Munkahelyeket tartunk meg és újakat is teremtünk Csepelen – Sikeres volt az első évünk

Csepeli Hírmondó

bl_1ev

„2010-hez képest óriási mértékben bővültek Csepel gazdasági lehetőségei. Stabil, biztonságot nyújtó anyagi háttérrel vágunk neki a következő éveknek” – mondta Borbély Lénárd a kerület fideszes polgármestere, akit a megválasztása óta eltelt egy év eredményeiről, munkahelyteremtésről, valamint a Kis-Duna parttal kapcsolatos terveiről is faggattunk.

– Október 12-én volt egy éve, hogy polgármesterré választották. Mit sikerült megvalósítani az elmúlt időszakban?

– 2010 és 2014 között számtalan jó dolog történt a kerületben, ezt szerettük volna folytatni, ezért is született a 35 pontos választási programunk. Az ígéretek között kiemelt figyelmet fordítottunk a gyermekes családokra, a nyugdíjasokra és a munkahelyteremtésre. Ha csak a főbb pontokat nézzük, csökkentettük például a kis- és közepes vállalkozások építményadóját, az önkormányzati bérlethelyiségek díját. Folytattuk és folytatni akarjuk a panelfelújításokat, amely újabb rezsicsökkentést jelent a kerületi lakók számára. Befagyasztottuk az önkormányzati lakások bérleti díját, támogatjuk az óvodásokat és az iskolásokat, 400 milliós óvoda-felújítási programot hirdettünk az idei évben, a gyerekek kérésére gördeszkapályát építünk a Daru-dombnál a már meglévő BMX-pálya, és kültéri fitnesz pálya mellé. Pályázatok útján segítjük a sportegyesületeket, amelyek „rezsióradíjon” tudják igénybe venni az önkormányzat infrastruktúráját. A gyerekek számára mára sikerült létrehozni egy olyan futballakadémiát, ahol a szerényebb lehetőséggel rendelkező családok tanulói is tudnak sportolni. A tagdíj 3000 forint, de ha valakinek ez is problémát jelent, az edző javaslatára elengedhetik az összeget. Jelenleg 125 játékosa van az egyesületnek, számuk folyamatosan gyarapszik. Külön öröm számomra, hogy sikerült elérnünk: Csepelen ma már minden diák számára biztosítva van a sportolási lehetőség. Gondoltunk az idősekre is. A nyugdíjasoknak nem kell fizetni az önkormányzati tulajdonú klubhelyiségek látogatásáért, ahogy a csepeli strand használatáért sem. Büszke vagyok arra, hogy körülbelül 1200 idős embert sikerült eddig hajókirándulásra csábítanunk. Támogatjuk a rendőrséget, nemrég vadonatúj terepjárót kaptak, emellett fenntartjuk a közterület-felügyeletet. Az egészségügyben is történt előrelépés: működtetjük a 24 órás gyermek- és felnőtt orvosi ügyeletet a kerületben, sikerült elérnünk, hogy csökkentsük a várólistákat az egészségügyi szolgálat tekintetében. Az egyik legfontosabb azonban az, hogy újra finanszírozzuk azt a gyermektraumatológiát, amelyet a szocialisták 12 évvel ezelőtt egyszer már megszüntettek. Kiváló a közmunkaprogramunk. A korábban segélyből élők most munkát kaptak az államtól, 31 százalékuk vissza is tudott térni a munkaerőpiacra. Persze a 2010 után elindult programokat továbbra is folytatni kívánjuk. Elég, ha csak az útépítésre, vagy a csapadékvíz-elvezetésre gondolunk. A csepeli önkormányzat mozgástere, gazdasági lehetőségei az elmúlt években a megfontolt gazdálkodásnak köszönhetően sokat nőttek. A kerület a 2010-es, 4 milliárd forintos hiányhoz képest, amikor az önkormányzati dolgozók bérét is már csak folyószámlahitelből tudta finanszírozni, ma már több mint 1,5 milliárd forint tartalékkal rendelkezik.

 

– Említette a munkahelyteremtést. Ennek kapcsán történt előrelépés?

