Milliárdokból újul meg Csepel

A harmadik városrehabilitációs projekt is megkezdődött

Csepel.hu

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes

A sorban immár a harmadik olyan nagy városrehabilitációs programot nyitják meg Csepelen, amely pályázatok segítségével, az EU-nak is köszönhetően valósulhat meg. Az Ady-projekt és a Csepel Kapuja után most a Csepel déli lakóközpontjának szociális rehabilitációja kezdődik el. A beruházás 1690 lakost érint, s megújul a Szent Imre tér is – mondta Ábel Attila alpolgármester a projekt elkezdéséről szóló tájékoztatóján a polgármesteri hivatalban május 9-én.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy úgyszólván már hazajár Csepelre, mert az utóbbi években több beruházást valósítottak meg a kerületben, mint az ezt megelőző évtizedben. A korábbi fővárosi vezetés magára hagyta Csepelt, ez azonban megváltozott Tarlós István főpolgármester idején. A fővárosi önkormányzat a jövőben is támogatja Csepel erőfeszítéseit, amely láthatóan sokat fejlődött az elmúlt két és fél esztendőben.

Ábel Attila alpolgármester elmondta: a Csepel déli lakóközpontjának szociális rehabilitációjáról szóló támogatási szerződést Németh Szilárd polgármester és Bozzay Péter, a Pro Régió ügyvezető igazgatója írta alá február elsején. Ennek a projektnek a keretében Csepel 1 milliárd 350 millió forintot nyert el, amely összeget többek között panelházak korszerűsítésére, zöldfelületek kialakítására, a Szent Imre tér felújítására fordíthatnak. A munkálatok a Vermes Miklós, a Kossuth Lajos, a Karácsony Sándor utca és a II. Rákóczi Ferenc út által határolt területet érintik.

A projekt kiemelt támogatású, önerő nélküli, 100 százalékos intenzitású, a benne megvalósított panelházas felújítások pedig teljes körűek lesznek. Ez azért is fontos, mert Csepel lakosságának nagyobb része lakótelepeken él, de az első komolyabb városrehabilitációs projektre csak 2009 után, a hasonló településektől jócskán elmaradva kerülhetett sor. Márpedig ha a panelházas lakótelepekre igaz, hogy a kevésbé tehetős családok otthonai, akkor Csepelre ez különösen érvényes.

A kerületünkben elsőként megvalósult, hatezer lakost és 1548 lakást érintő Ady-lakótelep szociális rehabilitációja elnevezésű projekt eredményeképpen az elmúlt években jelentősen javult az ott élők életminősége. Hasonló városrehabilitációs projekt indult el a Csepel kapuja szociális célú városrehabilitációs program néven, melynek megvalósítása jelenleg is tart. A mostani program sorrendben a harmadik, amely itt, Csepelen valósulhat meg, de az első, amelyet teljes egészében pályázati pénzből támogatnak.

A munkálatok 664 lakást és 1690 lakost érintenek majd. A terület 72 százalékban önkormányzati tulajdonban van, a többit társasházak, lakásszövetkezetek vagy magántulajdonú albetétei és más tulajdonú részek alkotják. A projekt főbb elemeit a panelrehabilitáció, a zöldfelületi infrastruktúra fejlesztése, új közösségi tér kialakítása, munkaerőpiaci beilleszkedést és iskolai felzárkóztatást elősegítő tevékenységek teszik ki. Ezen belül csak a panelrehabilitációra 615 millió forint jut, de a projekt érinti a civil szervezeteket, és kiemelkedő célja a lakosság életkörülményeinek javítása is.

Ábel Attila utalt rá, hogy Csepel 2010 óta egyre inkább kikerült Budapest mostohagyermekének sorából. Húsz éven keresztül csak hallgatták a főváros fejlesztési ígéreteit, melyekből jóformán semmi nem valósult meg. Ehhez képest 2010 októberétől radikális változások történtek. Uniós, állami és fővárosi támogatással épültek meg a bicikliutak, a gerincút első üteme, sűrűbb lett a HÉV közlekedése, amik mellett számos más fejlesztés is érintette a csepeliek mindennapjait. Jelenleg a végéhez közeledik Csepel teljes csatornázása is, melynek során 54 km csatornaszakasz került rekordidő alatt a földbe. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az eredeti állapothoz képest minden érintett utat jobb minőségben adnak át a kivitelezők, ami külön örömet jelent azok számára, akik régóta ismerik a csepeli utak minőségét.

Forrás: Csepel.hu

29 hozzászólás “Milliárdokból újul meg Csepel” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Csepel lassan ledolgozza az etánsi nemtörődömségből fakadó hátrányait.

  2. Tóth Mária szerint:

    Csak így tovább, hajrá előre!

  3. rántott krokodiltojás szerint:

    az ady lakótelepre mindenképpen kellett költeni milliárdokat, a rejtett erőforrás megérdemli. undorító cigánytelep volt, és marad is.

  4. bolsevik fidesz szerint:

    menjetek már a picsába, hogy egy szaros 1milliárdos projektre azt mondjátok végre fejlődünk.

    lószart. végre megkapjuk EGY RÉSZÉT annak, amit már 30 éve meg kellett volna.

    amúgy meg ha a sétáló-szent imre közti rész a dél, akkor ami attól délre van, az mi?
    jah az senkit sem érdekel, hisz az még a csepeli tanácsházától is messze van, igaz újbolsevikok?

  5. placcs szerint:

    Te hülye vagy!

    Inkább örülj, hogy végre történik valami!

  6. lolka szerint:

    Ezt mondja ő is…csak az a baj, hogy végre történik valami nem harminc évvel ez előtt…

  7. hajós szerint:

    1,3 milliárd az már “milliárdok”?

    Egyébként az a legundorítóbb a fideszben, hogy az mszp által indított beruházásokat is a saját eredményének állítja be. Nincs ezekben az aljadék fideszesekben egy szemernyi becsület sem.

  8. Doki szerint:

    Erőszakos kéregetők keserítik meg a budapestiek mindennapjait. Átkozódnak, fenyegetőznek és köpködnek a koldusok, ha nem sikerül kicsikarniuk a járókelőkből néhány forintot. Az agresszív kéregetés azonban nem csupán a kétségbeesésről és a megélhetésről szól, hanem sokkal inkább egy területekre leosztott szervezett bizniszről, amelynek bevétele a koldusmaffiához áramlik.

    A koldusmaffia már Csepelt is bevette és a kéregetők egyre több kellemetlenséget okoznak a helyi lakosoknak. A csepeli piacra érkezőket a koldusok zaklatják, olykor agresszív módon kéregetnek, az autójukba sem hagyják beszállni az embereket.

    Pákozdi József önkormányzati is konfliktusba keveredett az egyik agresszíven viselkedő koldussal, mikor megkérte hogy ne zaklassa az embereket. A kéregető azzal fenyegetőzött, hogy többen fognak visszajönni és akkor elvágják a képviselő torkát.

    Nem kellene a közterület-felügyelőknek sűrűbben a helyszínen járőrözniük?

  9. Doki szerint:

    Javítás:
    Pákozdi József önkormányzati képviselői is …

  10. Bugi szerint:

    Hajós: a Mahartnál nem kellett tudni számolni? Vagy annyi áru “esett vízbe”, hogy nem volt szabad? Ez a harmadik pályázat, amit a fideszes kerületi vezetés valósít meg. Mindhárom egymilliárd forint feletti volt, ha nem tévedek. Mit nem értesz elvtárs?

    Egyébként tudtommal egy olyan projekt volt az, amit az MSZP-s vezetés indított el, hogy ott 200 millió forintnál is több pénzt tudott megtakarítani a fideszes önkormányzat. Számold ki, hogy százalékosan mekkora lehetett a komcsizsebpénz. Még számszerűen se semmi, hát még ha beleszámolod a költségvetésbe, minden kiadásba! Nem kéletlen, hogy több mint kétmilliárd forintja menekül meg a csepeli adófizetőknek tőletek évente.

  11. ... Grün szerint:

    Doki!
    “Pákozdi József önkormányzati képviselői is …”
    Milyen Pákozdi önkoris képviselői is?! 😀

  12. Doki szerint:

    Nagyobb öröm sose érjen téged, mint az, hogy egy véletlen elíráson nevetsz 🙂
    Ennyi gondolatod van az általam felvetett témához? Akkor gratulálok. 😉
    Hülye voltál Grün és hülye is maradsz. 😀

  13. felix szerint:

    Nyugi doki!
    A fidesz majd elintézi, hogy a koldulási jogot is megkapják az általuk kiválasztott dohánymaffiások.
    Érdeklődj a szemétláda nagyapónál vagy Buginál.
    Most nekik ugyan illene nagyon de nagyon kussolni, de amilyen vastag bőr van a képükön, ez nem fog sokáig tartani.

  14. ... Grün szerint:

    Doki!
    Nem az elíráson, hanem rajtad nevettem mert elütötted! 😀

  15. Doki szerint:

    Grün!
    Remélem jól kikacagtad magad. 🙂 Nagyobb öröm sose érjen téged. 😉
    Most viszont siess a tv elé, nehogy lemaradj az esti meséről. 😀

  16. felix szerint:

    Doki!
    Melyik cstornán lesz a vezér?

  17. Doki szerint:

    Arra egyébként én is kíváncsi lennék, hogy egy politikus 18 éves gyereke hogy üzemeltethet trafikot? Honnét van neki ennyi idősen tőkéje ehhez? Azt pedig erősen kétlem, hogy egy gyereknek lenne üzleti tapasztalata egy bolthoz. Viszont a balliberális ellenzék jobb ha meg szem szólal! Nyílt titok volt 2002 és 2010 között, hogy kiket juttattak vezetői posztokba. Mikor az MSZP és a DK dohánymutyiról beszél, akkor ne felejtsék el a Nokiás dobozt és a csepeli lakásmutyit sem.

  18. Gordon szerint:

    Bizony ám!

    A Nokia doboz megtelt, de telik már a szegedi Csillag is.
    A szocimutyi véget ért Csepelen!

  19. Doki szerint:

    Javítás:
    meg sem szólal

    Grün! Most is lehet nevetni, hozzád illő hülye gyerek módjára. 🙂

  20. felix szerint:

    Azért ne legyünk már gyermekek.
    Kurzusváltásnál mindig cserélődtek a vezetők, de legtöbb szakember a helyén maradt. Manapság a szakemberek is repülnek, még a visszavásárolt vízműveknél is.
    A jelenlegi váltás után, még a takarító személyzet is menesztve lett egyes állami intézményeknél. A rendszerváltás óta ilyen mélységben soha sem kaszált a politika.
    A Nokiás doboz egyelőre legenda, míg a dohánymaffia tény, melyet a csepeli fidesz frakció pontosan tud és nem is igen tagad, mert tagadni lehetetlen.
    Ami a gyerekek trafikját illeti. Nem kell neki tőke az induláshoz, mert megfelelő helyről megkapja azt. A többszörösét majd visszaadja párttámogatásként, mint magánszemély mert így a támogató személye titkos marad. Ne legyetek nyeretlen kétévesek és minket se nézzetek annak.

  21. ... Grün szerint:

    Hány éves vagy Dokikém, hogy még hiszel a mesékben?! 😀 😀 😀
    .
    Csak legenda volt a Nokia-doboz
    “Nem vagyok hős. Nem akartam mást, csak hazamenni” – mondta Balogh Zsolt a BKV-per tegnapi tárgyalásán. A közlekedési cég volt vezetője – vádlott társaihoz hasonlóan – arról számolt be, hogy nyomozati vallomásait nyomás alatt tette, sőt, a sajtóban is azért nyilatkozott – egyebek között az elhíresült Nokia-dobozról -, hogy elkerülje a börtönt. Balogh ezeket a korábbi vallomásait visszavonta.”
    .
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=591203

  22. Bugi szerint:

    Felix: 2002-ben a takarítókkal kezdték a kirúgást az új MSZP-s vezetők. Őket az informatikusok és a portaszolgálat követte, a felsővezetők, középvezetők, majd egy év múlva a csoportvezetők. Horn Gyula másfél év múlva kesergett azon, hogy szellemépület lett az MSZP-székház. Akkor már mindenkinek zsíros állása volt, és még csak nem is kellett csinálnia semmit.

    A Nokiás dobozok következméyeit ma is szívjuk: elég megnézni a BKV állapotát. A dohánybiznisz lehet, hogy egy-két helyen korrumpálódott, hozta az országban megszokottakat – sajnos. És ahol igen, ott is megjelentek az MSZP-s rokonok, ne felejtsétek el!

    Csepelen meg évi 2227 millió foritba került az MSZP, ezt világosan egmutatja a költségvetés. Ezt sem szabad elfelejteni. Nem csoda, hogy ilyen idegesek agytok, ha egyszer milliárdokat sikerült lopni minden évben.

  23. felix szerint:

    Bugi!
    Össze vissza beszélsz.
    Az MSZP székház azért ürült ki mert szinte “mindenki” képviselő lett Horn idejében.
    A portaszolgálatot meg őrző védő cégek adták és ezt a jó üzletet mindig a győztes párt emberei vitték. Volt olyan ügyfelem aki egy választás után, egy nappal 250 személy és vagyonőrnek mondott fel, mert bukta az állami megbízatást.
    Az most fordult elő először, hogy egy “párt ” / a pereskedés elkerülése végett nevezzük annak/ lenyúlta az államot.

  24. felix szerint:

    Bugi!
    A dohánymaffia nem egy két helyen korrumpálódott, hanem egy két helyen már kiderült.
    Nem hiszem, hogy ti kimaradtatok belőle, mert semmi sem indokolja.
    Biztosra veszem, hogy ez országos akció volt.

  25. Bugi szerint:

    Nyugi, nem beszélek össze-vissza. Az MSZP székházban meg nem a képviselő-jelöltek dolgoztak, hanem az olyan bérfórumozók, mint te felix.

  26. felix szerint:

    Bugi!
    Nem ültek ott bérfórumozók sem.
    Valóban szinte üres volt.
    Amúgy szerintem a bérfórumozás közel sem lehet olyan jövedelmező, mint egy fidesz által
    lenyúlt dohánybolt.
    Ugye?

  27. Gordon szerint:

    felix szerint:
    2013. május 10., péntek – 20:52

    “Az MSZP székház azért ürült ki mert szinte “mindenki” képviselő lett Horn idejében.”

    Szépen leküzdötték magukat az etánsak…

  28. felix szerint:

    Veletek sem lesz másképpen.

  29. […] fejlesztések, sportfejlesztések, a Daru domb, a Tamariska domb vagy a Kiserdő megújítása, városrehabilitáció és panelfelújítások, a közbiztonság erősítése, szolgáltatások fejlesztése… A […]

Itt lehet hozzászólni !