Csütörtökön adják át Budapest legkülönlegesebb játszóterét

Csepel.info

Kalozhajos_jt_01

A kalózhajós játszótérről itt és itt láthatnak galériát

Néhány csepeli gyerek már letesztelhette azt a kalózhajót, amely az elmúlt években megszépült csepeli Kis-Duna part nagy attrakciója lesz. Az új játszóteret csütörtökön 11 órakor adják át: a képek alapján az első napokban sokan lesznek rá kíváncsiak.

A rendszerváltás utáni évtizedekben lepusztult és részben kiprivatizált csepeli Kis-Duna part felújítása 2011-ben kezdődött. Először a hajléktalan-telepeket kellett felszámolni. Később fokozatosan újult meg a partvonal egy-egy újabb szakasza. A strand téliesítésével lett itt uszoda, BMX-pálya, fitnesz parkok, több kilométeres parti közvilágítás, de megújult a Daru domb, a parti sétány és az Ifjúsági Tábor is. A közelmúltban még a kiprivatizált és teljesen lepusztult Napközis Tábort is vissza tudta vásárolni az önkormányzat. Ott azóta megkezdődött a menthetetlenül leromlott állapotú épületek bontása: helyén ugyanúgy közcélú hasznosítást szeretne az önkormányzat, ami a part többi részén valósult meg.

Kalozhajos_jt_02

A kalózhajós játszótérről itt és itt láthatnak galériát

A Kis-Duna part a fejlesztésekkel párhuzamosan egyre több embert vonzott. Így került szóba egy illemhely valamint egy egészen különleges és egyedülálló játszótér kiépítése. A játszótér készítői gondoltak a mozgássérült gyerekekre: ennek köszönhető, hogy lesz kerekesszékes hinta. De ezen túl lesz baba-mama hinta is, amit az édesanyák és gyermekeik egyszerre használhatnak. Az elmúlt héten néhány gyereknek alkalma volt letesztelni a kalózhajót. A tapasztalatokról nem csak remek fotók készültek, de a látottak alapján a hajó is kiegészült néhány biztonsági elemmel.

DSC_0091

A kalózhajós játszótérről itt és itt láthatnak galériát

Pénteken nyílik a Szent Imre téren az Európa Bajnokságra épült szurkolói aréna, ahol szintén lesz játszótér – és más csepeli játszóterek is megújultak az elmúlt hónapokban. A kerület vezetése ezért abban bízik, hogy nem mindenki akarja azonnal kipróbálni a kalózhajót, és így megelőzhető lesz a nagy tumultus. Mindenesetre azoknak, akik nem szeretik a tömeget, érdemes az EB mérkőzésekig vagy a jövő hétig várni az első kalózos élményekkel.

Az eddig megjelent fényképek nagy méretben is megtekinthetők és letölthetők ebből és ebből a galériából. A játszótér a Hollandi úton, a komp mellett, a Hollandi út 141. számmal szemben található.

Csepel.info

4 hozzászólás “Csütörtökön adják át Budapest legkülönlegesebb játszóterét” bejegyzésre

  1. kerdezo szerint:

    Nekem tetszik, remélem, az állag megóvás is példás lesz!

  2. Jeniszej szerint:

    Szép ez a játszótér és a hozzá tartozó parkoló is!
    A játszótértől körülbelül 2, 5 kilométerre található RSD. “csőhíd” és környéke ami gyönyörű időben is kihalt. Csak elvétve akad a „bazi erős – ”sorompókkal lezárt horgászparton” egy-egy horgász.
    Kedves “ADMIN” légy szíves sorold fel, hogy mit köszönhettek volna meg az idős horgász családok a polgármesternek, – aki a szíves meghívás ellenére sem ment el közéjük, ahol SZEMTŐL- SZEMBE kérdezhettek volna tőle,
    – Levélbe üzengetni a kerület horgászainak, meghívás ellenére – kicsi megszégyenítő dolognak találom.
    Köszönet járna azért, hogy teljes horgászfelszereléssel csak 2500-500 méter távolságból tudják- vagy nem, tudják meredek lejtőn megközelíteni a horgászok pénzén, rendbe rakott vízpartot?
    AZT HISZEM EZT NEM!
    A horgászok nem igényelték a part kivilágítását, mert elzavarja a halakat!
    – Naponta lejárok fényképezni a „HORGÁSZ PART” látogatottságot. Igaz néha találkozom nagytestű szájkosár nélkül sétáló kutyákkal. Gondolom a kihalt területen félnek az emberek azért csak igy mernek sétálni a kutyusukat sétáltatók is.
    Lefényképezem a túlsó partot is, ahol rengeteg horgász tartózkodik, mert itt engedélyezett a munkában is megfáradt idős horgászcsaládoknak megközelíteni a vízpartot, és ott parkolni a horgászfelszerelést szállító járműveikkel.
    A legjobb tudomásom szerint nem volt mit megköszönni a horgászoknak, mert a felállított elzáró sorompók felszerelése az ellenük a horgászok ellen készült.
    A velem beszélt horgászok inkább fel vannak háborodva az ellenük irányuló intézkedéseknek. A “bal oldali” vízparton hemzsegnek a horgászok. Vajon miért? – Mert ott jobban süt a nap?
    Mindenki érdeke volt, hogy a szemetet rejtő területet és a domb környékét az Önkormányzat rendbe rakta. Ez a környéken lakóknak jó. Ők igényelték a legjobban, hogy a nyomortanyák elkerüljenek máshová, vagy megszűnjenek.

