Lassan elfogy Németh Szilárd mögött a Fidesz

Csepel.info

Az önkéntesek öthatoda, a tagok háromnegyede, a frakció több mint fele tűnt el egyetlen év alatt Németh Szilárd mögül. A csepeliek túlnyomó része vállalhatatlannak tartja a Fidesz közpénz-éhes alelnökét: nem meglepő, hogy 2002 óta nem volt olyan mélyen a kormánypárt megítélése Csepelen, mint most – értesült a Csepel.info.

Dudás Zoltánt, Németh Szilárd Budán élő titkárát választotta a csepeli Fidesz a polgármester-jelöltjének – derül ki a rezsibiztos csütörtöki Facebook-bejegyzéséből. A legtöbb, amit el tudnak vele érni, hogy a jelenlegi jobboldali, ex-fideszes polgármestert a DK-MSZP-Momentum le tudja váltani. Árulkodó, hogy a fideszes képviselő-jelöltek sincsenek meg: információink szerint újabb két ember lépett vissza a jelöltségtől. Így a tagság csütörtökön a kompenzációs listáról nem tudott szavazni. A rezsibiztos által megosztott képen – a fotóson kívül – ott van a Fidesz csepeli szervezetének összes megmaradt tagja, aki még önként vagy kényszerből őt támogatja. 

A Fidesz csepeli szervezetét Németh 2022 őszén oszlatta fel, a nagy leszámolás, a kizárások pedig alig egy éve kezdődtek. Ahogy írtuk, a rezsibiztos máris elveszítette az aktivisták és tagok túlnyomó részét. Így Budapest és talán az ország legkisebb szervezetét vezeti a Fidesz alelnöke. És mindezt azért, mert olthatatlan közpénz-éhsége miatt előbb saját alapítványának követelte a csepeli önkormányzat ingatlanvagyonának jelentős részét, majd amikor ezt Borbély Lénárd polgármester és alpolgármesterrei megtagadták, a tagok háromnegyedével együtt kizárta őket a pártból.

A DK-MSZP-Momentumnak jól jön Németh Szilárd segítsége

Információink szerint eredetileg az volt a rezsibiztos terve, hogy a költségvetési vita előtt kivonulnak a fideszes képviselők. Ezért adtak be olyan határozati javaslatot, ami nem felelt meg a törvényességi feltételeknek. A javaslatot “alternatív költségvetésként” reklámozták, ám egyetlen célja saját tiszteletdíjuk – személyenként havi nyolcszázezer forint – biztosítása volt. Németh közleménye az elutasítás miatt zsarolással vádolja a kerület jegyzőjét, és információink szerint erre a “zsarolásra” hivatkozva vonultak volna ki a testületi ülésről a Fidesz frakció tagjai.

Ha a volna nem lett volna. A csepeli DK-MSZP-Momentum hat képviselője ugyanis közben egy még nem létező módosító indítványukra hivatkozva le akarta vetetni a költségvetést a napirendről. Csakhogy ehhez hatan kevesen vannak, kell nekik a Fidesz segítsége. Aki ezen meghökken, az nem mozog otthonosan a csepeli politikában: több mint harminc olyan eset volt már, amikor Németh Szilárd és a balliberális pártok együttműködtek.

Elrontották az első szavazást, Czibulyáné Szilvia és Makray Barbara fideszes képviselők véletlenül nem támogatták a DK-MSZP-Momentum javaslatát

Zupkó János fideszes képviselő azonnal új szavazást kért, így másodjára már le tudták venni a költségvetést a napirendről. Ezzel 1700 csepeli család megélhetését tette bizonytalanná a Fidesz-DK-MSZP-Momentum összefogás

Ám most ez is döcögősen indult. A vitában Németh két embere véletlenül rossz gombot nyomott, és elsőre nem támogatta az ellenzéki pártok javaslatát. Ezért Zupkó János fideszes képviselő új szavazást kért. Másodjára gördülékenyen ment a DK-MSZP-Momentum fideszes támogatása. A politikai akcióból egy dolog hiányzott: a módosító javaslat, amire hivatkozva levetették a költségvetést a napirendről. Azt ugyanis annak ellenére sem adták be, hogy Dukán András momentumos polgármester-jelölt december óta követeli a költségvetés azonnali elfogadását.

Ők lesznek a polgármester-jelöltek

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a Közösen Csepelért Polgári Egyesület jelöltjeként indul a polgármesterségért. Ő 2019-ben még a Fidesz jelöltje, és a kormánypárt kevés budapesti győztesének egyike volt. Németh Szilárd már akkor meg akarta buktatni, még sikertelenül. A rezsibiztos később a koronavírusos rendkívüli jogrendet kihasználva az önkormányzat vagyontárgyainak átadását követelte a polgármestertől, amire ő nem volt hajlandó.

A Budán élő Dudás Zoltán fideszes polgármester-jelölt támogatja a csepeli önkormányzat vagyonának átadását a rezsibiztos alapítványába. Információink szerint Dudás korábban részt vett egy olyan megbeszélésen, ahol frakcióhatározatban akarták kötelezni a polgármestert a vagyonátadásra. A frakcióértekezletet úgy időzítették, hogy Borbély Lénárd polgármester ne tudjon jelen lenni. Dudás egyike volt azoknak, akik a képviselőket győzködték a vagyonátadásról szóló határozat elfogadására.

Információink szerint Dukán András, a Momentum polgármester-jelöltje lesz az ellenzék közös jelöltje Csepelen. Ő 2019-ben indult először egyéni jelöltként választáson, sikertelenül. Listáról került a képviselő-testületbe. Informátorunk szerint a DK elérte, hogy Budafokon a DK-s jelölt legyen polgármester-jelölt, cserében az esélytelenebbnek tartott Csepelen engedik a Momentumot jelöltet állítani. Hivatalosan még vele verseng Paál Géza, a DK polgármester-jelöltje, aki korábban kétszer volt képviselő-jelölt, mindkétszer sikertelenül. Ő listáról sem jutott még be a testületbe.

A Mi Hazánk polgármester-jelöltje Szabó Sándor úr, a képviselő-jelöltekről még nincs információnk. Kál Károly korábbi titkosszolga, MSZMP-s, MSZP-s majd SZDSZ-es politikus, később a DK csepeli alelnöke “független civilként”, a háttérből jól láthatóan Németh Szilárd támogatásával indul polgármester- és képviselő-jelöltként. Úgy tudjuk, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is indul Csepelen, polgármester-jelöltről és egyéni jelöltekről azonban még nincs információnk. Ugyanez vonatkozik a Jobbikra, a Munkáspártra és A Nép Pártján szervezetre, akikről nincs információnk, hogy valóban indulnak-e az önkormányzati választáson.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !