polgármester ekkor egy stratégiai együttműködési megállapodás keretében a támogatásáról biztosította a Csepel SC-t, befogadta a képviselői indítványokat, de feltételeket szabott. A közpénzből történő támogatáshoz átláthatóvá kell tenni a klub és az alapítvány működését. Ennek lenne biztosítéka, hogy csepeli sportolók is helyet kapjanak a kuratóriumban. Ezt azonban a klub (Németh Szilárd) végül nem fogadta el. Pedig az önkormányzat álláspontja világos: a mindenkori önkormányzatnak a csepeliek érdekét kell képviselni, és hogy ott csak és sportcélú fejlesztéseket lehessen megvalósítani, amit minden csepeli lakos igénybe tud venni.

Érdekesség az is, hogy a Csepel SC a hívás ellenére nem csatlakozott az önkormányzat által életre hívott Csepeli Sportsziget Programhoz, amelynek lényege a kerületi sportélet fellendítése. Sőt: úgy tudjuk, hogy az egyesület égisze alatt működő egyesületeknek ezt kifejezetten megtiltották.

Egyébként Csepel SC Alapítvány kuratóriumi tagjai között továbbra sincs sportoló, sőt, csepeli sem. Elnöke az a vidéken élő Süle László, aki a KIMBA egyszemélyes kurátora, tagjai között pedig olyan nevek vannak, mint a június 9-i önkormányzati választáson fideszes képviselőjelöltként induló Babits Sarolta, a XVIII. kerületben sokáig aktív üzletember, Werner Péter és a szintén nem a kerületben élő, de Csepelen ugyancsak fideszes képviselőjelöltként induló Gál Balázs, aki Németh Szilárd közvetlen munkatársa.

A rezsibiztos hagyja lepusztulni

Kevés szó esik arról is, hogy mi lett a Béke téri sportteleppel kapcsolatos grandiózus tervekkel. Miután kiemelt kormányzati beruházás lett a terület, a csepeli önkormányzat végképp nem tud beleszólni a sporttelep életébe. A Béke térre tervezett több mint 52 milliárdos beruházás – amely kormányzati forrásból valósulna meg – haladásáról semmit nem tudni. Pedig a tervek szerint újjáépülne a Bajnokok Csarnoka, felújítanák a stadiont, lenne itt tanuszoda – aminek építésével fel is monilózták a Béke téri sporttelepet -, sporthotel, három új sportcsarnok. Itt kapna helyet többek között egy fedett parkolóház és még egy kápolna is szerepel a tervekben. Az elmúlt négy év alatt azonban csak egy irodaépület épült a tankerületnek, az is azért, hogy a rezsibiztos „szárnyai alatt” legyenek.

Hogy pénzhiány van-e az okok mögött vagy az, hogy a pusztulásért látványosan Borbély Lénárd polgármestert akarják majd felelőssé tenni, nem tudni. Egy biztos: nem ezt érdemelte a több mint 100 éves intézmény, amely hosszú évtizedekig szolgálta a sportolni és kikapcsolódni vágyó csepelieket.

 

Itt lehet hozzászólni !