Tarlós szerint rendkívül kockázatos a HÉV kiszervezése

MTI, Mno.hu

Tarlós István kapkodásnak és rendkívül kockázatosnak tartja a HÉV átadását a MÁV-nak; a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a köztévé reggeli műsorában kérdésesnek mondta, mennyire segít a fővároson, ha a most jól üzemelő HÉV-vonalakat a BKV-nál is rosszabb helyzetben lévő vasúttársaság veszi át. A politikus szerint MÁV „életében nem üzemeltetett még” olyan vonalakat, ahol négy-öt percenként közlekedtek a vonatok.

Tarlós arról a sajtóhírről kérdezték, amely szerint a MÁV Cargo 102 milliárd forintos privatizációs bevételéből vásárolja meg a MÁV Zrt. a BKV HÉV-vel kapcsolatos eszközeit, így a BKV jelentős, 30 milliárd forint körüli egyszeri forráshoz juthat. „Ez megint kapkodás” kommentálta a hírt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, aki szerint a HÉV-vonalak átadása a BKV finanszírozásában is csak „abszolút rövid távú”, 2010-ig szóló „virtuális megoldást” jelent. Tarlós ugyanakkor arra hívta fel figyelmet, hogy ha van a BKV-nál rosszabb helyzetű közszolgáltató cég ma Magyarországon, az alighanem a MÁV, amelynek valószínűleg az eladósodottsága is nagyobb mértékű, mint a BKV-é, ahol a 20-30 perces vonatkésés normálisnak számít.

Feltette a kérdést, vajon mennyivel lesz azzal kisegítve a város, ha most ezeket a jól üzemelő és műszakilag is jó állapotban levő HÉV-vonalakat átadja a MÁV Startnak, ahol semmi garancia nincs arra, hogy milyen időközönként járnak majd a szerelvények a mostani a 4-5 perchez képest. Hangsúlyozta: a MÁV „életében nem üzemeltetett még” olyan vonalakat, ahol négy-öt percenként közlekedtek a vonatok, ezért ezt „rendkívül kockázatos dolognak” nevezte. Emellett szerinte ezzel ismét kikerül a főváros kezéből egy olyan eszköz – a HÉV-vonalak felügyelete – amelyet aztán lehetetlen vagy rendkívül nehéz visszaszerezni.

A négy HÉV-vonal közül három vezet az agglomerációba, a szentendrei, a gödöllői és a ráckevei, míg a csepeli HÉV el sem hagyja a várost, így azt nem is tudják odaadni a MÁV Startnak – mondta a politikus. Szerinte ezt a vonalat villamosvonallá akarják „degradálni”, holott egy HÉV-kocsi nagyjából annyi embert képes szállítani, mint egy komplett villamosszerelvény. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője több mint hibának, bűnnek tartotta, hogy a közszolgáltató cégeket sorra engedi ki kezéből a város.

Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére válaszolva elmondta: folynak egyeztetések arról, hogy a MÁV átveszi a BKV-tól a HÉV-et, de a részletekről döntés még nem született.

Forrás: MTI, Mno.hu

11 hozzászólás “Tarlós szerint rendkívül kockázatos a HÉV kiszervezése” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Általában egyetértek Tarlós úr értékelésével. Nem jó a HÉV átadása a MÁV-nak, de nem értek egyet a Gyorsvasút villamosvonallá való “degradálásával”, mert:
    – a Hév kettévágja Csepelt
    – hosszú fékútja miatt- lakott területen rendkívül lassú
    – a szigetcsúcson előbb-utóbb kell 1 vagy 2 megálló, így még lassúbbá válik
    – egy sűrűbb, gyakoribb, kisebb fogyasztású villamos jobban megfelelne Csepelnek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. Titok szerint:

    Szerintem szuper jó a hév ,gyors és egyszerű a városba jutás vele.Én nagyon sajnálnám.

  3. Cápa szerint:

    Szerintem is pont az a nagy előnye a HÉV-nek, gyors, például azért, mert kevés helyen áll meg. Amikor majd a Szigetcsúcs beépül szerintem más megoldást kell keresni, nem a HÉV villamosítását és azáltalá belassítását.
    Szerintem két dologban kéne gondolkodni. Vagy abban, hogy az indítsanak vmit, ami eljuttatja az embereket a Szabadkikötő HÉV megállóhoz, vagy pedig olyasvmit, ami eljuttatja az embereket a Közvágóhídhoz. A Metrónál sem az a lényeg, hogy minden bokornál megálljon, hanem az, csak fontos helyeken álljon meg, és azokra a helyekre viszont könnyen el lehessen jutni.

  4. Jeniszej szerint:

    Csepel felé is jöhetne a metró a felszínen. Átszállás nélkül utazhatnánk
    a városba Csepelről
    Párizsban is a felszínen éri el a külvárost. A parkolok itt is a város szélén, vannak.

  5. Lexon szerint:

    Nemcsak Párizsban, Budapesten is. Kettes metró, Pillangó utca, Örs vezér tere.

  6. Jeniszej szerint:

    T.Lexon:

    Tehát a minta megvan!

  7. Szilveszter szerint:

    Egyszer, lelkesebb napjaimban írtam a regionális területfejlesztéshez egy pár oldalas elképzelést. Az alap koncepció a CsM ről szólt. (semmi izgi, csak egy dunamenti államok, nemzeti, nemzetiségi Európa Úniós projektet álmodtan, ami heted íziglan adna minkát a kistérségben, úgy dédunokáinkig) Talán majd publikálom egyszer.

    Nálam a dolog olyan köpönyeget öltött, már ami a közlekedést illeti, hogy mindjárt az 1-es kaputól jobbra (észak felé) egy hatalmas P+R parkoló van, olyan 3000 autónak. Ennek az az érdekessége, hogy onnan indúl busz a Deák térre, és szerelvény ( villamos, vagy hév) a budafoki út meghosszabbításaként épült Európa hídon át a Déli pályaudvarra. Pesze a Szent Imréről a hév a Borárosra. A mostani Szabadkikötő út 2X4 sávos, hogy legyen “öblítése” Csepelnek.
    És ami még szörnyűbb, hogy a BKV hajója nem a Borároson végállomásol, hanem a mostani Színesfém utca dunai találkozásánál!
    Tiszta rémálom! 😀

  8. asdf szerint:

    Szilveszter, ne igyál, ha nem bírod és látomásaid lesznek tőle.
    Szocialista álom… nagy tervek nagy pénzek, aztán meg elhagyatott területek, mint a gerincút nyomán.

    Az útépítés nem megy, inkább a híd bizniszbe vágnátok egyből bele?
    Mi lenne, ha valami kisebb falattal kezdenétek, mondjuk helyre lehetne állítani a Gubacsi hidat, hogy lehessen végre rendesen közlekedni. Ha jól meg lenne csinálva, akkor át lehetne hozni a 3-as villamost, és lehetne tovább vinni Budafok felé.

    Az építkezést az alapok lerakásával kéne kezdenetek, és nem a kéménnyel meg a belőle kiáramló nagy füsttel.

    Parkoló építés szoci módra… remélem nem vagy döntéshozó helyzetben és nem is hallgatnak a vízióidra sokan a cimboráid közül, különben megint olyan helyre terveznétek parkolót, ahol semmi sincs a közelben… most ráadásul még jó nagyot is. Épp van egy ilyen EU-s pályázat? Vagy úgy gondolkozol, hogy 3000-es fizetős parkoló, az mekkora bevétel ha elkészül? Szerinted mennyire lenne tele?

  9. Szilveszter szerint:

    Ok nélkül vagy szerény Adsf! A Gubacsi renberakása, azon 3-as vili, se gyenge álom, úgyhogy javaslom, hogy együtt ne igyunk, ha nem bírjuk. Vagy Neked józanon vannak ilyen vízióid? 🙂
    Ha meg az a bajod, hogy híd biznisz, akkor a Gubacsi az micsoda?
    Mondjuk az 1-es kapu az eléggé a Szent Imre térnél van, ha azt mondod, hogy ottani parkoló mellett nincs semmi a közelben, akkor hová lett a Szent Imre tér a térképedről? Nálunk szociknál a P+R parkoló még mindíg ingyenes, nem tudom hol olvastál 3000-es fizető parkolóról?
    Vagy mindegy mit írok, csak negálni lehessen?

  10. csollány szerint:

    A CSM álomról annyit, hogy aki a gyár jövőjéről álmodik, álmodjon a 200 tulajdonossal zajló eredményes tárgyalásról. Hogy a gyár jövőjét kik vágták haza? Akiknek fontos volt, hogy átgondolatlanul, sürgősen páran olcsó tulajdonhoz jussanak.
    Szerinted, ki állt a csapat élén? Nem FIDESZ-es.
    Ha lázas vagyok, én is a gerincútról álmodom.

  11. hehehehe szerint:

    azért a rákóczi úton levihetnék kéreg alá, és akkor a Kossuth Lajos lehetne sétáló utca az Áruház tértől a Szent Imréig…

Itt lehet hozzászólni !