Kiderült, mit jelent az „összefogás”

csepel.hu

Szenteczky János és Horváth Gyula, az MSZP és a DK régi prominensei járnak majd jól az ellenzékből a 2019-es csepeli önkormányzati választáson. Akár nyernek, akár nem. A többi kerületben többnyire szintén az MSZP és a DK régi politikusai kaptak befutó pozíciókat. Egyelőre ennyi látszik a Karácsony Gergely által bejelentett hatpárti paktum és a nagy budapesti összefogás névsorából.

Úgy tűnik, hogy a Momentum megalázó, a Jobbik és az LMP pedig önmegsemmisítő alkut kötöttek azért, hogy visszahozzák a 2010 előtti évek levitézlett, baloldali politikai elitjét. Azokat, akik miatt a Fidesz kétharmadot kapott.

Hat ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum fővárosi szervezetei állapodtak megarról, hogy az őszi önkormányzati választásokon közösen támogatott jelölteket indítanak a budapesti kerületekben. A döntést a fővárosi szervezetek vezetői hozták meg. Bár folyamatosan demokráciáról meg párbeszédről szónokoltak, az alkuról és a jelöltekről nemhogy a választóikkal, de akerületi pártszervezetek vezetőivel sem egyeztettek. Volt, aki az internetről értesült a bejelentésről. A paktum szerint Csepelen Bangóné Borbély Ildikó és Szenteczky János kiválasztottja, Erdősi Éva lett a polgármester-jelölt. A testület ellenzéki összetételét szintén az MSZP és a DK határozzák meg. Vagyis az „ellenzéki összefogás” a gyakorlatban a régi, MSZP-s és DK-s politikai elit megmentését jelenti.

A megállapodás alapján ellenzéki győzelemesetén Csepelen az MSZP által delegált polgármester várhatóan a szintén MSZP-s Szenteczky Jánost az önkormányzat pénzügyeivel és a vagyongazdálkodással, vagyonkezeléssel, a DK-s Horváth Gyulát az egészségüggyel és a humán ágazatokkal, Dukán Andrást, a Momentum csepeli vezetőjét pedig az oktatással és a nemzetiségi önkormányzatokkal foglalkozó alpolgármesteri vagy más vezetői pozícióval bízná meg. Mivel az oktatás állami feladat, az MSZP és a DK kezében lenne az összes olyan ágazat, ahol nagy pénzforrások vannak. Így a Momentum lesz a „sapkán a bojt”, gyakorlatilag dísznek kerül vezető tisztségbe a politikusuk.

 

Aki nincs velük, az ellenük van

Az alku azonban már megköttetett, reklamáció pedig a kasszától való távozás után nincs – legalábbis a paktum győztesei szerint. „Aki ezek után még egyszer megpróbál bekavarni, az politikai hulla lesz”– fenyegette meg a szövetségeseket Karácsony Gergely. Neki Gyurcsány Ferenc árulásai fájhattak az elmúlt hónapokbana leginkább, de a fenyegetés mindenkinek szólt.

A csepeli MSZP ennél is keményebben „üdvözölte” a fővárosi alkut. Bangóné Borbély Ildikó a fővárosi bejelentés után kijelentette, hogy mostantól kezdve mindenki fideszes ellenség, aki meg meri kérdőjelezni a fővárosi paktumot, vagyis Szenteczky János és Horváth Gyula elsőségét. „Aki az erejét mostantól nem a kormánypártok, hanem az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok ellen fordítva dolgozik, az kizárólag Orbán Viktor, Németh Szilárd és Borbély Lénárd szekerét tolja” – fogalmazott a csepeli MSZP elnöke. A politikus asszony korábban le is patkányozta a kormánypárt szavazóit, ettől azonban most legalább tartózkodott az egyébként joggal felháborodott szövetségeseit illetően.

 

Hiába tiltakoztak, senki nem figyelt rájuk

A csepeli Momentum, az LMP, a Jobbik több politikusa valamint dr. Szabó Szabolcs július 2-án tételesen cáfolták Bangóné Borbély Ildikó közleményét, amelyben Takács Mónika MSZP-s polgármester-jelölt leváltását próbálta megmagyarázni. Az ellenzéki politikusok így fogalmaztak: „Takács Mónika teljes támogatásunkat és bizalmunkat élvezte, nem számítottunk arra, hogy a mögötte felálló teljeskörű ellenzéki összefogást ilyen lépéssel bárki veszélybe sodorja.” A közlemény az MSZP részéről süket fülekre talált, visszhang nélkül maradt. Internetes hozzászólásokból derült ki, hogy Takács Mónika leváltásának valódi oka az lehetett, hogy kezdeményezte a 2010 előtt tisztséget viselő, rovott múltú ellenzéki vezetők háttérbe szorítását.

A fővárosi megállapodás bejelentését teljes értetlenség és felháborodás kísérte az LMP, a Momentum és a Jobbik részéről. Ismét a Momentum adott ki egy közleményt, ám ez már meglehetősen zavarosra sikerült. A Momentum előválasztást kért Csepelre a polgármester-jelölti pozícióra, ám egyben kifejtették, hogy tulajdonképpen az új jelöltet is megfelelőnek tartják. Egyetlen félmondatutalarra, mi a tüske a köröm alatt: „az MSZP-vel és a megállapodásban résztvevő többi párttal való együttműködés célja nem a 2010 előtti viszonyok restaurálása” – fogalmaznak. A közlemény ismét visszhang nélkül maradt: nem csak az MSZP és Bangóné nem válaszolt rá, de lapzártánkig a balliberális média is elhallgatta.

