Eldőlt: nem lesz Csepelen előválasztás

Csepel.hu

Az uniós választás előtt: akkor még az MSZP is egységesnek tűnt

Véglegesen visszalépett a polgármester-jelöltségtől Takács Mónika, a csepeli MSZP június 25-én leváltott politikusa. Így leegyszerűsödött az őszi csepeli választás tétje. Vagy a 2010 előtti lakásmutyis botrányokba, hűtlen kezelési perekbe és tízmilliárdos vagyonvesztésbe torkollt politika tér vissza, vagy folytatódnak az elmúlt kilenc év gyorsuló ütemű fejlesztései.

Az ellenzéki pártvezetők a fővárosi pozícióalkukban minden kerületet egy-egy meghatározott párt kezére adták – legalábbis ami a polgármester-jelölteket illeti. Csepel a szocialistáké lett. Az „összefogás” csepeli polgármester-jelöltjéről ennek megfelelően Bangóné Borbély Ildikó pártelnök és Szenteczky János frakcióvezető dönthettek. A Demokratikus Koalíció – Horváth Gyula korábbi alpolgármesterrel az élén – a szocialistákhoz hasonlóan szintén a 2010 előtti vezetést képviselik. Mellettük statisztaként jelenik meg a Momentum, a Jobbiknak és az LMP-nek pedig ennyi sem jut szerepkörből. Nekik csak a nevük kell az „összefogáshoz”.

A szocialisták a fővárosi paktumnak megfelelően Takács Mónikát, a Munkásotthon MSZP-s igazgatónőjét nevezték ki közös polgármester-jelöltnek. Ám Takács Mónika – úgy tűnik – egy pillanatra elhitte, hogy nem csak Bangóné és Szenteczky bábja, és függetlenedni próbált tőlük. A kiszivárgott hírek szerint a leendő koalíciós társaknak arról kezdett beszélni, hogy a zűrös ügyekbe belebukott 2010 előtti politikai elitet is kiszoríthatnák a hatalomból. Vesztére: ebbe ő bukott bele. Az uniós választások után Bangóné csepeli pártelnök javaslatára Takács Mónikát előbb hallgatásra utasították, majd június 25-én le is váltották a polgármester-jelöltségről. Utódja a Pécsről érkezett, állítólag évek óta itt élő Erdősi Éva lett.

Csakhogy a Bangóné, Szenteczky és Horváth Gyula háttérbe szorításáról szőtt álmok termékeny talajra hullottak. Takács Mónika leváltása után ezért dr. Szabó Szabolcs, az LMP, a Jobbik, az LMP valamint a Momentum tárgyalódelegációi közös közleményben cáfolták Bangóné közleményét, amelyben Takács Mónika leváltását próbálta rájuk kenni. Természetesen más kerületekben sem ment zökkenőmentesen a helyi szervezetek rákényszerítése a kinevezett jelöltek támogatására. Tiltakozásukra válaszul Karácsony Gergely közölte: aki még egyszer megpróbál bekavarni, az politikai hulla lesz.

Karácsony nem nevezhető csapatkapitány-típusnak, a választási koalíció nem is veszi komolyan a fenyegetőzését. Egy nappal a fenti szavai után a csepeli Momentum előválasztást kért, hogy a csepeli ellenzéki szavazók maguk döntsék el, Takács Mónikát vagy Erdősi Évát szeretnék-e közös jelöltnek. Az ellenzéki sajtó egyenesen letiltotta véleményüket, sehol nem írtak róla. Ezek után a Momentum és dr. Szabó Szabolcs valamint Takács Mónika hívei lassan elnémultak, már nem beszéltek előválasztásról.

Pákozdi József, Jobbik csepeli képviselője szintén azt közölte pártja vezetőivel, hogy nagy hiba lenne Bangónét, Szenteczkyt és Horváth Gyulát támogatni. Ő is vesztére, mert azonnal leváltották, még a nyilatkozattól is eltiltották. „Én a korábbi megállapodáshoz tartottam magam, vagyis Takács Mónika jelöltségét támogattam. Egy széleskörű, civil társadalmi összefogás mellett vagyok, amelynek tisztességes és vállalható jelöltjei vannak. Ebbe nem fér bele, hogy a 2010 előtti gárdát visszahoznák a csepeli önkormányzat irányításába. A Jobbik vezetősége szerint én csak a konfliktusokat generálom, hogy nem értek egyet azzal, amit helyi szinten ránk akarnak erőltetni.” – mondta el a politikus leváltása után a Csepeli Hírmondónak. Végül csak Tóth Sándor, az LMP helyi vezetője nyilatkozott úgy, hogy saját döntésük lesz, csatlakoznak-e a 2010 előtti szocialista politika elit fennmaradását szolgáló csepeli koalícióhoz.

A történetre a pontot aztán Takács Mónika bejelentése tette azzal, hogy hosszú gondolkodás után, családja, gyermeke érdekében is visszalép az esetleges polgármester-jelöltségtől.

Kemény szavakkal lépett vissza Takács Mónika

Bár a politikus asszony nem lépett be a pártba, az MSZP frakció tagjaként valójában nagyobb pártfegyelem vonatkozott rá, mint egy egyszerű tagra. Megalázó visszahívása előtt el kellett viselnie, hogy Bangóné Borbély Ildikó elnökségi utasítással elhallgattatja, majd azt is, hogy a döntést a nyilvánosság felé hamis indokokkal magyarázza. A frakcióból a többszöri megalázás ellenére sem lépett ki, ám a polgármester-jelöltségtől való végleges visszalépésekor azért rendesen odaszúrt azoknak, akik belevitték a jelöltségbe, hitegették, majd leváltották.

