H1N1: sok csepeli diák már tünetmentes

Új influenza gyanús esetek az ELTE gólyatáborában

Index, Inforadio.hu

Tanítás nélküli munkanapot tartanak hétfőn abban a csepeli iskolában, ahol a múlt héten 110 diák és tanár betegedett meg, többen közülük új típusú influenzától. Sepsi Zsigmond, az oktatási központ vezetője az InfoRádiónak elmondta: terveik szerint kedden már lesz tanítás.

A csepeli ADU Oktatási Központ 110 megbetegedett diákja és tanára közül hét mintáját küldték be az ÁNTSZ-hez, ezek közül négyben azonosították az új influenza vírusát, ám erről hivatalos értesítést még nem kapott az intézmény vezetője.

Sepsi Zsigmond az InfoRádiónak elmondta: csütörtökön és pénteken minden tanulót hazaküldtek, ezért sem lehet tudni, hogy hányan találkoztak azokkal, akik biztosan a H1N1-es vírust hordozzák. Az intézmény vezetője azonban valószínűnek tartja, hogy nem sokan, hiszen amint a fertőzés felütötte a fejét, megkezdték a szülők és a gyerekek tájékoztatását.

A tanárok közül kilencen lázasodtak be múlt csütörtök óta, azt azonban nem tudta megmondani Sepsi Zsigmond, hogy közülük hánynak múltak el a tünetei. Az ugyanakkor biztos, hogy sok diák már tünetmentes.

A csepeli iskolában ezentúl jobban odafigyelnek a higiéniás szabályok betartására és betartatására, mint eddig, az iskolaorvos pedig folyamatosan szűri majd az influenzás tüneteket produkáló diákokat – közölte az ADU Oktatási Központ vezetője.

Forrás: Inforadio.hu

Új influenza gyanús esetek az ELTE gólyatáborában

Új influenza gyanús eseteket észleltek az ELTE jogi karának gólyatáborában is, de erről csak hétfőn értesítik az ÁNTSZ-t, így csak később derülhet ki, hogy tényleg H1N1-fertőzésről van-e szó.

Az ELTE jogi karán hétfőn lesz a beiratkozás, jó néhány elsős hallgató viszont biztosan nem tud majd elmenni. Ők a tatai gólyatáborban betegedtek meg, influenzaszerű tüneteik vannak. Az egyik szervező, Szegedi Máté elmondta, csütörtökön jelentkezett először 5-6 diák, hogy lázasak és fáj mindenük, aztán hétvégére már 15-20-an jelezték, hogy ők is betegek.

A tábor szervezői jelentették a megbetegedéseket az ÁNTSZ-nek. Az, hogy H1N1-el fertőződtek-e meg, csak később derül ki. Az esély nagy, mivel ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb beteg. Az epidemiológiai központ az eddigi magyarországi megbetegedéseket vizsgálva arra jutott, a betegek 70 százaléka, három betegből kettő 20 és 29 év közötti volt. Az elemzés szerint 100 fertőzöttből négynél találtak szövődményt. A legveszélyesebb a tüdőgyulladás.

Azt, hogy valaki már átesett a fertőzésen egy teszttel ki lehet mutatni, de ez elég drága, körülbelül négyezer forint. Falus Ferenc tisztifőorvos ezért azt ajánlja, mindenki oltassa be magát. A vakcina ugyanis olcsóbb és nem veszélyes akkor sem, ha valaki már korábban megfertőződött az új vírussal. Az ingyenes oltást októbertől lehet igényelni, a patikákban pedig néhány héttel később lehet majd megvásárolni a vakcinát.

Berkes Ákos, az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzatának elnöke azt írta [1], a tábor utolsó napján, pénteken reggel mindenki hazament. A közösségi oldalakon olvasható üzenetekből és a levélváltásokból az derült ki, hogy a diákok többsége lebetegedett, de vasárnapra mindenki kipihente magát, jobban lett.

Forrás: Index

A témához kapcsolódó cikkek időrendben:

Az ország negyede ágynak eshet

Influenzapánik Csepelen – a kijelölt kórház elküldte a szülőket

Nem lesz tanítás az új influenzával érintett csepeli iskolában

H1N1: sok csepeli diák már tünetmentes

Rendkívül gyors terjedés, magas láz, köhögés: ilyen a csepeli influenza

Kedden sem lesz még tanítás a csepeli Adu Oktatási Központban

A gyerekek fele már meggyógyult a H1N1-fertőzött iskolában

2 hozzászólás “H1N1: sok csepeli diák már tünetmentes” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Sok Magyar gyümölcsöt egyenek, vörösborral!
    Ez a legnagyobb ellensége az influenzának!

Itt lehet hozzászólni !