Varázslatos tudomány, varázslatos élet – Egy szelet Csepel a Daru-dombnál

Csepel.hu

Egy szelet Csepel a Daru-dombnál

Egy szelet Csepel a Daru-dombnál

A tudomány izgalmas, színes világát mutatta be a családoknak az Egy szelet Csepel rendezvénysorozat negyedik, utolsó előtti állomása. Senki ne gondoljon kockás füzetekre, körzőre és függvénytáblázatra, a tudomány legszebb arca, a felfedezés és a rácsodálkozás öröme került a középpontba szeptember 27-én, a Daru-dombnál.

Hogyan fér meg egymás mellett planetárium, tapsifüles, Rubik-kocka, Herman Otto munkássága, airball, kalandpark és Bogi koncertje? Az egy szelet Csepel rendezvénysorozat negyedik állomásán, amely gyönyörű, zöld területen, rengeteg programmal és számtalan meglepetéssel várta a kikapcsolódni vágyó csepelieket a Daru dombnál, szeptember 27-én. Az egésznapos rendezvényen a tudomány, a természet, az univerzum csodái kapták a főszerepet. Vagyis az egyik főszerepet, hiszen a szabadtéri élménynapot éppen ennyire meghatarozták a színes előadások, a kézművesfoglalkozások, a zene, a finom falatok és az izgalmas beszélgetések.

A csillagokig és tovább

10 órakor egy híres reneszánsz tudású kecske, Mekk mester az ezermester kalandaival indult a rendezvény, majd az Állati jó bemutatóval folytatódott. Az interaktív előadás megmutatta a kicsiknek, hogy a tudomány nem csak a könyvekben lakik, ott van az állatok bundáján csíkok, pöttyök, színek és alakzatok formájában. A tudomány jóval nagyobb távlatairól beszélt 13 órától Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. A vadászpilóta, kutató 1980. május 20-án indult az világűrbe a Szojuz-36 űrhajóval, amely május 26-án kapcsolódott össze a Szoljut-6 űrállomással. Magyarország ezzel a hetedik olyan nemzetté vált, amely kilépett az űrbe. Az élő legenda szerint “az űrkutatás nem száraz tudomány, mindannyiunknak köze van hozzá”, ennek megfelelően rengeteg kérdés érkezett hozzá a hallgatóság soraiból. A jövő kis űrhajósainak és szüleiknek a rendezvény szívének számító Utazó Planetárium jelenítette meg az ég meséit. A planetáriumban a 3-7 éves korosztálynak Aba és Lana történetén keresztül mutatták be legtágabb otthonunkat, az univerzumot. A nagyobbakat és a felnőtteket A csillagos ég rejtelmei című vetítéssel és előadással vezették be a bolygók, csillagok, galaxisok végtelen birodalmába. A vetitések egész nap, váltakozva hívták minden eddiginél távolabbi utazásra a családokat.

Tekerd a kockát, dörd a fejed!

15 órától a Rubik-kocka kirakó versenyen mérték össze tudásukat a kerület kockazsonglőrei. A szakmai felügyeletet Bernát Balázs profi Rubik-kocka kirakó versenyző biztosította, aki látványos bemutatóval nyűgözte le a nézőket. Balázs pillanatok alatt, szinte követhetetlenül gyors mozdulatokkal rakta ki a kockát. Hasonlóképpen, a logika megmozgatásával hódított a Herman Ottó vándor tanösvény. Több mint 30 természettudományos kaland, képzett segítők, fantasztikus eszközök várták a legkíváncsibb gyerekeket és felnőtteket. “Az egész játékkészlet arra szolgál, hogy olyan természeti jelenségekkel játszunk, amelyekkel Herman Otto, a híres polihisztor foglalkozott. Ő vezette be Magyarországon a Madarak és fák napját, vannak tehát a fák növekedését, elágazásait bemutató játékaink és a madarakkal, a repüléssel kapcsolatos kísérleteink is” – mondta el Vásárhelyi Tamás, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület munkatársa. A varázssátor egész nap teltházzal üzemelt, hiszen ki ne akarná tudni, hogyan szövi hálóját a vízipók vagy hogy hogyan lehet a lebegéssel kísérletezni? 16 órától a színpadon látványos fizika bemutató adott újabb tippeket a mindennap átélhető, látványos tudomány megtapasztalásához.

Körhinta és airball

A rendezvény teljes ideje alatt két airball várta bátor utasait. A puha, óriási labdák óriási sikert arattak, csakúgy, mint az állatsimogató, ahol nyuszik, kecskék, fürjek és papagájok várták a kicsiket. A gravitáció szépségeit és nehézségeit is átélték azok, akik kipróbálták magukat a kalandparkban, amitől nem messze Albert Einstein adhatott bővebb magyarázatot az esetlegesen felmerülő tudományos kérdésekre. A bozontos tudósnál játékos kérdőív várta a gyerekeket, a szervezői sátornál pedig rengeteg ajándék, hiszen itt lehetett beváltani a menetleveleken gyűjtött pecséteket. A kicsik hullahopp-karikával, pörgettyűvel, lufival és palacsintával lehettek gazdagabbak, persze az élményen túl.

Délben Borbély Lénárd alpolgármester segédkezett az önkormányzat által felajánlott ebéd, a székelykáposzta kínálásában. A rendezvény ideje alatt képviselői beszámolókat is meghallgathattak a résztvevők, akik a közösen elfogyasztott ebéd után akár kürtőskaláccsal vagy lángossal, esetleg egy korsó Rizmajer sörrel gyűjthettek energiát a folytatáshoz.

17 órakor Bogi, a nagyon fiatal, ám már Fonogram-díjas énekeső állt a színpadra. Bogi A Dal című műsorban a döntőbe került We all című dalával, amelyet természetesen Csepelen is előadott.

Így, a kicsitől a nagy felé, csepeli otthonunktól a legtávolabbi helyekre vezetve telt egy nap, amely mindannyiunkról, életünkről, az emberi elme csodáiról szólt jókedvbe csomagolva.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !