Az ország negyede ágynak eshet

Fn.hu, Csepel.info

Az Egészségügyi Világszervezet felhívása az új influenza elleni védekezésről, megfékezéséről – Csepelen ez csak fizetett hirdetésben jelenhetett meg

Meghalt az első magyar új influenzás beteg, legkésőbb ősszel pedig megérkezhet hozzánk is az új influenzajárvány. Egészségügyi szakemberek úgy számolnak, hogy Európa lakosságának akár ötöde is megfertőződhet, Magyarországon 3,5 millió beteg is elképzelhető.

A magyar oltóanyag gyártása július elején elkezdődött, a járvány szeptembertől várható, de az ÁNTSZ októberre tervezi a tömeges oltási kampány elindítását. Bár a járványveszély az új vírus megjelenésétől kezdve várható volt, Csepelen a Fidesz-KDNP frakciója hívta fel a figyelmet fizetett hirdetésben egy ilyen jellegű világjárvány veszélyeire, miután az önkormányzat vezetése ezt nem tette meg.

A mostani számítások szerint úgy néz ki, hogy legkésőbb őszre hazánkat is elérheti az új influenzajárvány, a H1N1 – mondta az FN-nek Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusa. „Az utolsó nagy járvány 1968-ban volt, az is szeptemberre érte el Magyarországot. A járványnak azért kedvez ez az időszak, mert a párás levegőt kifejezetten kedveli, és ekkor már inkább zárt helyeken vannak az emberek, ami szintén segít a terjedésben”- állítja Berencsi György.

Ráadásul ősztől tavaszig számít a szakember arra is, hogy a hagyományosan szezonális és az új vírus együttesen jelenik meg. Éppen ezért akár azt is ajánlja, hogy mindkét vírus ellen védekezzünk. Azt már Németh Zsolt, az oltóanyagot gyártó Omninvest Kft szóvivőjétől tudjuk, hogy az oltóanyagok gyártása július elején kezdődött el. „A kapacitáslekötési szerződés alapján vállalt ütemezésben, a napokban megszülető kormányzati döntés alapján biztosítjuk a magyarországi ellátáshoz szükséges oltóanyag-mennyiséget, majd ezt követően kerülhetnek sorra a külföldi igények”.

A dolgozók negyede is kieshet

Berencsi György szerint egy esetleges járványnál az lenne az ideális, ha a lakosság felét beoltanák, ugyanis nagyobb közösségekben, munkahelyeken a fertőzés pillanatok alatt terjed. Szakértők nagyjából úgy számolnak, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint akár a dolgozók negyede is hiányozhat a munkahelyéről. Egy nagyjából három hónapos járvány alatt akár három és fél millióan is megbetegedhetnek. „Éppen ezért bármennyire is közhelyesen hangzik, ilyenkor az a legfontosabb, hogy mindenki, aki beteg, vagy betegnek érzi magát, maradjon otthon, ne menjen rendelőbe, hanem hívja ki a háziorvost, és lehetőleg a gyógyszertárba is mást küldjön” – hangsúlyozta a virológus.

Az oltási rend egyébként az új vírus esetében nem ugyanaz lesz, mint a hagyományos influenzánál. Először az egészségügyben dolgozók kapják meg a vakcinát, majd az állam működése szempontjából kulcsfontosságú emberek beoltása következik. Ez után kerül sor a lakosság többi, foglalkozásuk vagy egészségi állapotuk miatt védendő csoportjaira (idősek, gyerekek, legyengült immunrendszerűek, cukor- tüdő- vagy szívbetegek).

Fizetni kell érte

„A kormánydöntéstől függően az oltóanyag egy része térítésmentes lesz, további hányadához térítés ellenében lehet hozzájutni” – mondja Németh Zsolt, hozzátéve, hogy egy oltás beadását követően kialakul a megfelelő védettség, tehát a magyar vakcina esetében nincs szükség ismételt oltásra.

A vakcina beadását követően 10-14 nap szükséges a megfelelő védettséghez. Az új oltóanyag ára nagyjából megegyezik a szezonális vakcináéval, 1200 forint, de a lakosság térítésmentesen juthat hozzá. Egyébként a szezonális oltóanyag gyártása az éves ütemezésnek megfelelően már befejeződött, ezt követően kezdték csak meg az új típusú vírustörzs elleni vakcina gyártását.

Nem lesz agresszívebb a vírus

„Fel kell készülni arra, hogy Európa lakosságának legalább az ötöde megbetegszik majd ősszel, amikor a leginkább fertőzni fog az új influenza H1N1 vírusa” – mondta Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) magyar igazgatója korábban. Az európai járványügyi vezető szerint olyan méretekben nő Európában is a vírussal fertőzött betegek száma, hogy új stratégiára van szükség a világjárvány kezelésében.

A járványügyi vezető azt mondta: bár a járvány gyorsan terjed, Európában csak enyhe lefolyású betegséget okoz. A fertőzöttek 90 százalékának nincs szüksége orvosi kezelésre és antivirális szerre sem, és a szakemberek szerint nem is várható, hogy őszre agresszívabbá válna a vírus. Ugyanakkor a betegek várhatóan nagy száma miatt meg fog nőni a kórházi kezelésre szoruló influenzások száma is. Az igazgató hozzátette: azt azért nem lehet teljesen kizárni, hogy mégis átalakul őszre a vírus, hiszen találkozhat a szezonális influenza vírusával, sőt, akár a madárinfluenza vírusával, a H5N1-es vírussal is összekeveredhet.

A hazai egészségügyi szakemberek egyébként nem ajánlják, hogy a patikában is beszerezhető gyógyszereket felvásárolják az emberek, mert a készítmények idő előtti beszedése azt eredményezheti, hogy a készítmények hatástalanná válnak addigra, amikor valóban szükség lenne rájuk.

Októberben indul az oltási kampány

Az ÁNTSZ októberre tervezi a tömeges oltási kampány beindítását. Korábban szó volt arról, hogy az új influenza elleni védettséget biztosító anyagot hozzáadják a rendes influenza elleni oltáshoz, ám erről kiderült, hogy nem lehet, mert a kombinált oltás fehérjetartalma szövődményeket okozna. A H1N1 gyors lefolyású, és leginkább a szív és érrendszeri betegségben szenvedők a veszélyeztetettek. Sok vírustörzs válik rezisztenssé, ebben az évben Dániából, Kínából, Hongkongból jelentették, hogy a H1N1 ellenáll az egyik – Magyarországon is kapható – gyógyszernek.

Magyarországra májusban érkezett meg az új vírus vad tenyészete. A vírustörzset az Amerikai Betegségmegelőző Intézetétől kaptuk. Magyarország egyike volt az első országoknak, amelyek megkapták a vad vírust, a hazai technológia ugyanis alkalmas arra is, hogy ez alapján készítsen vakcinát. A lefagyasztott törzsnek ez után húsz napra volt szüksége ahhoz, hogy laboratóriumi körülmények között vizsgálható legyen, majd elkészült a vakcina, július eleje óta pedig tömegesen gyártják az oltóanyagot. A legyártott oltóanyagot az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben (EKI) tárolják majd: egy esetleges járvány esetén az egészségügyi hatóságok ebből a tartalékból tudják majd beoltani a magyar lakosságot. Az oltóanyagot augusztustól kezdik el szállítani az EKI-be.

Forrás: Fn.hu

A témához kapcsolódó cikkek időrendben:

Az ország negyede ágynak eshet

Influenzapánik Csepelen – a kijelölt kórház elküldte a szülőket

Nem lesz tanítás az új influenzával érintett csepeli iskolában

H1N1: sok csepeli diák már tünetmentes

Rendkívül gyors terjedés, magas láz, köhögés: ilyen a csepeli influenza

Kedden sem lesz még tanítás a csepeli Adu Oktatási Központban

A gyerekek fele már meggyógyult a H1N1-fertőzött iskolában

27 hozzászólás “Az ország negyede ágynak eshet” bejegyzésre

  1. bolemann lajos szerint:

    Tehát ha betegek vagyunk maradjunk otthon.
    Gyakran mossunk kezet.
    Igyunk sok folyadékot.
    Ne tapizzuk a betegeket.
    Továbbá mossunk kezet.
    Igyunk sok folyadékot.

