Öt éve történt a kettős gyilkosság: hamis számlák a könyvelésben

Csepel.hu

Öt éve történt a kettős gyilkosság: hamis számlák a könyvelésben (Fotó: Origo)

Öt éve annak, hogy 2009. január 7-én brutális kegyetlenséggel megölték Takács Józsefet, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola intézményvezetőjét és Papp László tanárt. A tetteseket még aznap éjjel őrizetbe vették. Kun Tamást, az iskola gondnokát később tényleges életfogytiglani, Deme Gábort, az iskola gazdasági igazgatóját szintén életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték azzal, hogy leghamarabb 36 év múlva szabadulhat feltételesen.

Az egész országot megrázó bűncselekmény előzményeiről akkor még kevesen tudtak. Ahogy azonban a tárgyalásokon egyre inkább világossá vált, Deme Gábor, aki gazdasági igazgatói beosztása mellett a csepeli szocialista frakció tagja is volt, sikkasztások sorozatát követte el. Saját tanúvallomása szerint erről az akkori önkormányzat és az MSZP csepeli szervezete valamennyi vezetőjének tudomása volt. Mégis mindenki úgy tett, mintha semmiről nem hallott volna. A következő napokban a Csepel.hu felidézi az öt évvel ezelőtt történteket, és azt is, hogy milyen okok, indítékok vezethettek a tragédiához.

Éppen öt éve történt, hogy 2008 december végén Takács József és felesége sorra nézték át azokat a számlákat, kimutatásokat, amelyek bizonyították Deme Gábor sikkasztásait. Noha már számtalan valótlanság és károkozás világossá vált, további megdöbbentő tényekre bukkantak. Takács Józsefné december 28-án találta meg az első számlát, amely valótlan gépkocsi-kiutalásról szólt. Aztán sorra előkerült a többi, összesen hat számla. Egy naplófőkönyvben szerepelt, hogy hat különböző névre kiállított gépkocsi költségről szóló számlát könyveltek el majdnem egymillió forint értékben. A számlákon Deme Gábor, Kun Tamás, K. Ildikó, Takács József, Papp László és I. Attila tanár neve szerepelt, úti célként pedig Rijekát, Szegedet, Gyulát, Mátészalkát, Csengert és Szentgotthárdot tüntették fel. Egyik sem volt igaz. Takács József megdöbbenve szembesült azzal, hogy az egyik számlán a neve mellett rijekai utazás található, hiszen nem járt Rijekában. A számlákat – egy kivételével — Deme Gábor írta alá. A Deme nevére kiállított számlán aláírásként egy nagy T betű állt, nyilvánvalóan Takács Józsefre utalva, aki engedélyezte az utazást. Az alákanyarított T betű természetesen hamis volt.

Takács József 2008 őszén észlelte, hogy Deme számos mulasztást követett el az iskola szakmai irányításában és gazdálkodása terén. Észrevételeit írásban lejegyezte, s ebben a következő megállapítások olvashatók: gondatlanság, fegyelmezetlenség, hazudozás, el nem végzett munka, számlázásokkal kapcsolatos manipulációk.

A Magyar Államkincstár szintén vizsgálatot végzett az iskolában 2008 októberében. Kiderült, hogy az iskola az állami támogatásokat jogosulatlanul vette igénybe, mert az ehhez szükséges adminisztratív teendőket nem végezte el. Ezek a hiányosságok szintén Deme felelősségét vetették fel. A Magyar Államkincstár a szabálytalanságok miatt 3 millió forint pénzbírságot szabott ki.

Amikor Takács József és Kosik György, az iskolát működtető alapítvány vezetője szembesítette Demét a szakmai hibáival és az addigra kiderített pénzügyi manipulációival, a gazdasági igazgató fenyegetően válaszolta: „Ha én megütöm a bokámat, ti is pórul jártok…”

December 9-én váratlan fordulat történt az iskolában. Takács József reggel negyed nyolckor felfedezte, hogy betörtek az irodájába, ahol Deme is dolgozott. Egy laptopot, egy 800 ezer forintot tartalmazó pénzkazettát, ismeretlen mennyiségű tankönyvpénzt, iskolai pecséteket, kulcsokat és egy pénzfelvételi bizonylatot loptak el. A gyanú szerint a betörést Deme hajtotta végre, noha a rendőrség ezt nem tudta rábizonyítani.

Deme Gábor közben nyíltan hangoztatta, hogy az MSZP támogatásával megszerzi az alpolgármesteri posztot, majd miniszter és miniszterelnök lesz. A csepeli MSZP-ben azonban végül nem ajánlottak fel neki tisztséget, de döntő lépést sem tettek vele szemben sikkasztásai miatt.

Takács Józsefné a gyilkosság után így emlékezett vissza arra az időszakra: „….apránként mindig kiderült valami, végül pedig a sikkasztás! Jóska nem csinált titkot sem abból, hogy Deme nem dolgozik rendesen, sem abból, hogy nincs megelégedve vele. Mások is tudtak róla, miféle sikkasztásokra derült fény az iskolában. Jóska nagyon mérges volt Demére, noha egyébként soha senkire nem haragudott. Mondtam neki, hogy ne egyedül vigye az ügyet, hanem kérjen segítséget. Erre azt felelte: ’Nem érted, hogy nem akarnak tudni róla?’…”

Takács József december 15-én felmentette gazdasági igazgatói munkaköréből Demét, aki ezt követően már csak egyetlen dologra koncentrált: bosszút álljon, és minden áron visszaszerezze hatalmát.

Forrás: Csepel.hu

7 hozzászólás “Öt éve történt a kettős gyilkosság: hamis számlák a könyvelésben” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Ahelyett hogy megint le akarjátok aratni a politikai hasznot, inkább vigyetek egy csokrot az áldozatok sírjára!

  2. ebihal szerint:

    Ti nem megemlékeztek, hanem aljas politikai kampányra használjátok a áldozatok
    emlékét!

  3. joságos szerint:

    Azért arra kíváncsi vagyok, hogy egy jogerős ítélettel lezárt ügyet meddig használnak kampány fogásként a fanatikus komcsizók!

  4. kispajtás szerint:

    Éppen tegnap láttam egy fickót, aki egy kiherélt számítógépet vonszolt és jutott eszembe, hogy képtelenség az, hogy az iskola szervere csak úgy, nyomtalanul eltűnt.
    Vajon mi mindent rögzíthetett és kik közreműködtek az eltüntetésében?
    A rejtély nagyobb, mint a Kennedy gyilkosságnál…

  5. Nagyapó szerint:

    Az eetásak rettentően unják már a kommunizmus 12 millió halottját is!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. ebihal szerint:

    Vén szemét!

  7. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 1. rész: hamis számlák a könyvelésben […]

Itt lehet hozzászólni !