Öt éve történt a kettős gyilkosság – 2.rész: „aki keresztbe tesz, eltapossuk”

Csepel.hu

Csepeli kettős gyilkosság

Öt éve annak, hogy 2009. január 7-én brutális kegyetlenséggel megölték Takács Józsefet, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola intézményvezetőjét és Papp László tanárt. A tetteseket még aznap éjjel őrizetbe vették. Kun Tamást, az iskola gondnokát később tényleges életfogytiglani, Deme Gábort, az iskola gazdasági igazgatóját szintén életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték azzal, hogy leghamarabb 36 év múlva szabadulhat feltételesen.

Az egész országot megrázó bűncselekmény előzményeiről akkor még kevesen tudtak. Ahogy azonban a tárgyalásokon egyre inkább világossá vált, Deme Gábor, aki gazdasági igazgatói beosztása mellett a csepeli szocialista frakció tagja is volt, sikkasztások sorozatát követte el. Saját tanúvallomása szerint erről az akkori önkormányzat és az MSZP csepeli szervezete valamennyi vezetőjének tudomása volt. Mégis mindenki úgy tett, mintha semmiről nem hallott volna. A Csepel.hu most napról napra felidézi az öt évvel ezelőtt történteket, és azt is, hogy milyen okok, indítékok vezethettek a tragédiához.

Deme Gábort 2008. december 15-én bocsátották el az iskolából, és ettől a naptól számítható, hogy a fejében vérbosszút forralt Takács József intézményvezető ellen. Egy pillanatra sem hagyta nyugodni, hogy jól jövedelmező állásából felfüggesztették és veszélybe került a karrierje. December végén egyetlen lelki társ maradt mellette, akivel megosztotta gondolatait. Ez pedig Kun Tamás volt, aki Deme kirúgása után önként távozott az iskolából. Öt évvel ezelőtt ezekben a napokban tervelték ki a tökéletesnek remélt gyilkosság forgatókönyvét. Ahogy múltak a hetek, a kivitelezés részleteit is kidolgozták.

Deme „Rambót” játszott

Utóbb kiderült, hogy Deme az iskolában terrorizálta, egymás ellen kijátszotta a tanárokat, és nem egyszer bántalmazta a diákokat. A gyilkosságot követően pszichológusok segítették a pedagógusokat és a tanulókat abban, hogy feldolgozzák a sokkot. De még ők sem számítottak arra, amik kiderültek. A tantestület néhány tagja levélben számolt be az iskolavezetésnek, mik zajlottak le az intézmény falai között.

Deme Gábor szeretett „Rambót” játszani, és szokása volt, hogy összeugrasszon embereket. Különféle találkozóiról hangfelvételeket készített, hogy azokat ellenfelei ellen felhasználhassa. Közbeszéd tárgya volt, hogy Deme megvágta, manipulálta az általa titokban készített hanganyagokat, ezekkel mintegy zsarolta a neki nem tetsző munkatársakat.

A pszichológusok a pedagógusok esetében csoportos terápiát alkalmaztak, mert lelkileg rendkívül rossz állapotban voltak. Hihetetlennek tűnő, mégis igaz eseteket tártak fel, borzalmak törtek a felszínre. Deme folyamatosan manipulálta a pedagógusokat, aminek része volt a jutalmazás és a büntetés. Sakkban tartotta a kollégáit, hazugságokkal idézett elő feszültséget. Több esetben fizikailag bántalmazta a gyerekeket. Előfordult, hogy Deme az osztálya előtt ököllel vert agyba-főbe egy diákot. A tanuló elrohant az iskolából, s csak hosszas rábeszélés után tért vissza. A bántalmazást jelentették a tanuló osztályfőnökének, de az ügy végül elsikkadt.

Fenyegetés kábítószerrel

Deme megfélemlítési módszereiből nem hiányoztak a durvább megalázások sem. Egy tanárnőt például azzal zsarolt meg, hogy ne legyen meglepve, ha fehér port találnak a táskájában. A kábítószerrel való riogatás, s annak kilátásba helyezése, hogy az eset rendkívül súlyos következményekkel jár, megtette hatását: a pedagógus azonnal felmondott. „Volt olyan kollégánk, aki nem mert többé táskával bejönni, mert szintén olyan figyelmeztetést kapott, hogy drogot fognak találni a táskájában.” – mondta egy másik munkatárs.

Sz. Mária pedagógus arról beszélt, hogy Deme Gábor fegyelmivel fenyegette meg, ezért inkább önként távozott az iskolából. A gazdasági igazgató folyton belekötött a munkájába, majd azzal állt elő, hogy az iskolát 3 millió forintra megbüntették Sz. Mária állítólagos hanyagsága miatt. A büntetésből csak annyi volt igaz, hogy éppen Deme mulasztásai miatt rótták ki az iskolára. Ő azonban ezt elhallgatta, s fegyelmit helyezett kilátásba a tanárnő ellen. A meggyötört pedagógus nem akarta így befejezni a pályáját, ezért önként távozott. A bíróságon tanúként elmondta, hogy Deme egy értekezleten nyíltan közölte: „aki keresztbe tesz nekünk, eltapossuk!”

Forrás: Csepel.hu

7 hozzászólás “Öt éve történt a kettős gyilkosság – 2.rész: „aki keresztbe tesz, eltapossuk”” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Bándy Kata gyilkosa rajzversenyen nyert beszélőt.
    ))) 😛 (((

  2. grün szerint:

    Hallgatóért egy újabb pályázatot kell nyernie?! ))) 😀 (((

  3. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 2. rész: „Aki keresztbe tesz, eltapossuk” […]

  4. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 2. rész: „Aki keresztbe tesz, eltapossuk” […]

  5. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 2. rész: „Aki keresztbe tesz, eltapossuk” […]

  6. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 2. rész: „Aki keresztbe tesz, eltapossuk” […]

  7. […] Öt éve történt a kettős gyilkosság – 2. rész: „Aki keresztbe tesz, eltapossuk” […]

Itt lehet hozzászólni !