Milliárdos “biznisz” az öbölfeltöltés!

Csepel.info

 

Öböl

Íme az öböl partja – ma

Még az MTV Híradónak nyilatkozó cégvezető sem tudta pontosan megmondani, hogy mi a célja a csepeli Duna öböl feltöltésének. A Fidesz szerint azonban – a környezetszennyezés veszélye mellett – milliárdos üzlet a csepeli Duna öböl feltöltése, a kérdés csak az, hogy miért van ilyen titkolódzás, és kinél vagy kiknél marad a hatalmas haszon. Lapunk úgy tudja: a Dunába kerülő több, mint egymillió köbméter építési hulladék lerakásáért legalább 1400 millió forintot lehet elkérni. 

Tragikomikus jelenetek tarkították tegnap Illés Zoltán környezetvédő szakpolitikus és Németh Szilárd csepeli Fidesz-KDNP-s frakcióvezető sajtótájékoztatóját. A Szabadkikötő hármas öblénél korábban csak az nem tudott szabadon sétálni, aki út közben eltévedt. Tegnap azonban már zárva volt a bejárat. Az eltitkolt öbölfeltöltés helyszínére ugyanis a biztonsági őrök nem engedtek be senkit, de a környező gátakról, magaslatokról is letessékelték a sajtó munkatársait. Amikor pedig az újságírók a HÉV töltéséről próbáltak felvételeket készíteni az öbölről, még a BKV biztonsági emberei is közbeavatkoztak. 

A kíváncsiskodásra pedig bőven volt ok. Ilyen méretű földmunkát még soha nem titkoltak el Budapesten, de talán Magyarországon sem. Az öbölbe kerülő, javarészt építési hulladék mennyisége ugyanis még a Szabadkikötő vezetője szerint is eléri az egymillió köbmétert. Összehasonlításul: a magyar Országgyűlés épülete 473 ezer köbméteres térfogatot foglal magába. Azaz a Parlamentet több mint kétszer lehetne színültig, a kupola csúcsáig megtölteni azzal az építési hulladékkal, amelyet jelenleg is hosszú teherautó-sorok hordanak folyamatosan a csepeli öböl partjára és medrébe.

 

Országház

Szorozva kettővel

 

Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője lapunknak úgy fogalmazott: nem biztos, hogy valami fatális véletlenből vagy dilettantizmusból fakad a nagy titkolódzás. 2006/2007-es árfolyamon, Pest megyében 1400 forintot kértek el egy köbméter építési törmelék lerakásáért – ennyit fizetett az, aki meg akart szabadulni tőle. Ez azt is jelenti, hogy Budapesten, az építkezések közvetlen közelében ennél az összegnél akár magasabb árat is elkérhetnek az építési törmelék lerakásáért. Ez legalább 1,4 milliárd forintos bevételt jelenthet valakiknek, ami nem kis pénz. Innentől kezdve pedig nem lehet csoda, ha vannak, akik megpróbálják eltitkolni, mi folyik a csepeli öbölben – mondta el lapunknak Németh Szilárd. 

Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédő szakpolitikusa kiemelte: az érintett öböl vízminősége az ipari környezet miatt kérdéses, de az jól látható, hogy az elmúlt húsz évben gazdag növény- és állatvilág telepedett meg a mederben és környékén. A nagy titkolódzás miatt megkérdőjelezhető, hogyan ellenőrzik milyen sittel, szeméttel töltik fel a partszakaszt. Félő, hogy veszélyes hulladék, esetleg olyan, bontásból származó törmelék is kerül a Dunába, aminek egyáltalán nem szabadna. Bontási törmelék is lehet veszélyes hulladék, a közelmúltban szanálták például a fegyvergyárat, ahol biztos, hogy volt ilyen. Még lakóházak bontásánál is keletkeznek a környezetre veszélyes hulladékok – tette hozzá. 

„Magas palánkon verik át az érdeklődőket” 

A hulladék lerakására 2007. február végén adott engedélyt a csepeli önkormányzat és a felügyeleti szervek. Az engedélyt a környezetvédelmi hatóság részéről ráadásul ugyanaz a Szabó Sándor adta meg, aki a csepeli galvániszapot is veszélytelennek nyilvánította. A közvéleményt a csepeli öböl feltöltéséről senki sem tájékoztatta, még az önkormányzati képviselők elől is elhallgatták.  

Megdöbbentő, hogy az önkormányzat honlapján a szabályozási tervek iránt érdeklődők jelenleg is csak egy olyan tervezetet láthatnak, amely semmilyen utalást nem tartalmaz az öböl feltöltésére. Ez a dokumentum ráadásul 2008. márciusában készült, 14 hónappal a feltöltés engedélyezése után! Magas palánkon verik át az érdeklődőket, hiszen még az önkormányzat hivatalos honlapján sem lehet semmit sem megtudni a feltöltés okáról, körülményeiről – mondta el lapunknak Németh Szilárd. 

Csepel.info

 

Fényképgaléria:

 

Öböl

Így nézett ki pár évvel ezelőtt

 

Öböl

Nagy a sürgés-forgás egész nap

  Öböl

Az őrző-védők nem engedték be a sajtót – itt a főnök nyilatkozik

 

 Öböl

 Megállt a HÉV, megjöttek a BKV-s biztonságiak is…

 

Öböl

 Szilárd mutatja

 

 Öböl

Illés Zoltán fut legelöl, utána a biztonságiak, akik eközben a testükkel próbálják eltakarni a Duna öbölt a fotósok elöl

 

Öböl

Hess innen: minden magaslatot biztonságiak védtek, hogy ne lehessen fotózni vagy filmezni

 

 Öböl

Illés Zoltán

 

 Öböl

Németh Szilárd

 

 

20 hozzászólás “Milliárdos “biznisz” az öbölfeltöltés!” bejegyzésre

  1. Levente szerint:

    Ha nem sikerülne lenyúlni a Duna partot és/vagy a sportpályát valamiből vissza kell Misiéknek fizetniük az eddig elrakott pénzt.

    Egyébként az anyag egy részét szerintem a metróépítkezésnél kitermelt föld képzi a többit pedig van elég építkezés a környéken, elég csak átnézni a zsilip túloldalára. szinte zéró szállítási költség, tiszta haszon az egész.

  2. Bombi szerint:

    Emlékeztek, hogy a galván szaporodott, amíg Kál cége őrizte? Gondolom még most is termelődik az iszap, nem lennék meglepve, ha esetleg az öbölben is lenne…

  3. Levente szerint:

    az sem lenne túl nagy meglepetés, ha a feltöltési munkálatok zavartalan biztosítására is Kál cégét tartané az önkori a legalkalmasabbnak.

  4. miska72 szerint:

    Önkormányzati MAFFIA müködik Csepelen!Az engedélyt a környezetvédelmi hatóság részéről ráadásul ugyanaz a Szabó Sándor adta meg, aki a csepeli galvániszapot is veszélytelennek nyilvánította. Mi ez ha nem MAFFIA! Gazemberek vezetik a kerületet! Gazemberek vezetik az országot!

  5. Pálkuti Géza szerint:

    Az öböl jobb oldalán idén történt két állítólag Dunaújvárosi ismeretlen összetételű iszapból,és a szabadkikötői kotrásból történt feltőltését,ami nem a vízben,hanem a parton készült idén,nem ártana a nyílvánoság előtt vett mintákkal,laborvizsgálatokkal beazonosítani,hogy mit is tartalmaznak ezek.Nem lepődnék meg olyan nagyon, ha veszélyes hulladék és mérgező anyagok is lennének ebben.A fúrt minták jó vízsgálati eredményt adnának.A feltőltés mérete majd az öből felét foglalja magában kb:5 méteres magassággal a jobb parton kőzéptől a Nagy -Duna felé..Nem csak az építési törmelék ott a “bibi”.A nyílvánosság védelme alatt pl.:Tv felvételek alkalmával vegyenek mintá,mintákat is.

  6. Bubus szerint:

    Egymillió m3, mi az már, ne kicsinyeskedjünk kérem! Miért szólnának bárkinek is erről? Csepelen vagyunk, gonosz ellenzék le van nyomva, teljes a szabadság. Majd legfeljebb odaküldik az SZDSZ-t őrködni jó pénzért, hátha így kétszer gyorsabban meg is telik az öböl sittel.

    Majd kerics vagy lexon megjegyzi, hogy az öbölfeltöltés voltaképpen csodálatosan szép és előkelő dolog, a gonosz ellenzék megint csak kötöszködik. Olyan hálásaknak kellene lennünk, hogy a saját lakásunkat is fel kellene ajánlanunk, oda is elfér egy-két m3 anélkül, hogy nagyon zavarna, és ez olyan hazafias dolog volna.