– Nyugodt szívvel mondhatom, hogy igen. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb csepeli beruházása valósul meg a közeljövőben. Itt építi fel ugyanis logisztikai és raktározási terminálját a konténer átrakodások lebonyolításával foglalkozó METRANS Danubia Kft. Óriási beruházásról van szó, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország a kelet-nyugati áruforgalom csomópontjává váljon. Örömhír volt ez számunkra, hiszen Csepel régi ipari hagyományokkal rendelkezik, az iparfejlesztés, munkahelyteremtés fontos a kerületben. A cég indulása 2017 elejétől várható, kezdésként körülbelül kétszáz embernek ad majd munkát. A beruházóval történő megállapodásunk arról is szól, hogy lehetőség szerint csepeliekkel töltsék majd fel ezeket a munkahelyeket. Persze Európa egyik vezető kikötő-logisztikai vállalata más cégeket is kerületbe hozhat, ami szintén új munkahelyeket jelenthet. Nagy siker továbbá, hogy a kormány és a Siemens között Csepelen köttetett stratégiai megállapodás alapján két év alatt több mint kétszáz fővel növekedett a munkahelyek száma. Elindult tehát az élet Csepelen, a gazdasági környezetet igyekszünk úgy alakítani, hogy a kerület az egyik legvonzóbb beruházási helyszín legyen – ezért is tartjuk például alacsonyan az adókat.

 

– Ehhez kapcsolódik, hogy a közeljövőben állásbörze lesz Csepelen. Mit lehet erről tudni?

– A börze november 17-én rendezi meg a Csepeli Járási Hivatal, lebonyolításához az önkormányzat térítésmentesen biztosítja a szervezőknek a Radnóti Miklós Művelődési Házat. Ma már egyre több cég kínál különféle munkákat az embereknek. Mindez talán annak is köszönhető, hogy az ország gazdasági állapotáról kedvezőbb adatok látnak napvilágot. Csepelen jelenleg 2200 munkát keresőt tartanak nyilván, de a valós számukat 5000 főre becsüljük.

 

– 2010 előtt még lakóparkot álmodott az akkori önkormányzat a Kis-Duna-partra. Mi a helyzet manapság azzal a területtel?

– A Kis-Duna-part Csepel egyik legfontosabb és kiemelkedő értékkel bíró zöldövezete. A szocialisták annak idején be akarták építeni a partot, 180 lakást álmodva oda, ami szerencsére meghiúsult. 2010 előtt a terület teljesen az enyészet martalékává vált, azóta viszont megtisztítottuk, a partvonal nagy részén felújítottuk, a sétányt közvilágítással láttuk el, ennek egyébként épp most tervezzük a továbbépítését egészen a Daru dombig. Emellett fitneszparkot, BMX-pályát is építettünk. Elmondhatjuk, hogy mára a Kis-Duna part ismét a csepelieké lett. A sétányt egyébként mindenképp természetes környezetében szeretnénk meghagyni, ezért is külön hangsúlyoznám, hogy csakis sport- és rekreációs célú fejlesztést támogatunk a területen. Ennek keretében előkészületben van egy sportcsarnok építése az ifjúsági tábor területén belül, amit igyekszünk komfortosabbá tenni, például úgy, hogy új, komfortos szálláshelyeket alakítunk ki. A legfőbb célunk az, hogy az önkormányzat tulajdonába kerüljön a teljes Kis-Duna-part, és kizárólag szabadidő eltöltésére alkalmas helyszínt biztosítsunk az itt lakóknak, illetve az ide látogatóknak.

 

– Választási programjában ígéretet tett arra, hogy felvirágoztatják a Csepeli Munkásotthont. Hogy áll most ez a dolog?

– A Munkásotthon sokáig a csepeli álbaloldal utolsó bástyájaként volt ismert a kerületben, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a kuratórium elnöke, a kurátorok, a felügyelőbizottsági tagok – talán egy kivételtől eltekintve – volt és jelenlegi MSZP-s képviselőkből, MSZP párttagokból, DK-sokból állnak. Az önkormányzat, amikor tudomására jutott, hogy az intézménynek súlyos anyagi gondjai vannak, próbált segíteni 30 millió forintot felajánlva számukra, cserébe azt kérte, hogy átlátható legyen a gazdálkodásuk. Ők azonban nem akarták az üvegzsebet, ezért kénytelenek voltunk lépni. Így Németh Szilárd csepeli országgyűlési képviselő törvényjavaslata nyomán az alapító jogok az önkormányzat egyik százszázalékos tulajdonú cégéhez kerültek, annak gyakorlója pedig úgy döntött, a kurátorokat és a felügyelő bizottságot lecseréli. A pénzügyi átvilágítással kezdünk majd, de mindenképp tartjuk magunkat az ígéretünkhöz. Ahhoz, hogy a Munkásotthon végre igazi kulturális fellegvára legyen Csepelnek.

 

Csepeli Hírmondó

 

 

Egy hozzászólás “Munkahelyeket tartunk meg és újakat is teremtünk Csepelen – Sikeres volt az első évünk” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    “Az év első nyolc hónapjában továbbra is nagymértékben, 3,9 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek – a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékos csökkenését is ide számítva”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !