12 éve ezen a napon volt a csepeli kettős gyilkosság

Magyar idők, Mr.Gabee, Csepel.info,

Napra pontosan 12 évvel ezelőtt ölette meg Deme Gábor, az MSZP volt önkormányzati képviselője a szintén szocialista politikusként is ismert Takács József iskolaigazgatót, valamint Papp László tanárt Kun Tamás gondnokkal. Kun 2013-ban tényleges életfogytiglant kapott, Deme életfogytiglanját legkorábban 36 év letöltése után vizsgálhatják felül, azaz leghamarabb 2045-ben kerülhet szabadlábra.

A tragédia politikai háttere máig nem tisztázott.

2009. január 7-én este a Csepel-Sziget Általános és Szakképző Iskolában egy elszámolási vita miatt az iskola gondnoka, Kun Tamás lelőtte Takács Józsefet, az iskola vezetőjét és Papp Lászlót, az iskola egyik dolgozóját. Az iskolavezető ugyanis rájött arra, hogy Deme Gábor, az MSZP kerületi politikusa korábban igazgatóként milliókat sikkasztott az iskolát működtető alapítványtól. A gyilkosságot Kun és Deme együtt határozta el és tervezte meg.

A vádlottakat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléséért jogerősen 2013-ban ítélték el, Kun Tamás tényleges életfogytiglant kapott, felbujtóját, Deme Gábort életfogytiglani fegyházra ítélték azzal, hogy legkorábban 36 év után lehet felülvizsgálni a szabadlábra helyezését. Így a volt politikus leghamarabb 2045-ben kerülhet feltételesen szabadlábra.

 

A kivégzés után hat és fél évvel készült dokumentumfilm az egész országot megrázta, és a motivációkat illetően kérdések sorát vetette fel. Az ügy különlegessége, hogy a gyilkosság perceiről hangfelvétel készült, ami az európai kriminalisztika történetében példa nélküli.

A film ma is megválaszolatlan fő kérdése, hogy az MSZP-n belüli „rendszerhiba” vezetett-e el a kettős gyilkosságig, hogy miért fajulhatott emberölésig két szocialista politikus közötti vita. Takács József iskolaigazgató szintén az MSZP kerületi politikusaként volt ismert, s úgy jellemezték őt, hogy azon ritka politikusok közé tartozott, akik nem tűrték a köztörvényes bűncselekményeket.

Amikor rájött, hogy párttársa, Deme – aki többször dicsekedett azzal, hogy dolgozott az FBI által maffiafőnöknek tartott Szeva bácsinak – sikkasztott az alapítványi iskola pénzéből, feljelentést akart tenni. Takács a halála előtt nem sokkal a kerületi rendőrkapitányságon járt, vitte magával a Demére terhelő iratokat is, ám a feljelentést formailag mégsem tette meg. Kivégzése után a bizonyítékokat a tettesek elvitték a helyszínről.

Deme 2009. január 7-re egyeztetést kért Takácstól az iskolában a sikkasztásról. Takács Papp László tanárt kérte meg, hogy vegyen részt az egyeztetésen, és zsebbe rejtve a diktafont, vegye fel azt. Deméék erről mit sem tudtak, így a hatóságoknak megdönthetetlen bizonyítéka volt, hiszen a diktafon a gyilkosság pillanatait, sőt az utána történteket is rögzítette.

Az eltelt tíz év óta sincs válasz több kérdésre sem. Így például arra, hogy Deme pontosan miről tárgyalt másfél órán át Podolák Györggyel, az MSZP csepeli országgyűlési képviselőjével, akitől egyenesen a gyilkosság helyszínére ment. Podolákot egyébként addig ki sem hallgatták a rendőrök tanúként, amíg Ábel Attila, Csepel jelenlegi fideszes alpolgármestere fel nem hívta a hatóságok figyelmét a találkozóra.

A Csepel.hu öt évvel a gyilkosság után készített cikksorozata itt olvasható:

Öt éve történt a kettős gyilkosság – 7. rész: A végzetes nap

Öt éve történt a kettős gyilkosság – 6. rész: A kivégzés forgatókönyvei

Öt éve történt a kettős gyilkosság – 5. rész: Forródróton a szocialistákkal

Öt éve történt a kettős gyilkosság – 4. rész: Miért nem öltek január 4-én?

Öt éve történt a kettős gyilkosság – 3.rész: „Bocsáss meg, Móni!”

Öt éve történt a kettős gyilkosság – 2. rész: „Aki keresztbe tesz, eltapossuk”

Öt éve történt a kettős gyilkosság – 1. rész: hamis számlák a könyvelésben

Csepel.info

12 hozzászólás “12 éve ezen a napon volt a csepeli kettős gyilkosság” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    Nem tudok róla, hogy az MSZP szervezett volna megemlékezést. Tudom, járvány van és csendben, egyénileg is van mód az emlékezésre, fb posztok és minden egyéb nélkül. Azért én kíváncsi vagyok, hány virágot tesznek le a napokban az áldozatok nyughelyére. Vannak, akik a tragédia óta már rég nem közszereplők, de tisztában lehetnek a politikai háttérrel. Már nem fiatalemberek, mégsem könnyítenek a lelkiismeretükön. Nincs nekik? Vagy még mindig van vesztenivalójuk?

  2. Horváth János szerint:

    Vagy csak ti akartok belemagyarázni egy köztörvényes bűncselekménybe politikai szálat.
    Nem akarjátok bevezetni a félévfordulókat esetleg? Sűrűbben vehetnétek elő a dolgokat.

  3. kormánypárti szerint:

    “Az eltelt tíz év óta sincs válasz több kérdésre sem.”
    Ha nincs politikai szál, akkor miért nincsenek válaszok? Miről egyeztetett Deme és Podolák közvetlenül a gyilkosságok elkövetése előtt? A szocik állandóan kegyeleti okokra hivatkoztak, amikor a politikai szál jött szóba. Vajon milyen gyakorisággal szokták leróni a kegyeletüket az elhunytak előtt?

  4. Horváth János szerint:

    Miből gondolod, hogy annak a beszélgetésnek, volt kapcsolata a történésekhez? A kegyelet
    ebben az esetben azt kellene, hogy jelentse, hogy nem szaggatjuk fel a sebeket évről-évre!
    Ez nem a Balaton átúszás, hogy évente megrendezik! Sima, aljas számításból hozzátok elő
    újra és újra.

  5. kormánypárti szerint:

    Az a tényállás, hogy a hozzátartozók sajnos még mindig nem kaptak meg minden választ a szeretteik elvesztésének az okait illetően, ha úgy tetszik nem ismerik a “boncolási jegyzőkönyvet”. Gyászukat, fájdalmukat enyhíthetné, ha megtudnák a pontos körülményeket, amelyek elvezettek a szörnyű tragédiához. Véleményem szerint semmi elítélendő nincs abban, ha az események megismerése érdekében válaszokat követelő gyászoló családok mellé áll valaki. Amúgy a csepel.info átvett egy máshol megjelent cikket, a cím alatt van a forrásmegjelölés.

  6. Horváth János szerint:

    Ne erőlködj! Van ítélet, szerintem ennél többet ebből nem tudtok kihozni. Az a megdöbbentő,
    hogy fogadatlan prókátorként úgy tesztek, mintha a gyászolók érdekeit képviselnétek, közben
    aljas módon csak a saját kis csámcsogásotok megy.

  7. Nagyapó szerint:

    Hát igen. Szörnyű dolog a gyilkosoknak és az MSZP-s társaiknak “sebei felszakítása”. Az áldozatok családja, az nem számít. Hasonló ez ahhoz, hogy az Apró klán érzékenységére kell vigyázni, de az áldozatokét nem. Ez a szocialista erkölcs?!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Horváth János szerint:

    Mi a probléma öreg? Sok volt a lőre?

  9. Attila szerint:

    Ez a cikk is csak azért született mert MSZP MSZP MSZP….

  10. admin szerint:

    Ez a cikk is csak azért született, mert 12 évvel ezelőtt történt Csepelen az a bűncselekmény, amire máig a legtöbben emlékeznek. Mivel az egyik áldozat (a célpont) az MSZP frakcióvezető-helyettese, az egyik elkövető – a feltételezett felbujtó – az MSZP frakció tagja volt, a tárgyaláson a tanúk fele pedig szintén a pártvezetésből és párttagságból került ki, kikerülhetetlen volt leírni az MSZP nevét.

  11. zsák krumpli szerint:

    Remélem, 2022 nyarára elfelejthetjük az MSZP és a Fidesz szavakat!

  12. csepelikerdezo szerint:

    Engem a legelső képernyőképen az döbbent meg, hogy az áldozatok arcát látjuk, az elkövetőkét pedig nem, mert az elkövetőnek vannak jogai…
    Felkavaró 🙁

Itt lehet hozzászólni !