  3. Jeniszej szerint:

    ÉN és a Faterom nem győzünk csodálkozni, hogy milyen szép ez a játszótér!

  4. Jeniszej szerint:

    Idézet Csepel Polgármesterének leveléből, mert nem tudott elmenni a horgászok szíves meghívására.
    „„Tisztelt Csepeli Horgászok!
    Nem tudok ma a közgyűlésükön Önökkel együtt lenni, de fontosnak tartom, hogy röviden beszámoljak a Kis-Duna parti terveinkről.
    Öt év telt el azóta, hogy a csepeli önkormányzat teljes fordulatot hajtott végre legnagyobb kincsünk, a Kis-Duna part kezelésében. Sok évtizedes lassú pusztulás után 2011 tavaszán kezdtük meg Németh Szilárd polgármester úrral a part rendbe tételét, méghozzá a Daru domb környékének megtisztításával a szemétdomboktól és a hajléktalan-telepektől. A parton hosszú idő után ismét rendszeres lett a fűnyírás és szemétszedés, ismét lett uszodánk: elértük, hogy csepeli üzemeltetésű és állandó nyitva tartású legyen a strand. Az elmúlt években felújítottuk a parti ösvény első szakaszát, ami mellett megkezdődött a közvilágítás kiépítése is. Rendbe tettük a Daru domb közvetlen környezetét és az Ifjúsági Tábort. BMX-pálya, focipályák, finesz parkok, új padok sokasága várja a csepelieket. Hatalmas munkával eljutottunk oda is, hogy pár hete visszavásároltuk az elkótyavetyélt Napközis Tábort, ahová a kerület korábbi vezetői hatszintes, 180 lakásos luxus lakóparkot képzeltek. Így már nem kell attól félni, hogy beépítik a legféltettebb kincsünket, a Kis-Duna partot.
    De ezt Önök mind tudják. A csepeli horgászok többsége is támogatta a part megújulását, rendbetételét. Sokan részt is vettek ebben. A luxuslakópark elleni fellépésben, a szemétszedések alakalmával vagy a hétköznapokon, a part tisztaságának és rendjének megőrzésében a csepeli horgász társadalom a szövetségesünkké vált. Köszönjük!
    Látni kell, hogy az olyan vízpartok, mint amilyen a csepeli, gyönyörű fekvésük és környezetük miatt az ingatlan befektetők célpontjai. A csepeli Kis-Duna partot az utolsó óra utolsó másodpercében sikerült megmentenünk. Mi erre szövetkeztünk a csepeliekkel. De mi garantálja, hogy a jövőben is mindig olyan vezetése lesz a kerületnek, amely a parton sport és pihenőövezetet lát, nem pedig értékesíthető telkeket? Volt már ezzel ellenkező példa. A negatív tapasztalatok alapján ezért meggyőződésünkké vált, hogy csak akkor tudjuk hosszú távon biztosítani, hogy a csepeli Kis-Duna part nem lesz az ingatlan befektetők prédája, ha azt minden csepeli egyaránt a magáénak érezheti a gyermekkortól kezdve a nyugdíjas korig, a futóktól kezdve a horgászokig. Ez áll a part fejlesztésének középpontjában. A Kis-Duna part fejlesztésének önkormányzati koncepciója két egyszerű alapelvekre épül.
    1. Sport- és pihenőövezet, ahol gyermekkortól nyugdíjas korig minden korosztály jól érezheti magát. A sport nem válik el élesen a pihenéstől. Lehet játszani, sétálni, kocogni, kerékpározni, focizni, a fitnesz-parkokat használni, kajakozni, kenuzni, evezni, horgászni, a leendő többfunkciós csarnokban sportolni.
    2. A partvonal a Balaton partjához és a legtöbb értékes folyó- vagy tóparthoz hasonlóan autómentes. Ez a kisgyermekesek, családok biztonságát és a kiépített parti ösvények épségben tartását szolgálja. Csak a mentők, rendőrök, a katasztrófavédelem és a Városgazda mehet be gépjárművel előzetes bejelentés nélkül a part mellé.
