A múlt hetinél is durvább kánikula jön

Népszabadság

A hétvégi enyhülés után visszatér a kánikula: csütörtökre és péntekre hőségriasztást rendeltek el, lesz, ahol 40 fokra emelkedik a hőmérséklet, és megint veszélyes lesz az UV-B sugárzás. Hétvégére megint hidegfront jön.

Csütörtökön és pénteken több helyen 27 fok fölött valószínű a napi átlaghőmérséklet, ezért az országos tiszti főorvos az egész ország területére elrendeli a másodfokú hőségriasztást – közölte az MTI-vel az ÁNTSZ szerdán.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos felhívta az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így többek között az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

“Mindenkire érvényes általános tanács, hogy a hőség idején védjük magunkat sok folyadék fogyasztásával, a déli órákban ne tartózkodjunk napon, óvjuk fejünket, testünket a tűző naptól. Autóba bezárva ne hagyjunk percekre se senkit! Mindannyian fokozottan figyeljünk a kisgyermekekre, idősekre” – tartalmazza az ÁNTSZ közleménye.

Hétvégére megint hidegfront jön

A szervezet tájékoztatása szerint a hétvégére lehűlés várható, szombaton egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon és az Északi-középhegységben már 25 fok alatt, az ország többi részén azonban még 25, 26 fok körül, vasárnap pedig már mindenütt 25 fok alatt várható a napi középhőmérséklet. Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken a napi csúcshőmérséklet az ország egyes részein megközelítheti a 40 Celsius fokot.

Az ország délkeleti részében két régióban narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), mert egymást követő három napon a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot; szerdán a legmagasabb hőmérséklet 32-36 fok között alakul, de csütörtökön még ennél is melegebb várható – mondta az OMSZ munkatársa az MTI-nek.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás

Fehér Tamás tájékoztatása szerint északkeleten 32-33, a déli országrészben 35-36 fokra is számítani lehet, míg a fővárosban 34 fok várható szerdán. Az UV-B sugárzás is nagyon erős, 7,9 körüli lesz, amely az ország nyugati részét és a keleti országrész környékét érintheti – tette hozzá.

Az OMSZ még kedden kiadott közleményében azt kérte: ha lehetséges, a riasztás visszavonásáig napközben 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást és később is használjon fényvédő krémet. Fokozottan kell ügyelni a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre. Felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen erős UV-B sugárzásnál már 15 perc is elegendő ahhoz, hogy normál bőrtípusnál bőrpír keletkezzen.

Engedélyezik a rövidnadrágot a BKV-sofőröknek

A BKV a fővárosban négy helyen, a Moszkva téren, az Oktogonon, a Blaha Lujza téren és a Boráros téren zacskós vizet oszt az utazóközönségnek. A sofőrök is védőitalt kapnak, vezethetnek rövidnadrágban, és nyakkendőt sem kell hordaniuk.

A Fővárosi Közterület-fenntartó húsz locsolókocsival mossa és hűti Budapest utcáit napi 12 órában. Öt fővárosi csomópontban összesen 20 ezer, félliteres flakonos vizet osztanak szét, a Deák téren pedig zacskós vízhez lehet hozzájutni. A fővárosi strandok akár sötétedésis is nyitva vannak, késő délutántól pedig féláron lehet bejutni a fürdőkbe. A részletek a főváros honlapján olvashatók.

nol.hu

Itt lehet hozzászólni !