    Zeniális! Végre fel lettünk homályosítva!
    Köszönjük Németh Szilárd! Köszönjük Fidesz! Köszönjük KDNP!

  2. Pomócsik szerint:

    Lajoska, a WHO-nak, az ENSZ egészségügyi szervezetének köszönd ezt a felhívást. Ők nem tehetnek arról, hogy Te okosabb vagy náluk.

    Mexikóban csak ennyi is sokat tett azért, hogy az emberek kicsit tisztábban tartsák magukat. Aki azt hiszi, hogy itthon erre nem volna szükség, még nem utazott a 159-esen. De bármibe lefogadom, hogy a többi csepeli buszon is dögivel vannak dögszagú emberek.

    Nem tudom kinek esett még le, de szeptemberben kezdődik a járvány, és októbertől lesz oltás ellene. Na ez a zseniális! Mint halottnak a beöntés!

    Én nem ettől a vírustól félek, ez még enyhe lefolyású. Tudtommal a WHO-nál sem ezzel a vírussal van a baj, hanem azzal, ami ebből mutálódhat. Úgyhogy talán a csepeli iskolákban is beszélgetni kellene a gyerekekkel szeptember elején, és fel kellene készülni a lehetséges problémákra. Ezt a felhívást pedig minimum újra meg kellene jelentetni.

  3. csepeli szerint:

    bolemann egy hitler

  4. Gordon szerint:

    Az “osztrák szobafestő” (tudom: nem szobafestő volt, hi-hi de jó leírni 🙂 ) egy szemét ember volt. Bolemann legalább néha próbál normális lenni.

  5. Attila szerint:

    Annyival egészítem ki bolemann lajos írását, hogy a fenti kép egy fizetett politikai hirdetés volt. Értelme semmi. Amit az mszp megcsinál, azt a fidesz is. Egykutya.

  6. Öreg halász szerint:

    Még szerencse, hogy a Jobbik nem büszkélkedhet semmivel sem, amit megcsinál. Még a hírnevüket is az MSZP-nek meg az SZDSZ-nek, meg az általuk irányított “Pártkeltének” köszönhetik, ahol a kampány hevében melegen váltották a jobbikosok, az MSZP-seket meg Dávid Ibolyát 😉

  7. asdf szerint:

    Egykutya Attila ismét megörvendeztetett minket egy hasznos hozzászólással.

  8. bolemann lajos szerint:

    Kedves csepeli!
    Hitler a jó prosti nőfelmenőd.

    Röhejes és egyben visszataszító is, amikor egy picsányi helyi pártszervezet a globális járványból politikai tőkét akar kovácsolni.

    Persze mexokhattuk már. Hódmezősárhelyi elvtársuk egy ember halála ürügyén kampányolt. Aztán persze úgy pofára esett, mint a Kiskunfaszházi bürgermeister a vörös romájával.

  9. Attila szerint:

    Nemcsak egykutya, de még harap is 🙂
    Tényleg sok értelme van alapvető dolgokat fizetett politikai hirdetésként megjeleníteni. Nálam például megszokott, hogy kezet mosok. Ha kétszáz forint volt a hirdetés, akkor is csak önpolírozás. Úgy látszik asdf, Öreg halász nektek szükségetek van rá, hogy felhívják a figyelmeteket a minimális higiéniai eljárásokra, főleg ha vírus van.
    Tiszta Amerika: “ne rakd mikróba a macskát”.

  10. Öreg halász szerint:

    Attila, van a figyelemfelkeltésnek egy módja, ami nemcsak az olvasókra hat, de azokra is, akik szerint nem kell felkészülni semmire. A kézmosás pedig a napi többszöri kézmosást jelenti, még a buszos vagy villamoson való utazás után is, amit szerintem kevesen, nagyon kevesen tesznek meg.

    Ha van valakinek fogalma arról, hogy az I. Világháborúban kirobbant spanyolnátha (madárinfluenza) több embert ölt meg, mint az I. Világháború, akkor talán érdemes elgondolkozni, mennyivel nagyobb ma a népsűrűség, mennyivel nagyobb a tömegközlekedés és a nagy távolságú utazás…

    Az ENSZ és a nemzetközi eü szervezetek azért rettegnek évek óta egy új influenzatörzstől, mert attól félnek, hogy egy, a spanyolnáthához hasonló járvány tör ki, amely ma sokkal gyorsabb és ezért sokkal halálosabb lehet, mint akkor volt.

  11. Gordon szerint:

    “A kézmosás pedig a napi többszöri kézmosást jelenti, még a buszos vagy villamoson való utazás után is, amit szerintem kevesen, nagyon kevesen tesznek meg.” Ezt magam is tapasztalom. Nekem mikor haza érek az ajtónyitás után ez az első dolgom. Sokszor szürke, esetleg fekete a víz, pedig nem földben turkáltam, csak a bkv-n közlekedtem.

  12. Nagyapó szerint:

    A szocik, Lajossal az élen, csak azt olvasták, hogy kezet kell mosni, és ezáltal lehet cikizni a Fideszt. Ez a “most velem szórakozol, amikor….” színvonala. Próbálják tovább is olvasni a cikket, esetleg szótagolva. Jellemző, hogy ez nem tűnt fel a cikkben “Sok vírustörzs válik rezisztenssé, ebben az évben Dániából, Kínából, Hongkongból jelentették, hogy a H1N1 ellenáll az egyik – Magyarországon is kapható – gyógyszernek.” Melyik az a gyógyszer?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. Gordon szerint:

    Legalább ne a kézmosással cikiznék a Fideszt. Azzal csak árnyékra vetődnek.

    A kormány és a csepeli önkormányzat vezetése a fenti kérdésben is béna kacsa. hápháp.

  14. Papi szerint:

    Bolemann Lajos!
    Látom kitört belöled a kultúra! Ostobaságokat írsz még csak végig sem gondolod és ha rendre utasítanak akkor ordenáré vagy. A te általad említett heji szervezet legalább szól és figyelmeztett de a tömeggílkos pártod a seggét vakarja és nem csinál semmit. Akkor melyik a jobb a Fidesz amelyik próbál tenni valamit vagy a polgármesteri hívatal maszop-szadesz vezetésével? Elöbb gondolkodhatnál mielött butaságokat írsz!
    Szebb Jővőtt!

  15. Öreg halász szerint:

    Gondolom Bolemann úr korábban is maszkban ápolta a család betegeit, ezért nem tűnt fel neki ez a rész. De az is lehet, hogy állandóan maszkot hord, mint az a híres bácsi abban a rémes filmben? 😉

  16. Öreg halász szerint:

    Attila barátunknak meg csak az fájhatott, hogy a cigányokat és a gárdát elfelejtette külön említeni a WHO. Magyarországon ez bizonyos körökben már nem sértés, hanem egyenesen hazaárulás 😉

  17. Attila szerint:

    Nem Öreg halász, nekem az fáj, hogy pl. neked fizetett politikai hirdetésben kell felhívni a figyelmed a kézmosás fontosságára.

  18. Szila szerint:

    Attila!
    Azért, mert Ő és pártja csak kampányszerűen mos kezet. Csak akkor, ha ebből tőkét lehet kovácsolni.

  19. Attila szerint:

    Igen Szila! Ezért lehet az szdsz elnöke is retkes 😀
    Mellesleg ez is jól bizonyítja a mi igazunkat. A féktelen globalizáció és annak pártolása, az emberiség pusztulásához vezet.

  20. Papi szerint:

    Attila! Szila!
    Néha írtok valami értelmeset is vagy csak koptatjátok a klaviaturát?
    A WHO ajánlását tették közé ők lagalább ezt megtették mit csináltak az önkormányzatnál mi ? Már van halálos áldozata a járványnak itt Magyarországon de a maszop és a kormány még mindig nem csinál semmit. Szila talán ezen rágodjál!
    Szebb Jővőt!

  21. […] júliusban halt meg az első H1N1 influenzás beteg.  A magyar oltóanyag gyártása július elején elkezdődött, a […]

Itt lehet hozzászólni !