 

A csepeliek nem üdvözölték a paktumot

Különös dolog történt július elején. A csepeli fórumokon az egyébként élet-halál harcot vívó baloldali és jobboldali véleményvezérek egyetértettek. Méghozzá abban, hogy nem szabad visszaengedni a 2010 előtt Csepelt tragikusan rossz irányba vezető MSZP-DK-s helyi vezetőket a hatalomba, mert annak megint csak rossz vége lehet.

„Értettem, megértettem: nyugodtan hátra lehet dőlni, minden marad a régiben, mert van az a pénz, amiért az ellenzékieknek is korpásodik a hajuk” – fejtette ki az egyik olvasó. „A politikai kultúraváltáshoz nem elég egy hiteles, szakmailag rátermett, tisztességes polgármester, a képviselőknek is azoknak kell lennie. Teljesen le kell cserélni a jelenlegi ellenzéki garnitúrát. Az eddigi munkájuk egy-két kivételtől eltekintve értékelhetetlen. Az MSZP idei eredménye 8,75% ez az ellenzéki szavazók kb. 17%-a Csepelen. Ez osztályzatra lefordítva 1 alá!” – írta egy másik.

„Hogy akartok nem 2010 előtti múltat restaurálni, amikor nyilvánvaló, hogy azért lett Erdősi Takács helyett, mert irányítható? Takács már biztosan nem lesz közös jelölt, Erdősi mögött meg Szenteczky, és Horváth áll” – fogalmazott egy harmadik, szintén baloldali fórumozó.

„Alig 5 hónapja költöztünk Csepelre. Sok dolgon kell még javítani, szépíteni, fejleszteni, elismerem. Viszont nem tudok elmenni amellett, hogy az 5 hónap alatt folyamatosan fejlődik, szépül környezetem. Hogy ez ki érdeme, nem tudom, de ha így haladunk tovább, akkor nem fogom megbánni, hogy ideköltöztünk. Egyébként nem ismerem sem a polgármestert, sem az ellenzék jelöltjeit” – írta egy harmadik, egyedüliként nem baloldali szavazó. Ami a leginkább meglepő, több ismert balliberális személyiség is kifejtette, hogy a történtek miatt nem fog az ellenzékre szavazni: vagy nem megy el, vagy a jelenlegi vezetést támogatja. Mert ha a Fidesz nem is tetszik nekik, de legalább Csepel most fejlődik. „Volt egy biztos befutónk, de nektek nem volt jó. Baloldaliként nem állok mellétek. Eladtátok Csepelt sokunk véleménye” – fogalmazott egyikük.

csepel.hu

11 hozzászólás “Kiderült, mit jelent az „összefogás”” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Az egy dolog, hogy Ábel Attila blogján lejön ez a propaganda szöveg, DE az, hogy az elvileg
    kerület újságként működő Csepeli Hírmondó is ezt a fideszes propagandát nyomja, az bizony
    már gusztustalan!

  2. Balos szerint:

    Melyik része a propaganda? Csak mert a fiam facebookján olvastam az összes Momentumos közleményt, és láttam Erdei Éva közleményeit is. Ráadásul közelről ismerem a szocikat: szóval melyik része propaganda?

  3. PU szerint:

    Tudnék mondani olyan csepeli hírblogokat, melyek “ferdítések, féligazságok és homályos sejtetések helyett csakis a tényeken, és a tényeket alátámasztó dokumentumokon alapuló” propaganda-szövegeket közölnek. (Nem Fideszest.)
    Ez a cikk Ábel Attila blogján (ami nem tudom, mikor lett hivatalos kerületi újsággá kinevezve) történetesen egyáltalán nem propaganda-szöveg, hanem hírközlés és józan elemzés.

  4. PU szerint:

    Lemaradt:
    A Csepeli Hírmondó pedig jól teszi, ha jó szövegeket vesz át, nem propaganda-anyagot.

  5. Horváth János szerint:

    Ha én jól tudom, akkor propagandának minősül az is, ha a másik felet rossz színben
    tüntetjük fel. Ez a cikk pedig kifejezetten erről szól. Féligazságok, sejtetések. Olvasd el
    a Vörös Csepelt, valós eredménye gyakorlatilag semmi, lejáratásra viszont kiválóan
    alkalmas.

  6. admin szerint:

    Ez nem a Csepel.info cikke. Viszont nem csak tényeken alapul, hanem azóta újabb olyan dolgok történtek, amelyek szintén tények, mégsem lehet rá büszke a baloldal. Szóval, ezek itt csak a tények, és a valóság.

  7. PU szerint:

    Ja, persze. Az info jórészt a csepel.hu utánközlője. Én már nem szoktam megkülönböztetni őket. – Kicsit dzsungelszerű ez a népköltészeti eljárás…
    Azt sem egészen tudom követni, mik is azok az újabb dolgok, melyek nemcsak tényeken alapulva “azóta” történtek, és szintén tények…
    Szóval nem ártana kicsit precízebben kezelni a valóságokat.
    Mindenesetre, amíg más nem szólal meg a Fidesz lapjain túl, csak az MSZP-be egyesült “ellenzék” egyendeklarációja, addig ez a poszt sziklaszilárdan megáll. De valahogy mintha teljesen eltűnt volna a DK, Momentum, Jobbik, LMP hangja…

  8. Horváth János szerint:

    A Fidesznek létérdeke ennek az ügynek a napirenden tartása.

Itt lehet hozzászólni !