Elhunyt Veréb Krisztián olimpiai bronzérmes csepeli kajakozó

 

Október 24-én, egy dominikai motorbalesetben, 43 éves korában elhunyt Veréb Krisztián olimpiai bronzérmes, többszörös világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes kajakozó.

Legjobb sporteredményeit a Csepel SC színeiben érte el a 2000-es évek legelején. A Sydneyben rendezett nyári olimpiai játékokon a kajak párosok 1000 méteres versenyszámában Bártfai Krisztiánnal nyert bronzérmet 2000-ben.

Veréb Krisztián 1977-ben született, gyermekkora Diósgyőrhöz, Miskolchoz kötődött. A DVTK-ban kezdett kajakozni a szöuli olimpia után, de csakhamar a kor kiemelkedő kajak-kenu egyesületében, a Csepel SC színeiben folytatta az edzéseket. Később a Budapesti Honvédben kajakozott, de az athéni játékokra deréksérülés miatt nem jutott ki. Világbajnoki ezüstérmet szerzett 2001-ben Poznanban kajak páros 1000 méteren és 2003-ban Gainesville-ben kajak négyes 1000 méteren. Világbajnoki bronzérmes helyezést ért el 1998-ban Szegeden kajak páros 1000 méteren és 2002-ben Sevillában szintén kajak páros 1000 méteren. Emellett az Európa-bajnokságokon háromszor állhatott a dobogó második fokán: 2000-ben Poznanban kajak páros 1000 méter és 2001-ben Milánóban kajak páros 500 és 1000 méteren.

Ludasi Róbert, a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület elnöke, korábbi vezetőedzője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy lesújtotta Veréb Krisztián halálának a híre. „Húsz évvel ezelőtt, amikor Krisztián is nálunk sportolt, a csepeli kajak-kenu egyesület a világ egyik legjobb klubja volt. Még külföldi élsportolók is jelentkeztek szép számmal, hogy nálunk tréningezhessenek. Krisztián Diósgyőrből érkezett hozzánk, mert tudta, hogy a Csepelben tovább fejlődhet. Abban az időben versenyzett nálunk Kolonics György és Vereckei Ákos többszörös olimpiai bajnokok. Edzői szempontból Krisztián ideális alkat volt, mert mindent alárendelt a sportnak. Rendes, alázatos srác volt. Sydneyben a nyári olimpián bronzérmet szerzett kajak párosban. Azon az olimpián Magyarország négy aranyérmet, két ezüstöt és egy bronzot szerzett kajak-kenuban, ezzel mi lettünk a legjobbak ebben a sportágban a világon. Olyan közegben versenyzett Krisztián, amely erős motivációt adott neki a sikerek eléréséhez.”

Cs. A.

 

 

Itt lehet hozzászólni !