Bővültek a gyógypedagógiai szolgáltatások: új óvodai csoport, nyugodtabb környezet az iskolások számára

Csepel.hu

Idén szeptember elsejétől bővült a kerületben elérhető gyógypedagógiai szolgáltatások köre. A Hétszínvirág Tagóvodában elindult a nem integrálható gyógypedagógiai ellátásban részesülő gyermekek óvodai csoportja. Az iskoláskorú gyermekek nevelése, pedig a Vénusz Tagóvodában valósul meg. Az idei tanévtől mindkét intézmény a Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskola és EGYMI tagintézménye lett.

Az újonnan létrejött óvodai csoportról, az átszervezés fontosságáról, jelentőségéről beszélgetett a Csepeli Hírmondó Gajdócsi Nórával, az intézmény vezetőjével.

„Két évvel ezelőtt váltunk egységes gyógypedagógiai módszertani intézménnyé, az óvodai csoportot azonban nem tudtuk elindítani, mivel az Ív utcai épület állapota és a helyhiány nem tette lehetővé. Azokat a csepeli gyerekeket, akiket az együttnevelés keretében nem tudtunk elhelyezni, más kerületek gyógypedagógiai intézményeibe kényszerültek, illetve olyan csoportokba integrálták őket, ahol ellátásuk tárgyi és személyi feltételei nem mindig voltak adottak” –magyarázza Gajdócsi Nóra. „Az elmúlt években folyamatosan kerestük a megoldást. Mivel a gyermeklétszám csökkent a kerületben, több óvodai csoport szünetelt, így a Csepeli Egyesített Óvodák idén két épületet adott át számunkra, a Hétszínvirág és a Vénusz Tagóvodát, melyek külső telephelyeink lettek”- tette hozzá az intézményvezető.

Ennek megfelelően szeptember elsejétől az értelmileg akadályozott gyerekek óvodai nevelése a volt Hétszínvirág Tagóvodában zajlik. „A csoportban jelenleg hét gyermeket látunk el. Többen vannak várólistán, sokkal több helyre lenne igény. Azon vagyunk, hogy további csoportok is elindulhassanak a következő tanévben” – hangsúlyozta Gajdócsi Nóra. Egyúttal hozzátette ebben a tanévben már az iskoláskorú gyermekek is új környezetben, a Vénusz Óvoda volt épületében tanulhatnak. Az intézményben azok az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyerekek kerültek, akik a Nagy Imre Általános Iskolában tanultak. Bár az oktatás eddig is gyógypedagógusokkal, iskolai keretek között folyt, de az önkormányzattól kapott óvodai épületben, az EGYMI telephelyeként nyugodt, szép környezetben működhetnek a továbbiakban.

A szűk másfél hónap tapasztalatairól beszámolva Gajdócsi Nóra elmondta, az óvodának jó híre van, egyre több szülő szeretné, ha gyermeke bekerülhetne az intézménybe. Jelenleg várólista van, de ha megvalósul a szakmai stáb bővítése, akkor több gyermekről tudnak gondoskodni. „Óvodásaink most valóban jó helyen vannak, a szülők is úgy látják, hogy öröm lett az óvodába járás. Az iskolások is hamar megszokták a Vénusz utcai épületet, bár a szülőknek kicsit nehezebb, hisz a járványügyi protokoll miatt, nem engedhetjük be az épületbe őket. Próbálunk folyamatosan kapcsolatban lenni a szülőkkel, hogy nyomon követhessék gyermekeik fejlődését. A Vénusz utcai telephelyen jelenleg 26 gyermek tanul, három csoportban. Itt is több férőhelyre lenne szükség, hisz sok gyermeket diagnosztizálnak autizmus spektrumzavarral.

A gyerekek beilleszkedéséről, a szakértői véleményekről szót ejtve Gajdócsi Nóra elmondta, náluk intézményi hagyomány, ha úgy látják, hogy egy gyermek nem a megfelelő helyen van, esetmegbeszélést tartank. A szülők, szociálpedagógus, az osztályfőnök és az intézmény vezetősége megvitatják, miben látják a problémát, milyen megoldást javasolnak. A szakértői vélemény kiállítását követően hat hónap után lehet rendkívüli kontroll vizsgálatot kezdeményezni, diagnózismódosítást kérni.

A normál általános iskolából legtöbbször magatartászavar és tanulásban akadályozott diagnózissal kerülnek hozzánk a gyerekek. A magatartás zavar hátterében gyakran frusztráció áll, ami a sikertelenségből fakad. A gyermeket egy nagy létszámú osztályban folyamatos kudarcok érik, azzal szembesül, hogy nem tud teljesíteni. Amikor hozzánk kerül, lassan megnyugszik, elmúlik a teljesítménykényszer, jönnek a sikerélmények. Nyilván vannak olyan magatartásproblémák, amelyek a mi kompetenciánkon is túl mutatnak, ahol nekünk is a pszichiáter, pszichológus segítségét kell kérnünk, de többnyire ezek a markáns zavarok is rendeződnek miután bekerül a gyerek egy kisebb létszámú közösségbe. Van olyan eset is, amikor úgy véljük, a gyermeket integrálni kell és magunk kezdeményezünk vizsgálatot annak érdekében, hogy nagyobb közösségben is képes legyen helyt állni, teljesíteni.” –tette hozzá Gajdócsi Nóra.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !