Modellezők a Sétáló utcában

Csepel.hu

Modellezők a Sétáló utcában

Több hónapon át tartó modellezést hirdetett a Csepeli Modellező Szabadidős Sportkör. A szervezők a Sétáló utcától egy percre, a Karácsony Sándor utcai általános iskolával szemközti pályán szombatonként 15 órától várják a modellezés iránt érdeklődőket.

Az első találkozót szeptember végén rendezték. A program modellrepülő bemutatás és hajtogatás volt A4-es papírból, aztán pedig verseny. A szabályok szerint csak A4-es géppapírból lehetett otthon vagy a helyszínen készíteni, hajtogatni a repülőket. Másodjára műanyagból kellett repülőt hajtogatni. A hétvégén elkészítették az első komolyabb modelleket balsafából.

Október 11-én párnahatás-repülőgép, vagy más néven ekranoplan építés és verseny szerepel a tervben. Ezek a gépek a párnahatás jelenségét kihasználó repülők csoportjába tartoznak, amelyek kis magasságban a felszín felett nagy nyomású gázt juttatva a szárny és a talaj közé, aerodinamikai felhajtóerőt létrehozva képesek a levegőben maradni, kizárólag előrehaladás közben. Átmenetet képez a légpárnás hajó és a repülőgép között, mivel a levegőben való haladáshoz merevszárny segítségével képes. A határfelület-repülő abban különbözik a hagyományos merevszárnyú repülőgépektől, hogy levegőben maradásához nem elegendő a szárnyprofil felső és alsó oldala között fellépő nyomáskülönbség, a párnahatás kialakulása nélkül nem képes tartósan a levegőben haladni. Ezért hatómagassága alacsony (felszín közeli) és szárnyfesztávolsága kicsi. Mindenesetre érdekes szerkezetek, annyi szent.

Egy héttel később szombaton nem rendeznek versenyt, hanem szerelés, javítás, szaktanácsadás lesz a program. A Csepeli Modellező Szabadidős Sportkör megpróbál megjavítani minden olyan tárgyat, ami otthon van, és nem repül, nem megy, vagy nem úszik. Október utolsó szombatján távirányítós tank csata lesz a sétálóutcához közeli pályán. Az utolsó programra két héttel később kerül sor, november 8-án sárkányépítés és reptetés szerepel a tervek között.

A további tervek között szerepel még komolyabb helikopterek, autók, hajók modellépítése is. Ha valakinek valami ötlete, kívánsága lenne, akkor megkeresheti a szervezőket a helyszínen, vagy e-mailben is a nlacaf@freemail.hu címen.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Modellezők a Sétáló utcában” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !