Csepeli sikerek Kaposváron

Csepel.hu

Az Oktatási Hivatal szervezésében április 12-14. között rendezték meg 11. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyt.

Az egyik legrangosabb zenei esemény döntőjére Kaposváron került sor.

„A versenyzők a területi válogatók után jutottak be az országos döntőbe. Köztük volt Tóth Dorottya, a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola növendéke is, aki a legmagasabb korcsoportban indult. A döntőben kötelező és szabadon választott darabokat adott elő. Fellépése nagy siker aratott, kiemelkedő előadásával első helyezést ért el. Tanárai: Hotzi Enikő fuvolatanár különdíjban, Nagy Csaba pedig zongorakísérői díjban részesült. Ugyancsak kimagaslóan szerepelt a VIII. Országos Hárfaversenyen Biró Boglárka, aki szólóban első helyezést ért el. Kamara produkcióban pedig Süle Réka fuvolista növendékkel második helyezettek lettek. A fuvolatanár Somos András, a hárfatanár Tánczos Katalin volt” – monda el P. Kozma Anikó, a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Kiemelte, a hárfagyőztesek gálakoncertjét az MTVA Székház Sára Sándor termében rendezték meg április 14-én. A műsort anyák napján hallgathatják majd meg az érdeklődők a Bartók Rádióban. „Nagy büszkeség számunkra, hogy kollégánk, Somos András darabját többen előadták a versenyen és Vincze Pál egyik művét is eljátszották. Iskolánk számára fontos a tehetségek felkutatása, gondozása. Igyekszünk minél több lehetőséget biztosítani a gyerekek számára, hogy koncerteken, versenyeken vegyenek részt, próbáljuk a kimagasló tehetségeket a pályán tartani. Több olyan művész, zenetanár is van, aki a mi iskolánkból indult” – tette hozzá P. Kozma Anikó.

Tóth Dorottya: „12 éve vagyok a Fasang Árpád AMI tanulója, 10 éve tanulok fuvolázni. Nagyon megszerettem ezt a hangszert, a zenével is mindig jó kapcsolatom volt. Tanárommal, Hotzi Enikővel remekül tudunk együtt dolgozni. Kezdetektől voltak kisebb sikerélményeim, ezek pedig még inkább megszerettették velem a játékot. A versenyzéssel még kevés tapasztalatom van, de ez a mostani Országos Jeney verseny nagyon barátságos hangulatú volt, kifejezetten jó teljesítményt sikerült nyújtanom, így ez egyben magasan a legjobb koncertélmény is volt számomra. Jelenleg az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium végzős tanulója vagyok, szeretnék építész pályán továbbtanulni. Külföldi tanulmányokra is gondoltam, de a zenével és a fuvolázással egészen biztosan nem fogok felhagyni.”

Biró Boglárka nagycsoportos óvodás volt, amikor beiratták szülei szolfézs előkészítőre a Fasang Árpád Zeneiskolába, ahol hangszerválasztóra invitálva a hárfát választotta. Elsős volt a Mátyás király Általános Iskolában, amikor elkezdte a hárfa előkészítőt Tánczos Katalin tanárnőnél, akinél hat éve tanul. Három éve az országos hárfaversenyen korosztályában ezüstérmet szerzett, idén aranyat. Tavaly egy kamarazenei versenyen lett első helyezett. A zene szeretete a családban természetes, mindkét szülő zenész diplomával rendelkezik hegedű szakon. Édesapja a Magyar Állami Operaház zenekari művésze közel 30 éve. Boginak volt alkalma több ízben is közelről megismerni az Operaház világát, ami nagy benyomást tett rá, így nem kizárt, hogy édesapja nyomdokába lépve a zenész pályát választja majd. Bogi nemcsak a hangszeres versenyeket szereti. Első osztályos korában kerületi versmondó versenyt nyert, idén a népdaléneklő versenyen szólóban arany kategóriás lett. A Csepeli Ritmikus Gimnasztika Klub leigazolt másod osztályú versenyzőjeként számos kupát szerzett már, de országos versenyeken is rendszeresen ér el dobogós helyezést. Idén a diákolimpián két választott szerrel indult, és mindkettővel aranyérmet szerzett.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !