Megnyílt az ország első szabadtéri integrált tornaparkja Csepelen

Csepel.hu

Országos szinten is egyedülálló integrált tornaparkot és játszóteret adtak át a csepeli Simon Bolivár sétányon június 29-én. A beruházás fő célja a mozgássérült gyermekek és felnőttek társadalmi integrációja.

A hazánkban példaértékű, különleges játszópark a Fővárosi Önkormányzat és a Csepeli Önkormányzat, valamint a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően valósult meg. Az új beruházás a sétány már egy meglevő játszóteréhez kapcsolódott, így a park két új integrált játszóeszközzel (megemelt homokozó, négyágú rugós pillangó) bővült.  Az új játékok szinte minden életkorban jól használhatóak, lehetőséget kínálnak mind a kis- és nagymozgások, a helyzetváltoztatás, a szociális interakciók, gondolkodás, észlelés fejlesztéséhez.

A kerítésen kívül ugyanakkor egy több részből álló fitnesz eszközt is felállítottak, melyet elsősorban az egészséges és a mozgássérült felnőttek számára alakítottak ki. Az új eszközök az eddigieknél szélesebb körnek nyújtanak játszási és sportolási lehetőséget.

A park ünnepélyes átadásán a Főváros képviseletében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta: „Akkor járunk el jól és helyesen, ha Budapestet még inkább élhető és szerethető várossá tesszük: gyalog, kerékpárral, gyerekszemmel, idősként, fiatalként vagy épp valamilyen testi szempontból hátrányos adottságúként. Ez egy szemlélet, melyet tudatosan kell megjeleníteni, kommunikálni és konkrét fejlesztések formájában megvalósítani”. Az integrált tér előnyeiről, a városarculat formálásról szólva kiemelte: „Ez a játszópark is kiváló alkalmat kínál arra, hogy valóban közösen tudjanak egészségesek és kevésbé egészséges gyerekek és felnőttek együtt sportolni. Remélhető, hogy ez a project sok kerületben elterjed, mintaként szolgál majd – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere beszédében köszönetet mondott a Főpolgármesteri Hivatalnak és a BVA Városarculati Nonprofit Kft-nek, hogy közbenjárásukra a kerületben valósulhatott meg ez a jelentős, 8 millió forintos beruházás. „E nagyszerű összefogásnak köszönhetően fogyatékos és ép gyermekek, valamint felnőttek együtt élvezhetik a felhőtlen kikapcsolódás, a játék és a testmozgás örömeit. Ez a játszótér ugyanakkor egy kiváló lehetőség arra, hogy a fogyatékos és ép gyerekek, családok megtalálják az együttműködés örömét az élet különböző területein” – tette hozzá a polgármester.

Az eszközök tervezőinek, megálmodóinak (Hard Body Hang, illetve MagikMe) legfőbb célja, hogy valóban kézzel fogható segítséget nyújtsanak a fogyatékkal élők szociális elszigetelődése ellen. Ezzel kapcsolatban Erdélyi Tamás vezető tervező elmondta: „A park két éves tervezői munka nyomán jött létre. Ez a példaértékű kezdeményezés a gondolat megszületésétől a megvalósulásig sok-sok konzultáció, együttgondolkodás eredménye, melyben többek között Kanyó Zsolt paralimpikon is óriási segítséget nyújtott. A sporteszközök kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy valóban jól használhatók legyenek az ép és fogyatékos gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt” – fűzte hozzá a tervező.

A játszótér ünnepélyes átadása után street workout versenyzők, valamint Kanyó Zsolt paralimpikon, edző mutatták be az érdeklődőknek az új eszközök használatát.

A látványos gyakorlatok után Kanyó Zsolt elmondta, hogy külföldön már kipróbálhatott hasonló parkokat. Ma már egyre nagyobb az igény ezekre, hisz egyre több kerekes székes sportol, jár edzőtermekbe. A szabadban, a természetben sportolásnak meg van a maga hangulata, nem lehet összehasonlítani egy zárt térben végzett edzéssel. Itt nem súlyokkal dolgozik az ember, hanem a maga testsúlyával próbál edzeni. A sportoló a bemutatón is azt szemléltette, hogy kerekesszékben ülve honnan hova lehet fejlődni.

 

Potondi Eszter

Csepel.hu

 

 

Egy hozzászólás “Megnyílt az ország első szabadtéri integrált tornaparkja Csepelen” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    A Gerincutat mikor fogja átadni a polgármester úr?

Itt lehet hozzászólni !