Játszótéri körkép, 4. rész

“Az ideális játszótér kialakításánál fontos szempont, hogy izgalmas, gyermekbarát, korszerű és biztonságos legyen.”

Csepeli Hírmondó, Csepel.info

A csepeli önkormányzat 2015-ben indította útjára a Csepeli Gyermeksziget Programot, melynek keretében számos játszóteret korszerűsítettek az elmúlt években. Többek között megújult a Szent Imre téri, a Petz Ferenc, a Reggel, a Makád és a Katona József utcai Süsü játszótér is.

A Csepeli Hírmondó cikkét bejegyzésünkben közöljük, a képek egy részét a kerületi lapból vettük át. 

Integrált tornapark

A Simon Bolivár sétányon 2017 nyarán integrált tornaparkot és játszóteret avattak. A beruházás a sétány már egy meglévő játszóteréhez kapcsolódott, így a park két új integrált játszóeszközzel, egy megemelt homokozóval, valamint egy rugós pillangóval bővült. Az új játékok szinte minden életkorban jól használhatók a mozgássérült gyerekek számára, lehetőséget kínálnak a kis- és nagymozgások, a helyzetváltoztatások, a szociális interakciók fejlesztésére. A kerítésen kívül ugyanakkor egy több részből álló fitneszeszközt is felállítottak, melyet az egészséges és a mozgássérült felnőttek egyaránt használhatnak.

Különleges KRESZ-park

Tavaly ősszel nyitotta meg kapuit Budapest egyik legkomplexebb közlekedési parkja, Bringaváros, ahol a legkisebbek játékos körülmények között tanulhatják meg a forgalmi szabályokat. A pályára gyalogos-átkelőhellyel kombinált jelzőlámpás kereszteződést és vasúti lámpás átjárót építettek, emellett útjelző- és tájékoztató táblákat helyeztek ki. A gyerekeket kísérő szülők számára pedig pihenőpadokat létesítettek, valamint köztéri kerékpárpumpát, ivókutat, kerékpártárolót és játék benzinkutat telepítettek. A felújítás során a pálya közvilágítása bővült, növényállománya is megújult. Közel háromezer négyzetméter területet füvesítettek, a megfelelő árnyékoltság érdekében új fákkal gazdagodott a park.

Süsü hazatért csepeli otthonába – 2015. október 2-i bejegyzésünket ide kattintva olvashatják

Milyen az ideális játszótér?

Az ideális játszótér kialakításánál fontos szempont, hogy izgalmas, gyermekbarát, korszerű és biztonságos legyen. A játszóterekre vonatkozó uniós előírások legfőbb célja, hogy a játék során csökkenthető legyen a sérülések kockázata, a legjellemzőbb veszélyforrások (esés, csúszás) megfelelő eszközökkel megelőzhetők legyenek. Ennek megfelelően a csúszdák végére lassító kerül, a játékokra gumibevonat, a balesetveszélyes helyekre pedig gumiszőnyeg vagy homokágy. Fontos szempont ugyanakkor az is, hogy a játékok környezetbarát, újrahasznosítható alapanyagokból készüljenek, hosszú életűek, ellenállóak legyenek. „A mozgásfejlődés tekintetében azok a játékok a leghasznosabbak, amelyek kibillentik a gyerekeket az egyensúlyukból, ilyen például a hinta vagy a libikóka. Ezek az eszközök fejlesztik az úgynevezett vesztibuláris rendszert, vagyis az egyensúlyérzéket, és ezen keresztül az idegrendszer fejlődésére, érési folyamataira is jó hatással vannak” – emelte ki Kiss Zsófia klinikai szakpszichológus. Egyúttal hozzátette az ideális játszótéren sokféle játék megtalálható, de emellett mindig tiszta és árnyas is.

Csepeli Hírmondó, 2019. augusztus 14.

Kapcsolódó:

Süsü hazatért csepeli otthonába

 

Itt lehet hozzászólni !