Részben valósul meg a Kis-Duna Liget tervezett fejlesztése

Csepel.hu

A Pest Vármegyei Kormányhivatal határozata alapján sajnos nem jöhet létre a Kis-Duna Ligetben az eredetileg tervezett új csepeli pihenő parkerdő és mezítlábas tanösvény – írja a Csepel.hu.

A jogszabályok csapdájába került a helyiek javát szolgáló beruházás, de az önkormányzat nem adja fel, és részben új helyszínen váltja valóra a természetközeli családi élményparkot. Az augusztusi rekorderejű viharban megrongálódott Kis-Duna Liget erdős területének megújításáról pedig egyeztetéseket kezdeményeznek a Kormányhivatallal és az illetékes Erdőgazdasággal.

Mint arról korábban beszámoltunk, még tavasszal elhatározta az önkormányzat, hogy idén nyárra teljesen megújítják a csepeli Kis-Duna Ligetnél található, korábban elhanyagolt erdős területet. Egy különleges, családi pihenő parkerdőt álmodtak ide, fantasztikus, természetközeli új lehetőséggel és színvonalas zöldövezettel szerették volna gazdagítani Csepelt. A munkálatokkal áprilisban már el is indultak, és más érdekességek mellett, Magyarország leghosszabb, közel 1 km hosszan kacskaringózó mezítlábas tanösvényét is létre szerették volna itt hozni a csepeli gyerekek számára.

Jogi okokból nem valósulhat meg az eredetileg tervezett új csepeli pihenőpark

“Sajnos azonban – mint kiderült – az egyébként évtizedek óta elhanyagolt és gyakorlatilag használhatatlan területre, ahova hajléktalanok életvitelszerűen beköltöztek, olyan hatósági szabályok vonatkoznak, amely miatt a Pest Vármegyei Kormányhivatal nem engedélyezte, hogy az újonnan kialakításra kerülő pihenőpark az eredetileg tervezett formában készüljön el. A Kormányhivatal kötelezte Önkormányzatunkat, hogy a csepelieknek szánt új közpark „rönkből készült esőbeállítóit, azok berendezését és az építmények alapját képező murvaszórásos alapot távolítsa el, a talajt lazítsa fel.” A határozat azt is kimondja, hogy a felső mintegy 30 cm-es ráhordott, talajréteget el kell távolítani. Erre egyébként azért volt szükség, mert a magas talajvíz miatt szinte járhatatlan volt az egész terület.” -írja az önkormányzat honlapja.

Nem értünk egyet vele, de tiszteletben tartjuk a Kormányhivatal határozatát

Az önkormányzat véleménye szerint az eddig lepusztult állapotú és a lakosságtól elzárt partmenti erdős terület megújulása és csepeliek által történő újbóli birtokba vétele jót tett volna a nagy becsben tartott kis-dunai partszakasznak. “Nagyon sajnáljuk, hogy a hatóság ezt nem így gondolja, és a megújítás előtti állapot visszaállítására kötelezte Önkormányzatunkat. A határozat jóhiszeműségét természetesen nem vonjuk kétségbe és a benne foglaltakat maradéktalanul betartjuk” – szól a közlemény.

A munka nem vész kárba, az erdő megújul és a mezítlábas ösvény új helyszínen valósul meg

Az eltávolításra kerülő szabadtéri rönkházikók nem fognak kárba veszni, azokat Csepel más közterületein és gyermekintézményeiben fogják újra felhasználni. “Dolgozunk azon is, hogy az eredetileg a Kis-Duna Ligetbe megálmodott nyilvános mezítlábas tanösvény kerületünkben egy másik helyszínen hamarosan megvalósulhasson. Az erdős rész peremén azonban megmaradhat a gyerekeknek szánt erdei szabadtéri tanterem és  nyilvános, vandálbiztos wc-vel bővül a Kis-Duna-part ezen szakasza.”

Pusztító károkat okozott az augusztusi vihar a Kis-Duna Ligetben is

Az augusztusi pusztító erejű vihart követően teljesen nyilvánvalóvá vált az is, hogy a Kis-Duna Liget meggyengült faállománya jelenlegi formájában felülvizsgálatot és megújítást igényel. A Kormányhivatal határozatának indokolásában azt is kimondja, hogy a területen „az elöregedett faállomány veszélyes (megdőlt, száradó, korhadt) faegyedeinek kijelölése és kitermelése rövid időn belül szükséges. A jelenleg még nem veszélyes fákból visszamaradó faállomány állékonysága is kérdéses. Szakmai tapasztalatok szerint kialakul a fokozott széldöntés veszélye.” Mint emlékezetes, az augusztusi ítéletidő óriási pusztítást végzett egész Csepelen, a Kis-Duna-parton és sok más helyen rengeteg fát döntött ki a szél, sok fa pedig annyira megdőlt, hogy veszélyezteti a környezetét.

A biztonság és a Kis-Duna Liget természeti környezetének megtartása a cél

“Önkormányzatunk a csepeli közterületek biztonságát elsődlegesnek tartja, ugyanakkor nagyon fontos számunkra az is, hogy a Kis-Duna-partot minél természetesebb állapotában őrizzük meg és fejlesszük tovább, megóvjuk és tovább vigyük közös otthonunk, Csepel természeti örökségét.” – írja a portál, hozzátéve, hogy ezért a Kis-Duna Liget faállományának megújításáról a Kormányhivatallal és az illetékes erdészeti hatóságokkal további egyeztetéseket kezdeményeznek, hogy Kis-Duna Liget életképes fái – az augusztusi viharkárokat követően is – minél nagyobb számban megmenthetők legyenek, a veszélyes fák pedig mihamarabb pótlásra kerüljenek.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !