Rendkívül gyors terjedés, magas láz, köhögés: ilyen a csepeli influenza

Nem véd meg a hagyományos orvosi maszk!

Csepel.info, Inforadio.hu

A hagyományos, műtéteknél használt maszk nem véd meg a vírustól

Ha a spanyolnátha is hasonlóan gyorsan terjedt, mint a csepeli új influenza, el lehet képzelni, milyen gyorsasággal kaphatták el, halhattak meg az I. Világháború idején a zömében jó erőben lévő, egyébként életerős fiatalok.

Magyarországon először egy csepeli iskolában terjedt át több emberre is a világszerte nagy riadalmat keltő új influenzavírus. Lapunk a megbetegedett gyerekek szüleinek köszönhetően elsőként számolt be az esetről, és már akkor írtunk arról is, hogy a vírust nagy valószínűséggel egy Egyesült Államokból hazatért kislány vihette be az iskolába. Az első és legfontosabb tapasztalat mindenképpen az, hogy a  Csepelen is terjedő H1N1 ugyan esetenként nagyon magas lázzal jár, azonban úgy tűnik talán nem veszélyesebb, “halálosabb” a korábbi influenzáknál, ezért otthoni ápolással is túl lehet rajta esni. Azonban ehhez érdemes több lázcsillapítót is beszerezni, miközben még így is szükség lehet hűtőfürdőre.

Az Info Rádió úgy tudja, hogy kedden is tanítási szünet lesz az Aduban.

“Az én fiam is az Adu-ba jár és ma reggelre neki is majdnem 40 fokos láza lett. Tegnapig SEMMI baja sem volt! A gyerek beszámolója szerint az évnyitó óta “ritkult” a diákság. Az pedig kedden volt…hol itt a gyors reagálás? …iszonyú 40 fokos lázzal szenvedni, főleg amikor a lázcsillapító sem használ, és ez csak azért, mert valaki 3 nap alatt végigfertőzött majdnem egy egész iskolát.” – ehhez hasonló hozzászólások és levelek, beszámolók sora érkezett a Csepel.info szerkesztőségébe a pénteken kitört és kisebb pánikot okozó megbetegedésekről.

A csepeli vírusfertőzések egyik legriasztóbb tulajdonsága, hogy rendkívül gyorsan terjedt el leginkább veszélyeztetett közegében, a fiatalok között. A beszámolók szerint gyakorlatilag elég volt egy köszönés, puszi ahhoz, hogy egyetlen gyerekről legkevesebb ötven másik diákra és tanárra átterjedjen a vírus. A hírekkel ellentétben ugyanis lapunk úgy tudja, hogy a 110 beteget jelentett gyerek és tanár közül sokan nagy valószínűséggel nem az új influenzában betegedtek meg – a vizsgált 7 minta közül is négyről bizonyosodott be az új influenza. Pénteken sokan már azért is jelenthettek beteget, mert látták milyen gyorsan terjed a vírus, és így próbálták kikerülni a fertőzést. (A beszámolók szerint már csütörtökön több osztályt hazaküldtek az iskolából.) A betegségre egyébként a köhögésés az influenzánál egyébként is előforduló tünetek mellett az is jellemző, hogy igen magas lázzal jár: egy beszámoló szerint négy lázcsillapító és hűtő fördők mellett, egy egész éjszakai küzdelem után is csak 37,4 fokosra sikerült csillapítani az egyik gyerek lázát.

Az Adu Oktatási Központ fertőzésben érintett épülete (fotó: ADU)

Kevesen tudták, hogy mit kell tenni

Miközben hónapok óta mást sem hallunk, mint hogy mennyire felkészült az ország az influenza vírusra, az eset egyik legkirívóbb  tanulsága, hogy ez mennyire nem igaz. És ez biztosan nem a szülők hibája, akik – legalábbis lapunk véleménye szerint – a lehető legjobban kezelték a helyzetet (kivéve azokat persze, akik betegen is iskolába engedték gyerekeiket).

A beteg gyerekekkel a szüleik sok esetben reflexből a László Kórházba mentek, hiszen a médiában hónapok óta azt lehetett hallani, hogy ott kell jelentkezni az ilyen tünetekkel. “A László Kórházba betelefonáltam, ott azt mondták “már égnek áll a hajuk”a túlreagálástól, vigyem a gyereket a háziorvoshoz, ott kell kezdeni…” – írta az egyik szülő a Csepel.info fórumán, melyet más szülők is kiegészítettek: a “kijelölt” kórházból az orvosok rövid úton eltanácsolták őket a háziorvosokhoz, miközben a szintén sokat propagált influenzatesztet is megtagadták tőlük.

Meggondolandó azonban, hogy hogyan merjen valaki ilyen körülmények között a háziorvosához menni más betegség esetében, ugyanis könnyen lehet, hogy volt olyan diák is, aki ott, az orvosnál kapta el a fertőzést. Ő így írt erről a Csepel.info fórumán: “Reggel bementem a suliba délután már az orvosnál voltam. Vért vettek tőlem és egy másik lánytól. Tegnap még csak köhögtem és folyt az orrom de azért elmentem az orvoshoz hátha valami bajom van. De mellettem ült egy másik adus lány aki nagyon ramaty állapotban volt. Mi van ha ott az orvosi rendelőben tőle kaptam el? Ugyanis ma reggelre belázasodtam. Fáj mindenem, köhögök fáj a fejem és még taknyosabb lettem.”

Az Egészségügyi Világszervezet felhívása az új influenza elleni védekezésről, megfékezéséről – Csepelen ez csak fizetett hirdetésben jelenhetett meg

Korábban a csepeli önkormányzatnál is vita tárgya volt, hogy mennyire készültek fel  a kerületben az új típusú influenzára. A Fidesz-KDNP kezdettől fogva bírálta a tájékoztatás teljes hiányát, olyannyira, hogy a vírussal kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megjelentetett tudnivalókat végül a frakció a saját pénzén, fizetett hirdetésként jelentette meg a témától politikai okok miatt teljesen elhatárolódó Csepel újságban.

Németh Szilárd csepeli frakcióvezető azt is kezdeményezte, hogy a témáról rendkívüli ülést tartson a kerület egészségügyi bizottsága, ám az az ülést bojkottáló MSZP-s képviselők miatt elsőre nem is tudott határozatképes lenni, így a téma csak augusztus 31-én került a bizottság elé (viszont az önkormányzat végre kiadott egy tájékoztatót a vírusról, amely megjelent a kerület hivatalos honlapján is). Úgy tudjuk, hogy a polgármester részéről akkor, augusztus 31-én is azt a tájékoztatást kapták az egészségügyi bizottság tagjai, hogy minden rendben van, az önkormányzat felkészülten várja egy esetleges H1N1 influenza vírus megjelenését.

Az elmúlt fél évben, mióta a H1N1 vírus – legalábbis a médiában – világkarriert futott be, sokszor mutattak olyan képeket is, melyeken az utcai járókelők orvosi maszkkal védték a vírustól a saját és mások egészségét. Lapunk úgy tudja, hogy erről is volt szó az egészségügyi bizottság ülésén: ott az hangzott el, hogy a hagyományos, műtéteknél is használt orvosi maszk nem tudja megakadályozni a vírus terjedését, mivel a kórokozó kisebb a maszkban használt szűrőméretnél, így keresztül is tud menni rajta. A H1N1 influenza terjedését csak egy speciális, “Flp2-es típusú” maszkkal lehet hatékonyan megakadályozni.

Csepel.info

Szerdán kezdődik a tanítás a csepeli iskolában

Kedden is tanításmentes munkanap lesz a csepeli Adu Oktatási Központban – tudta meg elsőként az InfoRádió. Az intézmény vezetője elmondta: eddig 100 diák és 12 tanár fertőződött meg az új influenza vírusával, jelenleg pedig 68-an betegek.

Szerdán reggel 9 órakor kezdődik a tanítás a csepeli Adu Oktatási Központban, így kedden is tanítási munkanap lesz – közölte az InfoRádióval az intézmény vezetője.

Sepsi Zsigmond kiemelte: összesen 100 diák és 12 pedagógus lett lázas, de szövődmény nem alakult ki náluk, és kórházba sem került senki, jelenleg pedig 68-an betegek.

Arról később döntenek, hogy az intézményben mikor pótolják ezt a két tanítási napot – tette hozzá a vezető.

Feltűnően magas lázzal jár a betegség

Magyarországon először egy csepeli iskolában terjedt át több emberre is a világszerte nagy riadalmat keltő új influenzavírus. A Csepel.info úgy tudja, hogy a vírust nagy valószínűséggel egy Egyesült Államokból hazatért kislány vihette be az iskolába. Az első és legfontosabb tapasztalat mindenképpen az, hogy a Csepelen is terjedő H1N1 ugyan esetenként nagyon magas lázzal jár, azonban talán nem veszélyesebb, “halálosabb” a korábbi influenzáknál, ezért otthoni ápolással is túl lehet rajta esni. Azonban ehhez érdemes több lázcsillapítót is beszerezni. (Csepel.info)

Forrás: Inforadio.hu

A témához kapcsolódó cikkek időrendben:

Az ország negyede ágynak eshet

Influenzapánik Csepelen – a kijelölt kórház elküldte a szülőket

Nem lesz tanítás az új influenzával érintett csepeli iskolában

H1N1: sok csepeli diák már tünetmentes

Rendkívül gyors terjedés, magas láz, köhögés: ilyen a csepeli influenza

Kedden sem lesz még tanítás a csepeli Adu Oktatási Központban

A gyerekek fele már meggyógyult a H1N1-fertőzött iskolában

19 hozzászólás “Rendkívül gyors terjedés, magas láz, köhögés: ilyen a csepeli influenza” bejegyzésre

  1. hugi szerint:

    És miért nem tájékoztatott az önkormányzat magától? Csak mert a Fidesz is ezt akarta? Olyan nagy baj lett volna, ha ezzel mindenki egyetért?

  2. spam szerint:

    ennyit a helyi MSZP-ről! Tóth Mihály jól lereagálta a helyzetet az egész bandájával együtt.

    ilyen egy városvezetés, akik intézik a helyiek ügyeit??? a megelőzést le se szarták, azóta meg néma csöndben bújkálnak.

    szégyeljék magukat!

  3. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!

  4. Kék Marci szerint:

    A Kék iskolából is érkeztek influenza szerű megbetegedésről hirek. Sajna nehéz lesz megállítani ha már befészkelte magát valahová.

  5. én szerint:

    Na, én valamit nem értek! Mindenhonnan jönnek a hírek, hogy súlyos, vigyázni kell, intézkednek azonnal…stb

    Mi van itt nálunk? Felüti fejét a vírus, napokig kell várni az eredményre, miután kimutatták érdekes módon a komment úgy szól: nem kell pánikot kelteni, nem veszélyes, nem is biztos, hogy az új vírus, enyhe lefolyású …stb. Az oltásról kussolnak, a kijelölt kórház nem fogadja a betegeket, sőt már nem is kijelölt kórház. Az a bohóc pedig aki nyilatkozik állandóan, inkább intézkedne valamit végre!

  6. miska72 szerint:

    ezek sak beszélni tudnak.
    De azt nagyon!

  7. Frik szerint:

    A végén még átkeresztelik csepeli influenzának 🙂

  8. Lexon szerint:

    én: tényleg nem súlyos, kórházba senki nem került, ugyan magas lázzal jár, de a láz hamar csillapodik. Egy “átlagos” influenza sokkal súlyosabb tünetekkel jár. Üzleti haszon érdekében történô pánikkeltés… 🙁

  9. Vátesz szerint:

    Itt a tájékoztatás színvonala megrekedt az 1986-os szinten, a háttér sugárzás először kis mértékben növekedett, majd nagymértékben csökkent (Csernobil). Miért tájékoztatnának, hoz az szavazatot? Nem. Akkor nem közérdekű.

  10. titok szerint:

    A tiszti orvos szerint ,nem sok idejük van,most készülnek az oltási KAMPÁNYRA!
    Itt tényleg csak üzletről van szó.
    Felháborító ez a dilettáns horda!

  11. ilo szerint:

    Az oltásnak ne dőljetek be!
    Inkább szerezzetek be algopyrint 2 levéllel, és igyatok citromos teát, egyetek propoliszt nagy dózisban, szedjetek echinaceat és túl lehet lenni a betegségen néhány nap alatt!

    Hála Istennek, a nagyokosok, ha ilyen ütemben terjed és gyógyul az influenza, akkor lemaradnak a megmentő védőoltás kampányról!

    Nagy buli a gyógyszeriparnak, kevésbé az embereknek!

    A megelőzés, és a jól karbantartott immunrendszer sokkal fontosabb!

  12. Gordon szerint:

    Még mindig nem értem: miért éri meg jobban a gyógyszeriparnak 1800 forintért elpasszolni egy adag oltóanyagot, mint megvárni hogy az emberek betegek legyenek, és akkor el lehetne elpasszolni az algopirineket, a lázcsillapítókat, a méregdrága antibiotikumokat, és egyéb kiegészítő készítményeket. A nagy üzlet az lenne, ha az emberek betegek lennének. Erre, az aduban fénysebességgel terjedő vírust figyelelmbe véve pedig elég nagy lenne az esély.

    folyt.köv.

  13. Gordon szerint:

    Ez a propoizé, és echiizé mennyibe kerül? Csak kiváncsiskodom, még nem vettem soha, azt se tudom mik ezek… finomak?

    Egyébként a magyar átlagember – lehetőségeit figyellembe véve – szerintem nem arról híres, hogy az immunrendszere toppon lenne. És ez sajnos egy jódarabig nem is nagyon fog változni. Bár tévednék… Ha egyszer lesz pénzem, akkor majd én is veszek ilyen propoizéket, mert biztos finomak. Addig maradok a pacalnál. Abban sok vitamin és a nyomelem? Vagy csak a mérlegen fogok tőle sokat nyomni?

  14. Gordon szerint:

    a figyellembe egy “el”-lel akart volna lenni.

  15. Anyuka szerint:

    Grapefruit mag kivonat nagyon jó vírus,baktérium és gombaölö,napi 3x20csepp ja és nem lehet túladagolni…piciknek is adható:)

  16. Zsófinagyi szerint:

    Egyetértek Anyuka hozzászólásához!
    Az ál,tala javasolt Grapefruit mag kivonat nagyon jó!
    A véleményem: most a Lényeg: az immunrendszer erősítése, és az EGÉSZSÉGES életmód!!!
    most NE ARRÓL SZÓLJON A “NÓTA”, HOGY ki A VÉTKES, HANEM
    Védjük meg a FIATALOKAT ettől, a szörnyű FERTŐZÉSTŐL!!!!!

  17. pozsár mária szerint:

    nem értem hogy most mit higyek már el valaki ezt mopndja valaki azt szerint mit tegyek. be adasam vagy sem
    félek a mellékhatásoktól

  18. MAROSI VIVIEN szerint:

    MOST MÁR SZERETNÉK VÁLASZT KAPNI ERE A KÉRDÉSEMRE BE ADASAM A GYEREKEMNEK VAGY SEM BE VALOM RETEGEK A MELLÉK HATÁSOKTOL

  19. vermes szerint:

    Ha támogatni akarod a Rockefeller-családot, akkor sokat vegyél!

Itt lehet hozzászólni !