Öt éve történt a kettős gyilkosság – 5. rész – Forródróton a szocialistákkal

Csepel.hu

Öt éve történt a kettős gyilkosság - 5. rész – Forródróton a szocialistákkal

Öt éve annak, hogy 2009. január 7-én brutális kegyetlenséggel megölték Takács Józsefet, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola intézményvezetőjét és Papp László tanárt. Kun Tamást, az iskola gondnokát később tényleges életfogytiglani, Deme Gábort, az iskola gazdasági igazgatóját szintén életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték azzal, hogy leghamarabb 36 év múlva szabadulhat feltételesen. Január 4-e után Deme hiperaktívvá vált: sorra hívta fel telefonon, illetve kereste fel személyesen a csepeli MSZP és az önkormányzat vezetőit, hogy utolsó próbálkozásképp kimeneküljön szorult helyzetéből.

Az egész országot megrázó bűncselekmény előzményeiről akkor még kevesen tudtak. Ahogy azonban a tárgyalásokon egyre inkább világossá vált, Deme Gábor, aki gazdasági igazgatói beosztása mellett a csepeli szocialista frakció tagja is volt, sikkasztások sorozatát követte el. Saját tanúvallomása szerint erről az akkori önkormányzat és az MSZP csepeli szervezete valamennyi vezetőjének tudomása volt. Mégis mindenki úgy tett, mintha semmiről nem hallott volna.

Január 5-ére virradóra Deme nem sokat aludt, mert már kora hajnalban telefonált. Az első hívását 4 óra 31 perckor rögzítették, amikor az iskola általa kedvelt két tanárnőjét kereste. Délelőtt aztán végigtelefonálta az összes szóba jöhető helyi szocialista és önkormányzati vezetőt, akik valamennyien tudtak a piszkos ügyekről, de nemcsak Demét, hanem Takács Józsefet is lerázták magukról.

Deme rimánkodott és fenyegetőzött

Január 4-e után Deme nem tudhatta biztosan, hogy lesz-e még alkalma találkozni Takáccsal, hiszen az intézményvezető kerekperec közölte vele: „te annyit hazudtál már nekem, hogy nem vagyok rád kíváncsi”. Ha pedig nincsen módja a személyes találkozóra, akkor a gyilkosságot sem vihetik végbe.

Deme minden követ megmozgatott, hogy a csepeli szocialista párt és az önkormányzat vezetőinél végképp besározza Takács Józsefet, egyben segítséget kérjen saját helyzetének megoldására. Úgy mérlegelhetett, hogy a szocialisták nem hagyják cserben egymást akkor sem, ha egyik tagjuk – jelen esetben ő – súlyos pénzügyi visszaélések gyanújába keveredett. Mégis hiba csúszott a számításába, mert Takács Józsefet jobban tisztelték annál, semmint bármiféle szabálytalanságot feltételeztek volna róla. Demében viszont már nem bíztak párttársai, s igyekeztek lerázni őt. Lényegében azonban a helyi vezetők nem akarták beleártani magukat a zavaros ügybe, ám ezzel a közönyös hozzáállásukkal Takács József vesztének közvetett előidézői lettek.

Deme futkosott fűhöz-fához, rimánkodott és fenyegetőzött attól függően, hogy melyik módszer lehetett a célravezetőbb.

Aznap többször szót váltott telefonon Szenteczky Jánossal, a csepeli MSZP akkori elnökhelyettesével, majd személyesen is találkoztak. Deme Gábor – Kun Tamással a kíséretében — kereste fel Szenteczkyt, hogy a közbenjárását kérje, mert mindenáron vissza akart kerülni az iskola élére. Azzal állt elő, hogy bizonyítékai vannak Takács József ellen, ám ezeket nem mutatta meg. Szenteczky János azt közölte Demével, hogy tárja fel a bizonyítékait, ha valóban rendelkezik velük.

Takács Józsefet a sorsára hagyták

Deme jó néhányszor értekezett telefonon Podolák Györggyel, az MSZP országgyűlési képviselőjével és Tóth Mihály polgármesterrel. Még délelőtt szót váltott Tóth Mihállyal, majd az önkormányzat telefonszámáról hívta fel őt valaki. Deme a déli órákban a polgármesteri hivatalban bukkant fel, ahol találkozott a polgármesterrel. Tóth Mihály vallomásában azt mondta: Deme a segítségét kérte, hogy találkozhasson Kosik Györggyel, az iskolát működtető alapítvány kuratóriumának tagjával. Említést tett arról, hogy az iskolában szakmai problémák vannak, de ezek megoldhatók. A polgármester nem akart beleavatkozni az ügybe, mert szerinte nem az önkormányzatra tartozik egy alapítványi iskola belső vitája. Bírósági vallomásában ezt mondta: „Deme nem szólt arról, hogy Takács ellen bizonyítékai vannak. Ha ezzel hozakodott volna elő, azt feleltem volna, hogy nem hiszem el!”