    A haltelepítéseknél a továbbiakban is segít az önkormányzat, az előre bejelentett horgászversenyek esetén, a verseny idejére pedig a versenypályához is be lehet menni autóval. Kérésüket megfontolva, a versenyfelszerelésük mozgatása és védelme érdekében az autók lent is maradhatnak, ameddig a verseny tart. Amikor a parti sétány és a közvilágítás a Daru dombtól harmadik ütemben tovább épül a Gubacsi híd felé, ezt a szabályozást újra kell gondoljuk közösen.
    A következő hónapokban és az elkövetkező években a terveink szerint az alábbi fejlesztések valósulnak meg még a Kis-Duna parton:
    • Folytatni fogjuk a part menti világítás kiépítését és a parti ösvény felújítását.
    • A csepeli horgászok kérésére felülvizsgáltuk a parkolóhelyeket, és megkezdődik azok rendbetétele, jól látható kiépítése. Ez a tervek szerint 2017 nyarára lesz kész.
    • Megkezdődött egy parti toalett kiépítése a kompnál. Nyilvános toalett a komp mellett az Ifjúsági Táborban valamint az egykori Bajnokok Klubjánál lesz majd.
    • A Nádfedeles környékén több horgászállást is segít az önkormányzat a horgászok kérése alapján áttelepíteni.
    • Megkezdődött egy Budapesten is egyedülálló kalózhajós játszótér felépítése a Pusoma vendéglőnél, ami a vízi élővilágot fogja szemléltetni.
    • Az Ifjúsági Táborban hamarosan megkezdődhet a többfunkciós sportcsarnok építése a jelenlegi dupla betonpálya területén. A csarnok közösségi rendezvények tartására is alkalmas lesz.
    • Készül egy futópálya a parton.
    • A Daru domb tágabb értelemben vett környéke még ebben az évben teljesen megújul.
    A Daru domb önkormányzati, közösségi rendezvények tartására kiválóan alkalmas tér, felújítása igazodni fog ehhez. Egyben javul ezen a területen a part gyalogos megközelíthetősége. Megújul az egykori Bajnokok Klubja: az önkormányzat nem engedheti meg, hogy egy romház csúfítsa el a partot.
    Ismét vendéglő és vendégház lesz a megújuló épületben, ami a Kis-Duna part
    Színvonalának emelésében fog óriási szerepet játszani.
    • A kerékpáros közlekedés és elérés javítása érdekében az önkormányzat kis gyalogos és kerékpáros hidat szeretne létesíteni a csőhíd környékén. A strand „kerékpáros barát” átalakítása is tervbe van véve.
    • A Kis-Duna part fejlesztési koncepciójába illő hasznosítási terv készül a Napközis Táborra. A tábor területén álló épületek sajnos teljesen lepusztultak, azok további hasznosítása valószínűleg nem lehetséges.
    Tisztelt Csepeli Horgászok!
    Számos olyan javaslat épült a Kis-Duna part fejlesztési koncepciójába, melyeket a horgász társadalom javaslatára vettünk figyelembe. Bízunk benne, hogy a horgászok támogatni fogják a fejlesztési koncepciót, amely meggyőződésünk szerint hosszú távon az Önök érdekeit is szolgálja.

    Megjegyzés: A Horgász társadalom, mint természetet szerető ember természetesen támogatja azokat az intézkedéseket

    Budapest, 2016. április 23.
    Borbély Lénárd, Csepel polgármestere”

    Jeniszej megjegyzése:
    Ezek nem vagy csak egy esetben részben támogatják a horgászok érdekeit.
    A közösség érdekében a Gubacsi híd felújítását volna előnyösebb, az értelmetlen „csőhídi bővítés helyett. – Igaz az is, hogy egy ilyen híd a komp helyén a parkoló és játszótér mellett nagyon előnyős volna megépíteni
    Milyen furcsa lehetne az, ha az Önkormányzat más sportágban, mint például tenisz és focipálya közepére kerékpár utat, kutya futatót BMX-pálya, finesz parkok, közepére sétányokat álmodna meg.
    Ezért furcsa a Csepeli horgásztársadalom megsegítésére hozott intézkedések , mint a pálya sorompóval történő lezárása. ))) 😀 (((
    Én és a Faterom nem vagyunk horgászok talán ezért.

Itt lehet hozzászólni !