  7. Laja szerint:

    Gondolt egy nagyot a mi remek polgármesterünk és szűk elvtársi köre. Feltöltetik Csepel öbleit, persze jut a kiadott engedélyek miatt a zsebbe is egy kevés, aztán valahogy ráteszik a kezüket a területre és eladják valakiknek olcsón. Azért nem drágán, hogy jusson nekik is.

    Miska72 idevágó posztjával zárnám hozzászólásomat:
    “Önkormányzati MAFFIA müködik Csepelen!”

  8. miska72 szerint:

    Laja
    jó hogy ezt egyre többen látjuk.

  9. Kinek ment el az esze? szerint:

    Létezhet ilyen, hogy egy félig kész kikötőt betemetnek? Feltételezhetően nem termő földel!
    Itt EUROPA szívében a legforgalmasabb vízi úton, kikötő fejlesztés volna logikus. Ez botrányos gazdálkodás! Biztos sokkal több pénzt hozott volna kikötőnek eladni, és a befolyt pénzt a csepeli polgárok közérzetének javítására, elkerülő útra fordítani. Szönyü ami itt folyik Csepelen!

  10. miska72 szerint:

    Kinek ment el az esze? Az önkormányzati vezetésnek? Esze semmi fogd meg jól.

  11. Anyóca szerint:

    A csepeli önkormányzat vezetésének (MSZP-SZDSZ koalíció) nem ment el az esze. Csak sokan közülük már a “jól megérdemelt” nyugdíjukra készülnek.
    Előtte pedig még elvégzik az utolsókat a boldog nyugdíjas évekhez. Mert ahhoz ugye kell egy kis anyagi. Úgy könnyebb…

  12. leslie szerint:

    A csepeli vezetők- megszokhattuk már- hallgatnak. Szabadságukat töltik.

  13. Kinek ment el az esze? szerint:

    ILETÉKESEK FIGYELMÉBE AJÁNLOM A FRANCIA ÖBLÖT IS FELTŐLTÉSRE. SŐT TEMESSÜK BE A KISDUNÁT IS! MINEK AZ? ÚGY IS ISZAPOS HAJÓZÁSRA ALKALMATLAN.
    MEGSPOROLHATJUK AZ OMLADOZÓ GUBACSI HÍD FELUJITÁSÁT IS, MERT HA NINCS DUNA MINEK A HÍD!
    TEMESSÜNK BE MINDENT!

  14. Zs. szerint:

    Egészen egyszerűen fel sem tudom fogni… Hogy ilyet lehet.
    Hogy ilyen megtörténhet.
    Nem politizálok, csepeli vagyok, aki eddig büszke volt arra, hogy szigetlakó lehet. De mostanában (egy jó ideje) olyan dolgok történnek ebben a kerületben, amik túlmennek minden határon.
    Élhetetlenné teszik és elszomorít, hogy ez történik.
    Az, hogy ki és mennyit szed össze magának ebből, az nem érdekel.
    De az, hogy ez megtörténhet, hogy ilyet engednek a törvényeink, a szabályaink és a rendeleteink, hogy emberek ehhez a nevüket merik adni, a nyílvánvaló hülyeséghez… Na ez már igen.
    MIT TEHET ILYENKOR EGY EGYSZERŰ KIS ÁLLAMPOLGÁR??? HOL FIGYELNEK RÁ???

  15. miska72 szerint:

    Kedves Zs

    Törvényesen úgy látszik semmit.

  16. jani szerint:

    Nem tudja valaki ki az a Szabó Zsolt aki most a kikötő vezére. Mert ha valaóban igaz, hogy ő az aki”gajra ” vágta Diósgyört, a csepeli Fémmüt, most meg a kikötőben seret- pertél akkor jóra nem számíthatnak a Csepel sziget lakói feltöltés ügyben. ?!

  17. […] vagy elszállítják a felrobbantáshoz. A Szabadkikötő III. öblét – ahogy azt korábban a Csepel.info megírta – a közelmúltban, nagy titokban kezdék el feltölteni 1.000.000 köbméter […]

  18. […] Milliárdos “biznisz” az öbölfeltöltés […]

  19. Luzsinszki László szerint:

    Szerintem el kell állni a hosszú kocsisorok útját, és azonnal leállíttatni a feltöltést, és kivizsgálni az ügyet.

    Ki mit honnan hord oda és miért?

    A biztonságiakat rendőrök kövöldözzék le paprikasprayval a jól begyakorolt módszerrel.

Itt lehet hozzászólni !