Takács József szintén folyamatosan kapcsolatban volt az önkormányzat vezetőivel, régi barátaival, de láthatóan elhárították maguktól a kellemetlen ügyet. Több alkalommal beszélt Tóth Mihállyal és Orosz Ferenc alpolgármesterrel, de eredmény nélkül. Demét csendesíteni próbálták, ugyanakkor Takács mellett sem álltak ki. Gyakorlatilag a sorsára hagyták abban a reményben, hogy kálváriája majd csak megoldódik valahogy.

És már csak két nap maradt hátra a gyilkosságig.

Forrás: Csepel.hu

15 hozzászólás “Öt éve történt a kettős gyilkosság – 5. rész – Forródróton a szocialistákkal” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Sajnos ez a sorsa annak, aki becsületes akar maradnia komcsik között. “Aki disznók közé keveredik, megeszik a korpákok”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. felix szerint:

    Feltételes módban íródott kisregény folytatásokba.

  3. Tarjányi László szerint:

    Politikai ámokfutók akadnak más pártban is, legfeljebb nem bukni hagyják, hanem az élre engedik! 😉

  4. Bugi szerint:

    Ha bárki azt próbálja hazudozni, hogy Deme ügye, sikkasztása nem pártügy volt, nézze meg a híváslistákat. Aztán maradjon csendben.

    A csepeli MSZP nyakig benne volt Deme sikkasztásában, amit gyakorlatilag pártügyként kezeltek. És ami a legmegdöbbentőbb, nem Takács József oldalára álltak: “Takács Józsefet a sorsára hagyták”.

  5. felix szerint:

    Bugi.
    Te mekkora ökör vagy.
    Az MSZP nem kezelte az ügyet. Az lehet,hogy Deme össze vissza telefonálgatott, de az MSZP-nek nem kellett senki oldalára sem állnia, mert köze nem volt hozzá.
    Semmit sem tudsz felmutatni annak bizonyítására, hogy az MSZP valaha is foglalkozott volna az üggyel.

  6. Bugi szerint:

    Deme beszélt mindenkivel az MSZP-s vezetésből, beleértve Podolák Györgyöt is. Takács is beszélt mindenkivel, ő Podolák kivételével. Tehát a Tóth Mihály polgármestertől Orosz Ferencen, Szenteczky Jánoson át Podolák Györgyig mindenki részt vett a megbeszélésekben, minimum két körben, Takáccsal és Demével is. Mindenki tudott a sikkasztásról. Takács József mégis úgy érezte, hogy magára hagyták.

    Ha jól látom, ezek a tények felix. Ha bármit meg tudsz ebből cáfolni, írd meg mit.

  7. felix szerint:

    Bugi.
    Emlékszel ?
    NEM VOLT KÖZGYŰLÉS!
    Amennyiben minden MSZP taggal külön külön beszélt volna, az MSZP akkor sem foglalkozott volna az üggyel mert az egy párt melynek van SZMSZ-e és testületei.
    Nem kell össze vissza hablatyolni.

  8. felix szerint:

    Csak az a felvetés lehet jogos, hogy nem került az MSZP elé az ügy.
    Ez volt a mulasztás.

  9. Bugi szerint:

    Ne kábíts baromságokkal. “Nem volt közgyűlés”. Te magad legalább beveszed ezt a hülyeséget?

    Emlékeim szerint a bíróság sem kajálta be az ilyen baromságokat, és a teljes MSZP-s vezérkar ott volt vallomást tenni.

  10. felix szerint:

    Látod milyen eszementen oktalan vagy.
    A bíróság mondta ki, hogy nem volt közgyűlés, annak ellenére, hogy akkor és ott együtt volt a csapat és nem külön külön.
    Tudod ez a döntés egy másik ügyben keletkezett.
    Valami tokaji sáros üggyel kapcsolatosan.
    Te tényleg ennyire tájékozatlan vagy a “Don” ügyeiben, és úgy általában?

  11. jácint szerint:

    A tettesek mert ketten voltak, abból az egyik nem volt párttag, (ezt valahogy elfelejtették), megkapták méltó büntetésüket. A többit el lehet olvasni az Ítéletben, amit úgy látom az itt kommentezők egyike sem olvasott! Olyan érzésem van, mint amikor „kiültek a vénasszonyok a padra” szindróma lépne fel. Pletyka, pletyka, pletyka. Itt csak vénasszonyok ülnek?? De nem mert azokban is szorul együttérzés! Itt nem történik más mint politikát csinálni abból aminek semmi köze a politikához! Szégyenteljes, undorító, gyomorforgató!

  12. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 5. rész: Forródróton a szocialistákkal […]

  13. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 5. rész: Forródróton a szocialistákkal […]

  14. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 5. rész: Forródróton a szocialistákkal […]

  15. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 5. rész: Forródróton a szocialistákkal […]

Itt lehet hozzászólni !