Sajtóközlemény: Fényesebb és biztonságosabb lett Csepel kedvenc sétánya

Csepel.hu

csepel_uj_utakon1

Energiatakarékos közvilágítási rendszert adták át az újjáépült Kis-Duna-parton

Április 15-én közös esti kocogással ünnepelték a csepeliek a Kis-Duna-parti új közterületi világítás átadását. A 2014 októberében kezdődött közvilágítás-fejlesztés a „TÉR_KÖZ” Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósult meg. A beruházásnak köszönhetően 3 kilométer hosszú szakaszon korszerű, energiatakarékos új lámpasort telepítettek a sétány mentén. Ezzel Csepel Önkormányzata, egy hagyományos közvilágítási rendszer használatához képest, több millió forintot tud megtakarítani évente. A sportolni vágyó és a vízparti sétákat kedvelő csepeliek mostantól már nemcsak szebb és rendezettebb, de biztonságosabb környezetben is használhatják a partszakaszt.

A négy hónapos kivitelezési munkát és a rendszer beüzemelését követően 2015. április 15-én Borbély Lénárd, Csepel polgármestere közös esti kocogásra invitálta a csepelieket és ezzel ünnepélyesen átadta a Kis-Duna-part új közvilágítási rendszerét. A beruházásnak köszönhetően a Határ utcától a Királyerdő útig terjedő szakaszon összesen 174 db új LED-izzós „okoslámpa” világítja meg sötétedés után a sétányt.

„Az elmúlt években újjáépítettük a csepeliek egyik legkedveltebb kerületrészét, a Kis-Duna-partot: megújult a Daru-domb, a Kis-Duna-parti sétány, fitnesz-parkot, focipályát és új parkolókat építettünk, valamint a Kis-Duna-öböl feletti híd is újjáépült. Mivel a parti sétányon korábban közvilágítás sem volt, nem maradhatott el ennek kiépítése sem. A közpénzekkel való felelős gazdálkodás érdekében energiatakarékos, „okoslámpák” mellett döntöttünk. Ennek köszönhetően a három kilométeres új lámpasor már a XXI. század korszerű követelményeinek megfelelően szolgálja a csepeliek nyugalmát és biztonságát a Kis-Duna-parton is.” – mondta el a lámpafényes esti kocogást megelőző avatóbeszédében Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

A kis energiafogyasztású, programozható és beépített fényáram-vezérléssel működő rendszer kevésbé forgalmas időszakokban takarékos üzemmódban is elegendő fényerőt tud biztosítani, és figyelembe tudja venni az időjárási körülményeket, a fényviszonyokat és ahhoz hangolja a fényerejét. Az új, intelligens közvilágítási rendszer használatával egy hagyományos közvilágítási rendszerhez képest 30-35%-os, az új LED-izzós lámpatestek gazdaságos működtetésével pedig további 60-70%-os megtakarítás érhető el.

 

„A kivitelezés során számos műszaki nehézséget kellett megoldanunk. Érdekesség például, hogy a Kis-Duna-parti sétány alatt régi eternit vízcsövek futnak, melyek nagyon sérülékenyek, és épségükre a kábelfektetési munkálatok során mint a hímestojásra, úgy kellett vigyáznia a Kivitelezőnek. Mindezzel együtt is a kivitelezési munkákkal sikeresen és határidőre elkészültek.” – ismertette a kivitelezés részleteit Kálcsics Ferenc, a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. városfejlesztési főosztályvezetője.

Az „RSD csepeli partszakaszának közvilágítás fejlesztése” beruházás összköltsége 86.088.750 Ft volt, melynek 80%-át Budapest Főváros Önkormányzata, a fennmaradó 20%-ot pedig Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata biztosította.

 

3 hozzászólás “Sajtóközlemény: Fényesebb és biztonságosabb lett Csepel kedvenc sétánya” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    “RSD csepeli partszakaszának”
    Akár a 60-as, 70-es és 80-as évek, főleg a honvédségnél.

  2. […] A strand téliesítésével lett itt uszoda, máshol BMX-pálya, fitnesz parkok, több kilométeres parti közvilágítás, de megújult a Daru domb, a parti sétány és az Ifjúsági Tábor is. A közelmúltban még a […]

  3. […] A strand téliesítésével lett itt uszoda, BMX-pálya, fitnesz parkok, több kilométeres parti közvilágítás, de megújult a Daru domb, a parti sétány és az Ifjúsági Tábor is. A közelmúltban még a […]

Itt lehet hozzászólni !