Szemetet szedtek az önkormányzat munkatársai

Csepel.hu

A Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület kezdeményezésére több köbméternyi illegális hulladékot szedtek össze az önkormányzat munkatársai tegnap a Francia-öbölnél. A figyelemfelhívó akcióban részt vett Borbély Lénárd csepeli polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek is.

Az Egyesület felhívja a figyelmet arra is, hogy a társasházak, családi házak előtti portát a tulajdonosok tartsák rendben. Csepel komfortosabbá, szebbé tétele mindannyiunk közös érdeke.

Délelőtt indult a munka Csepel egyik rejtett zugában, amely akár kerületünk egyik ékszerdoboza is lehetne. Gyönyörű a táj, a Kis-Duna halkan morajlik fel és vet hullámokat miközben egy motorcsónak halad komótosan. Az idillt és a szépség látványát jelentős mennyiségű illegális hulladék töri meg, amely hosszú ideje problémája a kerületnek. Hamar nekiállnak viszont a munkának az önkormányzat önkéntes munkatársai. Fogytak is rendesen a fekete zsákok, volt mit beletenni bőven: eldobált üdítős flakonok, papírzsebkendő, cigarettacsikk hevert a bokrok között.

Mint ismeretes, a nagytakarítási akció a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület kezdeményezése nyomán jött létre. (Az egyesületben olyan illusztris neveket találunk, mint Csurgay Árpád és Sára Ernő akadémikusok, Mészáros László tanár, dr. Filip Tamás közjegyző, Versics Judit és Klinghammer István akadémikus, professzor.) a figyelemfelkeltő akcióval pedig a cél nem más, mint környezetünk megmentése, hogy egy tisztább, egészségesebb kerületben élhessünk, tette hozzá a polgármester.

Ugyanakkor cél a szemléletformálás is. Rengeteg ugyanis az illegális szemét a kerületben, még úgy is, hogy a közterületesek és a rendőrség keményen büntet érte. Szemléletváltoztatásra van tehát szükség. Már csak azért is, mert az illegális szemetelőhelyek felszámolása a Csepeli Városgazdára marad, a számlát pedig a csepeli adófizetők fizetik meg. Az illegális hulladék problémája az elmúlt években óriásira duzzadt, az ilyen típusú szemét ma már az elszállított hulladék mennyiségének hatvan(!) százalékát teszi ki a kerületben, hatalmas terhet rakva a csepeli költségvetésre.

Pedig tettenérés esetén keményen büntetik az elkövetőket. Úgy tudjuk, a bírság összege a 150 ezer forintot is elérheti, nemfizetés esetén akár elzárásra is kerülhet az illető. Ehhez kapcsolódik, hogy a hulladéklerakatok felszámolásáért a tavalyi évben a már meglévők mellett további öt helyre telepítettek kamerát. Nemrég pedig egy sorompót kapott a Budafoki út Dunához közeli szakasza, megnehezítve ezzel a lejárást a partra.

Figyelemfelhívási akció a remények szerint sikerrel jár, és az emberek jobban fogják óvni a környezetüket, az önkormányzat ugyanakkor folytatni kívánja az ilyen típusú akciókat, felhívva a figyelmet, hogy a környezetünk védelme mindannyiunk közös érdeke.

 

 

Csepel.hu

8 hozzászólás “Szemetet szedtek az önkormányzat munkatársai” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Szép, példamutató gesztus és pr-akciónak sem utolsó tett. Korrekt az is, hogy a két melós nem lett elzavarva a képről.
    Köztéri kamerát lehetne felrakni jó magasra valamelyik villanyoszlopra ezeken a helyeken, segíthetné a kerület rezsijét, ha némely illegális szemétlerakót megbüntiznék.

  2. Zsivány szerint:

    A szemétszedés csak tüneti kezelése a problémának. Észak-Koreában nem látni illegális hulladéklerakatokat, sőt még eldobott papírzsepit sem az utcán. Mert aki ilyet csinál és lebukik, máris megy a kényszermunkatáborba. Hiába nézünk le egyes kultúrákat, bizonyos területeken sokkal jobban teljesítenek nálunk, akik civilizáltabbak tartjuk magunkat.

  3. Hozzászóló szerint:

    Nem tudom, Zsivány. Én nem jártam Észak-Koreában és nem is vágyom oda. De az illegális szemétlerakók munkára kényszerítése szerintem is egy humánus és motiváló megoldás.

  4. Gyula szerint:

    Szingapúrban sem dobják el még a csikket sem. 🙂
    De ez a Balkán széle, bár Koszovó is tisztább! 😜

  5. Gratulálok szerint:

    Végre dolgoztak a fizetésükért! Fiúk, csak így tovább! Ez az állás kijár nektek 2024 után is!

  6. Nemtudomka szerint:

    Tudom, hogy a Szent István út fővárosi kezelésű. A széle is? Egyik tulaj nyírja az előtte levő gyepet, másik nem. Ugyanez van a hókotrással is. Időnként olyat is láttam, hogy a Csepeli városgazda emberei nyírták. Nem büntit szeretnék senki nyakába sózni, de nem lehetne kulturáltan felhívni a tulaj figyelmét a kötelességére? Egyik vidéki városunkban látta, hogy a közteresek udvarias levelet dobtak be, hogy talán most költözött ide, és nem tudja… stb.

    Ami intézkedést, elszállítást igényelne: rendszeresen van a Repkény út 31-33 szám előtt a közparkban rendszám nélküli, kérdéses műszaki állapotú személygépkocsi. Tudtommal Csepelen 3 védett közpark van, ahol átmenetileg sem lehet tárolni a forgalomból kivont kocsit.
    Nem igaz, hogy a parkot karbantartó dolgozók ezt nem veszik észre! Rosszmájú kérdésem: Vajon miért mindig itt van ilyen kocsi?

  7. Gyula szerint:

    Nemtudomka!
    Hacsak nem ellenzéki aktivista valaki, akkor nincs sehol büntetés, mivel népszerűtlen intézkedés, mint járvány idején bedobni a gyeplőt. (maszk-zárt térben) Ez ennyire egyszerű.

Itt lehet hozzászólni !