Szent István és az új kenyér ünnepe Csepelen

Csepel.hu

Szent István és az új kenyér ünnepe CsepelenSzent István és az új kenyér ünnepe CsepelenSzent István és az új kenyér ünnepe Csepelen

Államalapító Szent Istvánt, az új kenyeret és a magyar tradíciókat ünnepelte a kerület augusztus 20-án a Daru-domnbnál, aminél jobb helyszínt keresve sem találhattak volna a szervezők: a mesterséges domb tetejéről Álmos, Árpád és István király figyelte az ünneplő tömeget.

Az egész napos családi rendezvény 10 órakor már tárt kapukkal várta a csepeli családokat, akiket a délelőtti, kora délutáni eső sem tartott vissza a kikapcsolódástól. Az Aranyszamár Bábszínház A csodaszarvas meséje című előadása után 11 órától A magyarok nyilaitól ments meg, Uram minket! címmel szaru-íj bemutató, majd fél órával később honfoglaló őseink fegyvereinek látványos bemutatója következett. A nap egyik leglátványosabb és legközvetlenebb műsorával a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat lépett a dombbal szemben felállított színpadra. A formáció korhű ruhákban, táltosdobok kíséretében énekelt az ősi magyar néplélekről és ahhoz.

Mindennapi kenyerünk

13.30-kor került sor az új kenyér megszentelésére, amelyet Krammer András diakónus végzett el a kerület elöljárói és a 96. Sólyom Cserkészcsapat jelenlétében. A Szántó Pékség nagylelkű segítségével 500, magyar és nagyszalontai búzából készült kenyeret osztottak szét a ceremónia után a csepeliek között. A nemzetiszín szalaggal átkötött ünnepi kenyeret Németh Szilárd, Csepel polgármestere és Borbély Lénárd alpolgármester közösen adták át Török Lászlónak, aki a kerület testvérvárosába, Nagyszalontára vitte haza a közös kenyeret. A szertartáson részt vett Németh Nyiba Sándor birkózó olimpikon, költő, zenész is, aki két versének elmondásával járult hozzá a méltó ünnepléshez.

Az ünnep a gyerekeké

A Duna-part zöld környezete mellett a mesterség-bemutatók, a kézműves foglalkozások, a térítésmentes állatsimogató és a szintén ingyenes lovagoltatás csábította játékra és felfedezése a kerület kisebb lakóit, akik a kalandok után az ország tortájával, fagylalttal, frissensült lángossal, kürtőskaláccsal és még sok finomsággal nassolhattak. A színpadon a Mariska matiné Magyar népmesék című előadása, előtte a kígyó, kecske, kígyó, kopasz cica, mangalica, kisbirka, kistehén és egy valódi gyógyfüves asszony varja varázsolta el a gyerekeket, akik az íjászatba, a kovácsolásba és a hagyományos népi játékokba is lelkesen vetették bele magukat.

Zene, tánc és történelem

Nem maradhatott ki közös múltunk, kultúránk felvonultatásából a Csepeli Népdal- és Nótakör Egyesület, 14 órakor kezdődő színes műsorukat a Szalkszentmártoni Borbély Zoltán és barátai Citerazenekar közreműködése tett még emlékezetesebbé. A zene és a tánc nyelvén köszöntötte az államalapítás ünnepét a Csepp-Csepel és a Kis-Csepel Táncegyüttes, ők is vendégekkel érkeztek a Daru dombhoz: a csehországi Pomnenka Táncegyüttes saját repertoárján kívül magyar dallamokkal kedveskedett a nézőknek. A Csepeli Virtuózok Suki András prímás vezetésével húzták el a csepeliek nótáját: a klasszikus darabok mellett operett slágerek szórakoztatták a hallgatóságot.

Egész nap a 17. század magyar történelmébe, a török kor emberének életébe engedett betekintést  a Bethlen Gábor Hagyományőrző Egyesület. Az autentikus ruhákba öltözött szereplők fegyverbemutatója a nap leghangosabb műsorszámának bizonyult, a puskadörrenések azonban még a legtávolabb játszó gyerekeket is a domb lábánál zajló előadáshoz vonzották. A Mare Temporis Alapítvány a magyar történelem egyik legdicsőbb időszakát, Hunyadi Mátyás korának viseleteit, fegyvereit ismertette meg a családokkal. 16 órakor kezdődő vivásbemutatójukat a nézők vastapssal jutalmazták.

Finálé

A szervező Csepeli Városkép Kft. nemzeti ünnepünkre nagyszabású meglepetésekkel készült: az ország legismertebb rockoperájából, az István, a királyból a Pódium Színház társulata adta elő a legnépszerűbb dalokat. A finálé, a magyar himnusz eléneklése előtt 100 csepeli magasröptű hófehér keringőt engedtek szabadon, a valódi csepelikumok a B-21 Galambász- és Kisállattenyésztő Egyesület segítségével kápráztatták el jelenlévőket.

20 órától egy valódi legenda, az R-GO lépett a színpadra. Az együttes a csikidám-stílus palettájának minden színét megjelenítette a fergeteges hangulatú koncerten, a szafarikalapos-csörgődobos törzsrajongók és a bulizó csepeliek élőben hallhatták Szikora Róbert zenekarának örökzöld slágereit. Fél 9-től tűzijáték rajzolta az égre a csepeliek örömét, ezzel a tarkabarka, meghitt attrakcióval ért véget Szent István király ünnepe a XXI. kerületben.

Forrás: Csepel.hu

5 hozzászólás “Szent István és az új kenyér ünnepe Csepelen” bejegyzésre

  1. TűzRóka szerint:

    Köszönjük ezt a napot, Csepel! Csak így tovább!

  2. helyi szerint:

    “Csepelikum”???? Ez meg milyen erőltetett kifejezés? Muszáj mindenbe belevinni valami kötelező egyediességet?Borzasztó.

  3. grün szerint:

    “magyar és nagyszalontai búzából készült kenyeret osztottak szét a ceremónia után a csepeliek között.”
    .
    Talán a nagyszalontai búza román-ízű vagy szőrös?! 😛 😀

  4. gyula szerint:

    Anyád picsája, kedves grün, az szőrös!

  5. lucifer szerint:

    Lezajlott a nagy „Szent” István király nemzeti ünnepnap. Tisztavatás, látványműsorok, tűzijáték. Arról egy szó sem esett, hogy az egész szentistváni történet mögött az István és Koppány közötti trónviszály állt. István a nyugati hatalmak, a pápa és a német-római császár segítségével verte le unokatestvére seregét, magát Koppányt felnégyeltette. A segítség ára a kereszténység és a nyugateurópai társadalmi rendszer magyarországi erőszakos elterjesztése volt.

Itt lehet hozzászólni !