Lakossági tájékoztató a levegő szennyezésével kapcsolatos bejelentési lehetőségekről és a lakossági tüzelés környezet- és egészségvédelemmel kapcsolatos kérdéseiről

 

Csepel.hu

Magyarország egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés, égetés okozta levegőszennyezés, de a hideg téli hónapokban különösen aktuálissá válik a háztartási eredetű, illetve az akár egyéb tevékenységekből származó légszennyezések problémája. Ennek kapcsán fontos, hogy mindenki ismerje a lehetőségeket, és közös erőfeszítéseket tegyünk a környezetszennyezés megakadályozása érdekében.

Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas, lakossági eredetű légszennyezést észlel, első lépésként megoldás lehet a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha ez nem járható út, hatósági bejelentés tehető Budapest Főváros Kormányhivatala XXI. Kerületi Hivatalának Hatósági Osztályánál (cím: 1211 Budapest, Szent Imre tér 11., e-mail: hatosag@21kh.bfkh.gov.hu, telefon: +36 (1) 896-4401).Ha pedig valaki ipari tevékenységből származó erős szennyezést észlel, akkor a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási és Bányafelügyeleti Főosztályának Levegő- és Zajvédelmi Osztályához tud fordulni intézkedés végett (cím: 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 10-12., email: zoldhatosag@pest.gov.hu, telefon: +36 (1) 478-4400). Mindkét esetben fontos azonban, hogy a bejelentő lehetőség szerint próbálja meg dokumentálni (fotó, videó) az esetet.

Kiemelt légszennyezés esetén a katasztrófavédelmi hatóságnak is lehetnek továbbá feladatai, azonban a lakosságnak elsősorban a fent említett hatóságokhoz érdemes bejelentéssel fordulniuk. Az autók és más gépjárművek általi levegőszennyezés kapcsán ezek a hatóságok nem tudnak érdemben eljárni, itt a műszaki alkalmasság kapcsán van mód a lehetséges szennyezés előzetes vizsgálatára, a közúti forgalomban pedig az ellenőrzést a közlekedési hatóság gyakorolja.

A lakosság továbbá a fenti bejelentési lehetőségeken túl a budapesti légszennyezéssel, az esetleges szmoghelyzettel kapcsolatos általános felvetésekkel, javaslatokkal a Fővárosi Önkormányzathoz is fordulhat, a környezetvédelmi törvény értelmében ugyanis az ezzel kapcsolatos helyi szabályozási lehetőség a Fővárosi Önkormányzatnál van (cím: 1052 Budapest, Városház utca 9-11., e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu, telefon: +36 1 327-1000).

A levegő tisztaságával kapcsolatos környezetvédelmi célokat emellett közvetítő szereplőként civil szervezetek is segítik (például a Levegő Munkacsoport), ezért e civil szervezetekhez is lehet fordulni a kapcsolódó problémák, illetve megoldások közvetítése, segítése érdekében. Fontos végezetül, hogy Budapest területén, így a XXI. Kerületben is, az Országos Meteorológiai Szolgálat több olyan műszeres ellenőrző pontot működtet, amelyek folyamatosan mérik az általános légszennyezettség mértékét, és az adatokat a szervezet rendszeresen megadja a fenti döntéshozók felé.

Természetesen mi is kiemelt célnak tekintjük a környezetvédelmi és a levegőtisztasági szempontok minél jelentősebb előmozdítását, és ennek kapcsán megadunk minden kapcsolódó segítséget a lakosság számára. Ezügyben Polgármesteri Hivatalunk Városrendezési Irodájának Környezetvédelmi Csoportja kereshető meg a következő elérhetőségek egyikén: 1211 Budapest, Szent Imre tér 10., e-mail: kornyezetvedelem@budapest21.hu; telefon: +36 1 427-6100.

Honlapunkon egyébként már korábban is közzétettünk fontos környezet- és egészségvédelmi tájékoztató anyagokat, többek közt a háztartási hulladékégetéssel kapcsolatban. Ezekben kitértünk olyan kérdésekre is, hogy például fűtés esetén környezetvédelmi és költségkímélési szempontból milyen tűzifákat lehet leginkább érdemes használni, vagy például arra, hogy a nem rendeltetésszerű használat miatt akár a fűtőkészülék garanciáját is elveszíthetjük. Illetve ami ezeknél is fontosabb: ha a tüzelőberendezés működése nem megfelelő, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja. Ezek a tájékoztató anyagok az alábbi linkeken érhetők el:

https://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/13222-a-haztartasi-hulladekegetes-sulyos-kovetkezmenyei

https://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/12620-lakossagi-tajekoztatas-a-hulladekok-elegetesenek-egeszseg-es-kornyezetkarosito-kovetkezmenyeirol

 

Csepel.hu

 

 

Egy hozzászólás “Lakossági tájékoztató a levegő szennyezésével kapcsolatos bejelentési lehetőségekről és a lakossági tüzelés környezet- és egészségvédelemmel kapcsolatos kérdéseiről” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Hároson jártatok ma?
    Nem.
    Akkor minek ez a duma?

Itt lehet hozzászólni !