„Elhittem azt, hogy csak olyan jelölt kerülhet szóba, akinek van önkormányzati tapasztalata, aki független, aki le tud tenni az asztalra legalább egy csepeli fontos ügyet. Ez mára már értéktelenné vált az eredeti jelölő szervezet számára, a további folyamatok pedig kölcsönös bizalomvesztést okoztak.” (…) A helyi polgármesterjelöltről csak annyit, egy dologban biztosan egyetértünk, egyikünk sem tartja a másikat alkalmasnak. A választók azonban gondolhatják ezt másképp is, tapasztaljon és döntsön mindenki saját belátása szerint.” – fogalmazott jelöltségéről és a helyére választott Erdősi Éváról a nyílt levelében Takács Mónika.

„Meg kell érteni, hogy az egység általam jelenleg nincs meg. Sok kerületi pártszervezet véleményét és hajlandóságát felülírta a fővárosi megegyezés. A pártok diktálnak, kerületünkben az MSZP kapta jogot a polgármesterjelölt megnevezésére. A választások meg igazolni fogják, hogy jól döntöttek-e” – írta a történtekről. Pártját azonban még így is védelmébe vette: „A Csepeli MSZP-t nagyon sok támadás érte a döntés miatt. A szervezetben most is vannak értékes, igaz és kiváló emberek, akik nem a helyi vezetésük miatt ragaszkodnak a pártjukhoz, hanem a párt eredeti értékei és saját baloldali, szociáldemokrata nézeteik miatt. Ahogyan én is emiatt fogadtam el a jelölést és vállaltam az elmúlt 5 évben a frakcióközösséget.” – fogalmazott Takács Mónika, és a családjának is megköszönte a támogatást, és hogy végig kitartottak mellette.

Csepel.hu

Korábbi cikkeink:

Eldőlt: nem lesz Csepelen előválasztás

Összefogás: ismét végrehajtás indul egy csepeli politikus ellen

Ne nézzetek birkának! – forrong a csepeli ellenzék

Kiderült, mit jelent az „összefogás”

Nyílt levélben utasít összefogásra Szenteczky

Legyűrték a csepeli ellenzéket, Szenteczky és Bangóné győzött

Nyíltan zsarolja Takács Mónikát a pártja

Pár gondolat a csepeli hisztiről

A Jobbik-Momentum-LMP-Szabó Szabolcs küzd az MSZP-DK-Bangóné ellen Csepelen

A DK elfogadta Takács Mónika leváltását

Soha nem látott politikai zsarolás kezdődött Csepelen

Leváltotta az MSZP a csepeli jelöltjét – új fejlemények!

7 hozzászólás “Eldőlt: nem lesz Csepelen előválasztás” bejegyzésre

  1. PU szerint:

    Mónikából Sándor Mária lett…
    Idővel persze majd a másokból is az lesz a széles lelkes összefogásban.
    Csak Pákozdi úr úszta meg élve. A többieknek októberben már késő lesz.

  2. PU szerint:

    Kiegészítés:
    Pákozdi, no és persze Hudák János, aki jó érzékkel már korábban leugrottt a vonatról.

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Sok sikert kívánok mindkét oldalnak! Én a döntetlent tartom legesélyesebbnek! Ellenzéki többségű képviselőtestület Borbély Lénárd polgármester mellett!

    Ötletekből sohasem szenvedtem hiányt, felhasználták azokat, s nem honorálták!

    Most is van hatásos ötletem mindkét oldalnak, amivel legyőzhetik a másikat! A hálátlanság miatt most megtartom magamnak, döntsön a nép!

  4. Dagobert bácsi szerint:

    Attila Kis írja: “Takácsot, Pákozdit kicsinálták, most jön a harc az alpolgármesteri és képviselői pozíciókért.”

    Hát kedves Attila, te is benne vagy a kicsinálásban, de most tökön szúrtad magad! Az általad gyengének és hisztérikának tartott jelöltet segítettél levadászni, pedig az egy szelíd, egyenes ember volt! Borbély most megkapta magának ellenfélnek a bosszúéhes Szenteczky által támogatott ambiciózus “fúrógépet”! Akkor lesz majd az igazi vész rátok nézve, ha nyer! Minden fideszes lapátra lesz téve az önkormányzattal kapcsolatos minden munkakörből! Takács Mónika ilyet nem tett volna, ahogy írta, minden csepeli polgármestere szeretett volna lenni!

    Én meg hátra dőlök és kérek egy kávét! Nem vagyok benne egyik hatalmi körben sem.

  5. kerdes szerint:

    Hudákra szavaztam volna.

  6. Csendes szerint:

    Tehát ha jól értem az ellenzék így fog felállni:

    polgármester: Erdősiné “devizahiteleseket megkárosító” Éva
    alpolgármesterek: Szenteczky “bűnöző” János és a bukott Horváth “alkoholista” Gyuszkó :)))))
    És aki a háttérben mindezt összefogja a migráns Bunkóné “sokapatkány” Ildikó Kabárúúúl 🙂

    Hát, nem biztos, hogy ez a siker receptje Csepelen!!!De azért tökösek az biztos :)))

Itt lehet hozzászólni !