Február 15-től jön az oltási igazolvány

Koronavírus.gov.hu

Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – az erről szóló kormányrendelet csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak.

Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.
Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.
A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.
Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.
A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.
Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.
Felhívjuk a figyelmet, hogy aki szeretné mielőbb felvenni az oltást, illetve a megerősítő oltást, az a most zajló januári oltási akciókon könnyedén megteheti előzetes időpontfoglalás nélkül is.

Lásd: A Kormány 13/2022. (I. 20.) Korm. rendelete a koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról

Koronavírus.gov.hu

 

13 hozzászólás “Február 15-től jön az oltási igazolvány” bejegyzésre

  1. depta szerint:

    gratulálok.

  2. depta szerint:

    Bocsánat, a “gratulálok” megjegyzésem nem cinizmusból tettem,
    hanem a helyes kormányzati döntést üdvözölve !

  3. apostolos szerint:

    “A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.”- Erre én mérget nem vennék.

  4. kormánypárti szerint:

    Akiket beoltottak (akár mindössze egyszer), azoknak nem szerepel lejárati idő az igazolványon, csak az első oltás időpontja van feltüntetve. Ebből az következik, hogy a védettségi igazolvány -oltottak esetében- korlátlan ideig érvényes.

    “A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.”
    Az oltási igazolvány fizikai formában nem létezik még. Az oltási érvényességét az “EESZT Covid Control” applikációval lehet ellenőrizni. Ehhez szükség van kamerával ellátott okos telefonra, internetkapcsolatra, az alkalmazás telepítésére, valamint minden egyes igazolvány vonalkódjának beolvasására. Márpedig mindennek a technikai megvalósítása elég macerás. Az oltóponton kiadott papíralapú igazolás bemutatására senki nem kötelezhető, ugyanakkor az ellenőrzéshez szükséges technikai feltételeknek való megfelelésre sincsen előírás. Tehát véleményem szerint az oltási igazolvány bevezetése végeredményben könnyítést jelent.

  5. László szerint:

    “Gulyás Gergely: Május 1-ig az oltási igazolványok két oltással érvényesek lesznek…” – nem korlátlan, csak a kormányos korlátolt 😛

  6. pl szerint:

    Hülyeséget írsz, nem szégyelled magad?
    -nem vonalkód, hanem QR kód
    -ha nem létezik, mit ellenőrzöl a Covid Controllal, és honnan olvasod le a QR-t?!
    -azt nem tudom, h mennyire macerás, de mivel hónapok óta mőködik, és kezdettől az EESZT-n lévö hitelesített adatokkal dolgozik, nem is értem miről beszélsz
    -környezetemben többszörösem megerősített, h az információk például az új oltás órákon belül látható az igazolvány QR leolvasásával.
    -szerintem az igazolvány leolvasása minden információt tartalmaz, nincs értelme kicserélni egy ugyanolyan információt tartalmazóra…
    Amúgy útlevelet csináltattam pár hónapja, egy hét múlva új oltási igazolványt kaptam, amiben már az útlevélszámom is szerepelt (a régin csak a szig. számom)
    Ideje lenne neked, meg a Salabakternek kussolni!

  7. pl szerint:

    …és az, h érvényes-e egy oltási igazolvány, innentől kezdve ha megvannak a feltételek, akkor zöld és pipa, ha nincsenek meg, akkor piros. A feltételeket pedig az adatbázisban bármikor beállíthatók, nem hinném, h bonyolult módon…

  8. Gyula szerint:

    Beszartak, ennyi. 😁

  9. Nagyapó szerint:

    Minek ennyit problémázni! Diktatórikusan intézkedni kell, hogy kötelező (Ausztria), vagy minden esetben, ha kimozdulsz otthonról, be kell mutatni (EU több állama)! Nem kell a zellnzékkel foglalkozni!😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Gyula szerint:

    Fater, elkaptad már legalább? 😛
    Pedig elfogod!
    A 3-4 Moderna megvéd, dőlj hátra, ha kínaival megszopattad magad, imátkozz, úgyis ez az új trend a neokommunistáknál. 🤣😁👍

  11. PáLoS TReND szerint:

    A COVID-meghallgatáson a #Pfizer igazgató elismeri: #vaccine soha nem tesztelték a fertőzés megelőzésére vonatkozóan.
    A „védőoltás másokért” mindig hazugság volt.
    A #COVID útlevél egyetlen célja: védőoltásra kényszeríteni az embereket.
    A világnak tudnia kell. Oszd meg ezt a videót! ⤵️
    https://twitter.com/Rob_Roos/status/1579759795225198593

Itt lehet hozzászólni !