Nem lesz tanítás az új influenzával érintett csepeli iskolában

Csepeli iskolában megmutatta a vírus, mire képes

Kossuth Rádió, Népszabadság, TV2 Tények

Nem lesz holnap tanítás abban a csepeli iskolában, ahol bizonyítottan az új influenza okozott tömeges megbetegedést.

Az intézményben hivatalosan tanításmentes munkanap lesz, ami azt jelenti, hogy az iskola alkalmazottjai dolgoznak, a diákoknak azonban nem kell bemenniük. Az iskola tervei szerint kedden már lesz oktatás – mondták be a Kossuth Rádióban.

Csepeli iskolában megmutatta a vírus, mire képes

Rendkívüli fegyelmet kér a tisztiorvosi szolgálat a lakosságtól. Egy csepeli iskolában ugyanis bebizonyosodott, az új influenza órák alatt rengeteg embert fertőzhet meg. A megtámadott iskolában ma tanítási szünet lesz, egyébként arra kérik az embereket, hogy mindenütt kerüljék egymással a fizikai kontaktust, s még beszéd közben is tartsanak tisztes távolságot.

Tanításmentes munkanapot tartanak ma a csepeli Adu Vállalkozói Szakközép- és Szakiskola, Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Gimnáziumban – tájékoztatott Sepsi Zsigmond, az intézmény vezérigazgatója. Az új influenza által megtámadott iskolába a diákoknak nem kell bemenniük, csak azok a tanárok tartanak ügyeletet, akik jól vannak. Az iskolában néhány nap alatt 110 diák betegedett meg – négy esetben kimutatták a H1N1 új influenzavírust -, de egyikük sincs kórházban. A tanárok közül heten lettek rosszul.

Nagy valószínűséggel egy külföldről visszatért gyerek fertőzött meg néhány diákot, még a tanévnyitó előtt, s ők adták tovább a vírust, amikor megkezdődött a tanítás. A fertőzés elképesztő sebességgel terjed, bár Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint az influenza esetében általában sem rendkívüli ez a terjedési sebesség.

Az iskola igazgatója úgy látja, holnap valószínűleg lesz tanítás, mert a hét végén már nem kaptak tájékoztatást új megbetegedésről. Az Adu Oktatási Központ igazgatója szerint nincs pánik a szülők és a diákok között, mindenki együttműködő.

Az országos tiszti főorvos szombaton azt közölte: eddigi információi szerint egy gyermeket sem kell kórházban ápolni azok közül, akik a héten lázasodtak be a csepeli iskolában.

A nyolc beküldött minta közül négynél igazolták a H1N1 vírus jelenlétét. A megbetegedések enyhe, közepes lefolyásúak. A tiszti főorvosi szolgálatnál még a nyilatkozási rendet is szigorú szabályok kötik, nagyon nem mindegy, ki és mit kommunikál, nem tesznek jót a partizánakciók – fogadták a kérést a hivatal sajtóosztályán, hogy egy virológustól kérünk információt arról, új helyzet állt-e elő az országban a csepeli fertőzéssel.

Falus Ferenc szerint tény, hogy először lépett föl csoportos, tömeges fertőzés egy közösségben a csepeli esettel, de ettől még nincs új helyzet.

– Akárcsak Amerikában még májusban, most itt is megtörtént, hogy feltételezhetően három-négy diák pillanatok alatt több mint száz társára “ragasztotta” át az influenzát. Ez súlyos figyelmeztetés volt az iskoláknak, közösségeknek, hogy a vírus mire is képes, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetéseket, amelyeket mindenhová elküldtünk – mondja Falus Ferenc.

– Ha a megbetegedés halálozási aránya 50-70 százalékos lenne, indokolt volna megkezdeni az országos oltást akár a még tesztelés alatt álló vakcinával is, jelenleg azonban nem tudjuk, nem okoznánk-e ezzel még nagyobb veszélyt – hangsúlyozta a tiszti főorvos. A H1N1 influenzavírus ugyanis nem ilyen agresszív, betegeinek csupán egy százaléka kerül szövődmények miatt kórházba, és ennek a csoportnak az egy százaléka számára halálos a fertőzést. Szeptember végén zárulnak csak az oltóanyag-vizsgálatok, s októberre tervezzük a tömeges oltási kampány megkezdését – mondta a vezető, hozzátéve: számítani lehet arra, hogy ma bárki, aki találkozik a vírussal, várhatóan megfertőződik, hiszen szinte senkinek nincs védettsége ellene.

Az oltási rend az új vírus esetében nem ugyanaz, mint a hagyományos influenzánál. Először az egészségügyben dolgozók kapják meg a vakcinát, majd az állam működése szempontjából kulcsfontosságú munkát végző emberek következnek. Ezután kerül sor a lakosság többi, foglalkozása vagy egészségi állapota miatt védendő csoportjaira (idősek, gyerekek, legyengült immunrendszerűek, cukor-, tüdő- vagy szívbetegek). A vakcina beadását követően 10-14 nap szükséges a megfelelő védettséghez.

(Ingyenes védőoltást kért egyébként vasárnap az új típusú influenza ellen a pedagógusoknak az SZDSZ most megalakult oktatási és kulturális kabinetje.)

A csepeli iskola példája is bizonyítja, hogy nagyobb közösségekben, munkahelyeken a fertőzés pillanatok alatt terjed. Ezért egy esetleges járvánnyal szemben az ad valamelyes védettséget, ha a lakosság felét beoltanák.

Jakab Zsuzsa, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazgatójának korábbi nyilatkozata szerint bár a járvány gyorsan terjed, Európában csak enyhe lefolyású betegséget okoz. A fertőzöttek 90 százalékának nincs szüksége sem orvosi kezelésre, sem antivirális szerre, és a szakemberek szerint nem is várható, hogy őszre agresszívabbá válna a vírus. Az igazgató hozzátette: nem lehet teljesen kizárni, hogy őszre átalakul a vírus, hiszen találkozhat a szezonális influenza vírusával, sőt akár a madárinfluenza vírusával, a H5N1-essel is összekeveredhet.

A tiszti főorvos szerint Magyarországon eddig 160 betegnél mutatták ki az új influenzát. Egy átlagos influenzacsúcs esetén egy időben 20 ezer beteget regisztrálnak, ettől tehát még igen messze vagyunk.

Forrás: Népszabadság

Kapcsolódó hír:

Újinfluenza-gyanús esetek az ELTE gólyatáborában

A témához kapcsolódó cikkek időrendben:

Az ország negyede ágynak eshet

Influenzapánik Csepelen – a kijelölt kórház elküldte a szülőket

Nem lesz tanítás az új influenzával érintett csepeli iskolában

H1N1: sok csepeli diák már tünetmentes

Rendkívül gyors terjedés, magas láz, köhögés: ilyen a csepeli influenza

Kedden sem lesz még tanítás a csepeli Adu Oktatási Központban

A gyerekek fele már meggyógyult a H1N1-fertőzött iskolában

5 hozzászólás “Nem lesz tanítás az új influenzával érintett csepeli iskolában” bejegyzésre

  1. admin szerint:

    Top, ismét töröltünk, mert túllépted a határt.

  2. Béé szerint:

    nem lesz suli?zsír úgyse mehetnék.de így legalább nem maradok le az anyagról.

  3. Cibkab szerint:

    🙂
    Gyógyulgatsz amúgy?

  4. Vátesz szerint:

    Érdekes, hogy ezek az elmaradott amerikaiak, még mindig disznóinfluenzának hívják a H1N1 által okozott betegséget (swine flu), bezzeg nálunk újinfluenza a neve, ez is magyar találmány, mint az újmagyar. Nálunk nem kell karantén, mint Mexikóban, ahol egy hétre megállt az élet, viszont aki otthon maradt az nem terjesztette a betegséget, s egy hét alatt meggyógyult. Kiváncsi lennék a disznóinfluenza azokat támadja-e meg inkább, akik esznek disznóhúst vagy akik nem esznek. Gondolom, aki eszik az már találkozott hasonló kórokozóval, ugyanis a H1N1 vírus kódoló DNS egy-egy nyolcadrésze a madár illetve sertésinfluenza DNS-éből származik.

Itt lehet hozzászólni !