Lassan eltűnik a csepeli Duna öböl

Csepel.info

Az öböl vízfelületéből már alig látszik valami

Lassan eltűnik a Csepeli Szabadkikötő hármas öble – értesült a Csepel.info. A rendszerváltás óta ez a legnagyobb méretű, a közvélemény elől eltitkolt földmunka Magyarországon. A Duna csepeli öblébe két Parlament nagyságú sitthegyet, egymillió köbméter építési hulladékot hordanak. A munka hónapok óta tart, ha befejezik, át kell rajzolni a főváros térképeit.

Tragikomikus jelenetek tarkították a nyáron azt a sajtótájékoztatót, amelyet Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédő-szakértője és Németh Szilárd csepeli frakcióvezető tartottak Szabadkikötő harmadik öblének titokban zajló feltöltéséről. A sajtótájékoztató hírére megjelent biztonsági emberek előbb a média képviselőit tiltották ki a munkálatok helyszínéről, röviddel ez után pedig Illés Zoltánt kergették meg a Duna gáton (fénykép és Illés Zoltán, Németh Szilárd közös közleménye itt). Lapunk most újabb megdöbbentő fotósorozatot kapott a titokban folyó munkákról.

A pokol tornácán (fotók: Ábel Attila)

Megállás nélkül, hónapok óta hordják a teherautók a törmeléket a Duna csepeli öblébe, melyből egyre kevesebb látszik. A munkálatokat és azok okait kezdettől fogva titokban tartották a kivitelezők és a csepeli önkormányzat vezetői, most sem tudni mi az egész értelme. Hacsak nem a pénz. Az öbölfeltöltés ugyanis szó szerint milliárdos üzlet lehet, “baráti áron” is el lehet kérni másfél milliárd forintot ennyi sitt lerakásáért.

A Waberer’s Holding Vagyonkezelő Zrt., valamint a Wintco csoporthoz tartozó Raaberlog Zrt. a kikötő 75 éves üzemeltetési jogát szerezte meg a két évvel ezelőtti privatizációs pályázaton, egyúttal – ugyanerre az időre – haszonélvezeti jogot szerzett a földterületre, az épületekre és az infrastruktúrára.

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. néven létrejött cég a következő 10 évre 13 milliárd forintos fejlesztést – ezen belül a Duna öblök rendbetételét – garantálta a privatizációs szerződésben. Az nem tudjuk, hogy rendbetételnek számít-e a hármas öböl építési hulladékkal való betömése, ami – józan ész szerint- alapjaiban akadályozza meg az öböl későbbiekben, kikötőként való üzemeltetését.

Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy elindult egy fejlesztési folyamat is a kikötő más területein, másik öblében, így a közelmúltban megépült az új Ro-Ro terminál.

Így jó fejleszteni

A kikötő területe 153 hektár, a két jelenleg használt medencében 18 hajóállás található. A most betemetésre kerülő harmadik medence a nyolcvanas években készült, azonban – hiba költöttek rá mai áron is hatalmas összeget – a szűkülő pénzügyi lehetőségek miatt már nem sikerült teljesen befejezni.

Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. által a következő 10 évre vállalt 13 milliárd forintos fejlesztés első, a közelmúltban átadott 3 milliárd forintos ütemét (a Ro-RO kikötőt) 75 százalékban az Európai Regionális Fejlesztési Alap, míg a maradék negyedét a magyar állam finanszírozta. Azaz, ha a témában eddig megjelent újságcikkek igazat írnak, az eddigi beruházásokba a privatizáló cég pénzt nem fektetett be, viszont a sitt lerakásáért még jó másfél milliárd forintot kereshetett is.

Csepel.info

Korábbi híreink a témában, időrendben:

Jó lenne, ha Szabó nem csak egy operettkommantóval járná az országot

Milliárdos “biznisz” az öbölfeltöltés

Köszönjük tinéktek, öbölfeltöltők!

Kérdések a Duna öböl feltöltése miatt

A Csepeli Szabadkikötő 2010-ig elkészül

A Csepel újságnak “nem volt hír” az öbölfeltöltés

Uniós pénzből fejlesztették a Csepeli Szabadkikötőt

15 hozzászólás “Lassan eltűnik a csepeli Duna öböl” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    “Az öböl vízfelületéből már alig látszik valami” – muhaha
    Ha a fotós kicsit lehajolt volna, akkor még ennyi sem… 😀

  2. Bubus szerint:

    Szerintem is vicces, de főleg azoknak, akik megvették a Szabadkikötőt. Megveszik az államtól, aztán az állam pénzén meg uniós pénzből fejlesztik, és még pluszpénzt is keresnek azzal, hogy betömnek – ki tudja milyen hulladékkal – egy Duna öblöt!

  3. Titok szerint:

    Közöny az ő malmukra hajtja a nemzeti vagyont.

  4. Jeniszej szerint:

    Miét baj, ha pénz folyik be a közös kasszába a betöltésből, eladásból?
    Jut majd pénz az elkerülő gerinc utakra, fásításra az újonnan renovált csillagtelepi rendelő elé.
    Eszembe jutott: megbotlottam az évekkel ezelőtt kivágott hársfák tuskójában.
    Pótolhatok, lesznek az öreg csillagtelepi padok és azok elrohadt deszkái. – a padok helye a lombos öreg fák alatt még fellelhetők.
    Vagy talán az öreg fák alatt már nem biztonságos a pihenés ?
    Gondolom most már végre sor, kerülhet pótlásukra.

  5. Bubus szerint:

    Milyen közös kasszába? Milyen gerincútra? Milyen fásításra?

  6. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Nagy, és nem csak csepeli szintű svindli ez az egész!
    Gondoljatok csak bele: a vízfelületek tulajdonoga a magyar államé – nevezetesen a vízügyé, a parti 10 méteres szakasszal együtt.
    Vajon kérte-e ez a vállalkozás építési engedélyt erre a munkára?
    Kifizették-e az államnak a sok hektáros földterület vételárát?
    Rendelkeznek-e környezetvédelmi hatástanulmánnyal és engedéllyel?
    Eleget tettek-e tájékoztatási kötelezettségüknek?
    Végül, de nem utolsó sorban: Milyen tájékoztatást kapott tőlük a csepeli önkormi, és ezt miért nem közölték a lakossággal??
    Sajnálatos módon, egy csaló miniszterelnök országában minden lehetséges!
    Üdv menyus

  7. miska72 szerint:

    Tisztelt Menyhért Péter!

    Hogy neked milyen igazad van. Erre mondom én, hogy MAFFIA az állam! Gazemberek vezetik az országot! Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!

  8. Jeniszej szerint:

    Csepeliek töltsük be a Dunát. Csak egy elkerülő gerinc útszélességet!
    Miénk is a Duna helye használjuk!

  9. Kiru szerint:

    Tisztelt csepeliek!

    Normális országokban nem töltik be a vízfelületeket, főleg egy kétmilliós városban, hanem a partján sétányt, játszóteret, kerékpárutat, szabadtéri színpadot, stb építenek. A vízen pedig csónakáznak, horgásznak, vagy korcsolyáznak, kinek mi tetszik. De, hogy betöltsék, az a legsilányabb ötlet ami egy embernek az eszébe juthat, ha csak nem valami aljas érdek vezérli.
    És talán ugyanaz az aljas érdek vezérli, mint akkor amikor a Hollandi útra lakótelepet építtet a Kis-Duna partjára, ahol még pár éve gyerekek örültek a nyárnak, és annak hogy csepelinek születtek. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem a legjobb kezekre bízták a csepeli emberek, azt a kis megmaradt értéket, amit még magukénak tudhatnak,vagy tudhattak a közel múltig. Fogytán vannak a javak, és a maradékra is szemet vetettek már. A sportpálya is hamar gazdára találhat, meg az a néhány apróság amink még van, aztán marad a Pláza, a minden évben újra építhető Sétálóutca, meg az elvett Kórházunk. Szomorúság!!!

  10. 3,14tyu szerint:

    Kiru egyetértek, de kihagytad a felsorolásból a rendszeresen felújított Szent Imre tere.

    Egyébként hamarabb elfognak innen tűnni mint gondolnák, csak egy kicsit segíteni kell nekik.
    Minden választáson csökken a támogatottságuk és ezt köszönhetik a rendszeresen a csepeliek érdekével ellentétes döntéseiknek és persze a helyi ellenzék(ek) szorgos munkájának.

    Szebb jövőt!

  11. Kiru szerint:

    Attól tartok Pityu, hogy eltart még egy darabig. Sajnos én ezt az általad említett szorgos munkát nem látom. Olyan passzivitást tapasztalok csepeli, és országos szinten is, hogy fáj! Mintha nem lennének ébren az embertársaink. Vagy tényleg altatják őket, vagy nagyon magas a Magyarok fájdalom küszöbe. Csak olvasd el ezt a fórumot… és ehhez még ki sem kell lépni a jó meleg szobából. Akad olyan aki csak egy jópofa fotóstrükknek véli az egészet, más meg örül, hogy végre mennyi pénz áll a házhoz, amiből majd így meg úgy. Sajnos sokan néznek egy másik “műsort”, pedig ideje volna már átkapcsolni ide a valóságra.

    Szebb jövőt!

  12. […] Lassan eltűnik a csepeli Duna öböl […]

  13. hehehehe szerint:

    jeniszej … milyen gerinc utakra? demszki 16 éve ígérte meg a gerincutat és a tehermentesítő utat is. 96-ra, aztán 99re. most 2009 lesz 2 héten belül. ma már gerincút tervbe sincs véve, és a gerincútnak áthazudott tehermentesítő út sincs sehol…

    a magadfajta miatt tart itt csepel.
    csillagtelepi padokra,mi?
    hol a 11 milliárd?

  14. admin szerint:

    Kérünk mindenkit a kulturált hangnem használatára!

  15. budaihorgász szerint:

    Magyarország-birkaország,ez sajnos köztudott,de ezen belül vörös csepel az élen jár! Az egész kerület,ha kivonult volna,talán történt volna valami,de nem érdekli őket,mert birkák! Talán az lenne a legjobb megoldás,ha az egész vörös csepelt betemetnék,így megszűnne egy beleszaró,bólogató,őskomcsi gyökér kerület!!!!!!!!!

Itt lehet hozzászólni !