A magyar járműipar történetét bemutató könyv jelent meg – a Csepel teherautókról is olvashatunk benne

Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft., MTI, Origo, Csepel.info

20161130boros-jeno-magyar-autokronika

A 130 oldalas könyv borítóját az Ikarus 270 biztonsági busz prototípusa, a Sigma és a Pente 500 illusztrálja

A magyar járműipar történetét feldolgozó könyv jelent meg, amely az elmúlt 111 év beruházásai mellett azokat a magyar mérnököket, tervezőket, konstruktőröket is bemutatja, akik elismerést vívtak ki a mobilitás világában.

Boros Jenő könyve a XV. századi kocsi történetével indul, áttekintést ad a múlt századi és az újkori autóipari beruházásokról, beleértve a személyautók, buszok, tehergépkocsik és harci járművek gyártását, a Made in Hungary prototípusokat alkotóikkal együtt, végül a legújabb generáció, napjaink mérnökhallgatói nemzetközi sikereivel tekint a jövőbe.

A kötetben helyet kaptak a gazdag múltú magyar járműipar nagy márkái, közöttük a MÁG, a MÁVAG, a MAGOMOBIL, a Csepel, az Ikarus, a Rába, a Kravtex, a NABI, a MABI, sőt a Magyarországon utóbb megtelepedő járműgyártók, az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki is.

20161130boros-jeno-magyar-autokronika6

A járműtörténet elismert magyarjainak sora is hosszú, köztük van Bánki Donát, Csonka János, Fejes Jenő, Jedlik Ányos, Galamb József. A kortárs szakemberekkel interjú is készült, így szerepel a könyvben többek között a világ legnagyobb darabszámban gyártott buszcsaládjának, az Ikarus 200-asnak a formatervezője, Finta László és az amerikai csuklós változat gépészeti mérnöke, László Anna, továbbá az autócross-bajnok Hanula Barna motorfejlesztő mérnök, vagy a kisszámú és már nehezen fellelhető magyar személyautó-prototípusok alkotói: Borlóy Mátyás (Mathias kisautó), Csathó József (Sigma mini), Peredy Zoltán (Frog, Silver Sting, Vanessa), valamint Tárnok Zsolt a Vulca GT és Evantra sportkocsi formatervezője.

marori-origo-fb

Az Origo.hu-n megjelent vélemény szerint “létezik egyáltalán olyan, hogy magyar autó? Olyan értelemben, mint az olaszoknál a Fiat, a cseheknél a Skoda vagy az amerikaiaknál a Chevrolet, nyilvánvalóan nem. De ne feledjük, egy időben léteztek hazai márkák (például a Magomobil), ami pedig a nagyvasakat illeti, egykor az Rábával és Csepellel virágzott a teherautógyártás, nem is beszélve a világ legtávolabbi pontjaira exportált Ikarus buszokról”. Erről és sok más érdekességről olvashatunk Boros Jenő Magyar autókrónika című kötetében.

A kötet kiadója a Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft.

Forrás: MTI/ Origo

csepel.info

Itt lehet hozzászólni !