II. Csepeli Sörfesztivál – Húszéves a Csepel Örökség-díjas Lustige Musikanten sramli zenekar

Csepel.hu

Húszéves a Csepel Örökség-díjas Lustige Musikanten sramli zenekar

Október 4-én egész napos programokkal vártak mindenkit a II. Csepeli Sörfesztiválon a Királyerdei Művelődési Házban. Bemelegítésként 9 órakor a Görgey téren a Csepeli Német Nemzetiségi Ifjúsági Táncegyüttes nyolc tagja hívta fel a figyelmet a későbbi látványosságokra.

Ezt követően a művelődési ház színháztermében a hivatalos megnyitón Borbély Lénárd, Csepel alpolgármestere köszöntötte a fesztivál szereplőit, és a szép számmal megjelent közönséget – köztük a közel kétszáz fellépő gyereket.

A műsort a szervezők úgy válogatták össze, hogy mindenki megtalálja benne kedvenc dallamait és táncait. Ezek nem véletlenül voltak sramlik, walzerek és polkák, hiszen a fesztivált a Csepeli Német Önkormányzat szervezésében, Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata, az EMMI Nemzeti Együttműködési Alap és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete támogatásával rendezték meg.

Nem csak csepeli, hanem a környező települések – így a Heimatklang Zenekar Taksonyból, a Hermann Antal Harmonika Zenekar Soroksárról, a Lustige Schwaben Táncegyüttes Dunaharasztiból -, táncosai és zenészei is felléptek ezen a napon. A fiatalabb korosztályt az Árpád utcai Népművészeti és Kézműves Óvoda német nemzetiségi csoportja, a Csepeli Német Nemzetiség Gyermek Táncegyüttes, az Eötvös József Általános Iskola német nemzetiségi alsós osztályai és az Ádám Jenő Zeneiskola Fúvószenekara képviselte.

Ezen a napon ünnepelték a Csepeli Lustige Musikanten sramli zenekar 20 éves jubileumát, akik több mint kétórás műsort adtak az este folyamán. A magyar és a német himnuszok eléneklése után Kaltenecker Antalné méltatta az ünneplő zenekart, de előbb a szervezők nevében köszöntötte a díszvendégeket: Borbély Lénárdot, Csepel alpolgármesterét és Dr. Lotz Károlyt, korábbi közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztert.

Borbély Lénárd elismerően szólt a csepeli svábok kulturális életéről: „Különleges helyzetben vagyunk manapság. Ezekben a hetekben és hónapokban választási kampány zajlik a kerületben és az országban. Ilyenkor minden felfordul és feje tetejére állnak a dolgok. Azt gondolom, hogy már második alkalommal van Csepelen sörfesztivál, ez az egyesületet és a Csepeli Német Önkormányzatot dicséri. Mégis vannak olyanok, akik ezt viccesnek gondolják és nem értik, hogy a sörfesztiválon, gyerekek hogy léphetnek fel. Én külön örülök annak, hogy német ajkú iskolák és óvodák diákjai, óvodásai is fellépnek a mai napi műsorban.

Szeretném megköszönni itt és most a Csepeli Német Önkormányzatnak és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének azt a munkát, amit hosszú idők óta folytatnak kerületünkben a kultúra és a hagyományőrzés területén. Sok csepeli lakos nem foglakozik a nemzetiségi önkormányzatokkal, pedig saját tudtukon kívül is együtt élnek a mindennapokban a svábokkal, hiszen például ki ne ismerné a Rizmajer családot és a sörüket. Nem csak ők azok azonban, akik hozzájárulnak Csepel mindennapjaihoz és sokszínűségéhez, hanem itt van a Vidámfiúk Zenekar is, akiket szeretettel köszöntök, hiszen húsz évesek lettek. Isten éltesse az együttest! Azt kívánom, még hosszú ideig öregbítsék a svábok és a kerületünk hírnevét. Az egyesületnek és a német önkormányzatnak az elkövetkező időszakban is, nagyon jó munkát kívánok. Találkozzunk 2015-ben, amikor is a sváb bál 25. jubileumát ünnepeljük”.

Kaltenecker Gábor zenekarvezető stílusosan, a fesztiválhoz illően egy korsó sört nyújtott át Borbély Lénárdnak, majd kezdetét vette a zenés program. Ebben videók és fotók segítségével átfogó képet kaptunk a zenekar húszéves történetéből. Természetesen a zene és a tánc sem maradhatott el, mert nem csak az ünnepeltek, hanem a velük szoros barátságot ápoló táncosok, együttesek is színpadra léptek. Láthattuk többek között a Soroksári Hermann Antal Harmonika Zenekart, a Soroksári Német Nemzetiségi Táncegyesületet és a Csepeli Német Nemzetiségi Ifjúság Táncegyüttest, de ott voltak az együttes egykori zenészei is, akikkel még mindig létező a kapcsolat. Olyanok is szóba kerültek, akik már külföldön élnek, vagy éppen valahol koncerteznek.

A vidámság és a humor nem csak a zenében, hanem Kaltenecker Gábor összekötő szövegeiben is jelen volt. A sörfesztivál örömzenével és tánccal zárult, így a közönség kipróbálhatta a látottakat.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !