Beragadt a csepeli baloldal a választási rajtnál

Csepel.info

Nem csak kevésnek tűnnek, kevesen is vannak

Április 29-én, vagyis több mint egy héttel a kampánykezdet után lett meg a csepeli MomentumDK-MSZP-Párbeszéd- Zöldek koalíció egyéni jelöltjeinek ajánlása. Információink szerint emögött súlyos szervezési problémák és a koalíciós pártok közötti konfliktusok állnak. Az utoljára maradt négy jelöltből három momentumos, és egy DK-s volt.

2019-ben, pillanatokkal a választás előtt az MSZP megpuccsolta saját polgármesterjelöltjét, akit Csepelen sokkal esélyesebbnek tartottak, mint a helyére bedobott újat. A csere oka az volt, hogy a polgármesterjelölt komolyan vette felkérését, és nem fogadta el a korrupciós ügyekben nyakig sáros Szenteczky János pártvezér utasításait. A kormánypártban is volt belháború: Németh Szilárd már 2019-ben meg akarta buktatni Borbély Lénárd polgármestert, utána pedig valósággal kiirtotta őt a Fideszből. Az ok hasonló: Borbély nemet mondott a rezsibiztosnak, amikor az önkormányzat vagyonát és a Kis-Duna-partot akarta megszerezni. Gondban is van most a Fidesz, mert úgy tűnik, hogy a civilként újrainduló polgármester sokkal népszerűbb Németh Szilárd töredékére zsugorodott helyi csapatánál.

Mindenki magának kapar

A csepeli ellenzéki koalíció a jelek szerint most sincs jó kondícióban. A DK azért adta át a polgármesterjelölt-állítás lehetőségét a Momentumnak, mert azon a szinten nem látnak esélyt a győzelemre. Ezt azonban Paál Géza, a szervezet helyi elnöke nehezen viseli, Németh Szilárd bosszúhadjáratától ugyanis azt várja az ellenzék, hogy végül mégis ők nyerik meg a választást. Paál csalódottságában saját párttársát, Horváth Gyulát próbálta kifúrni az egyéni jelöltek közül, amiért az együtt szavazott a csepeli költségvetésre a momentumos polgármesterjelölttel, Dukán Andrással. Bár ez nem sikerült, már most borítékolható, hogy akár nyer az ellenzék, akár nem, óriási törés és állandó háborúskodás lesz a koalíciós pártok között.

Információink szerint a négy lemaradó egyéni jelölt közül háromra is hatással volt a pártok közötti vetélkedés. Ők ugyanis momentumosok, és – úgy tudjuk – a koalíciós társak, főként a DK nem szakadt meg a segítségnyújtásban. A Momentum ráadásul komoly emberhiánnyal küszködik: kevesebb segítőjük van, mint 2019-ben vagy 2022-ben volt. Az utolsó lemaradó jelölt a DK-s Erdősi Éva, akinél más volt a probléma a késlekedésben.

Mindent összevéve a csepeli ellenzék egyedül a plakátozásban tudott fej-fej mellett maradni Borbély Lénárd polgármester csapatával, Németh Szilárdék pedig egyelőre azt tudják felmutatni, hogy nekik van a legtöbb pénzük a kampányra.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !